Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Koripallo

Tuhannen palan palapeli on paperia korisjoukkueen kokoamiseen verrattuna – näin syntyy LaBan ensi kauden liigajoukkue

Päävalmentaja Petri Velling on kääntänyt jokaisen kiven etsiessään sopivia pelaajia Lahti Basketballin Korisliiga-miehistöön.

Lahti Basketballin päävalmentaja Petri Vellingin palapelin tärkeimmät palaset ovat iso suomalainen nelos-vitospaikan pelaaja ja ykköspelintekijä. Alkavan kauden lahtelaisjoukkueessa kyseisiä tontteja hoitavat jatkosopimuksen tehnyt kapteeni Vesa Mäkäläinen ja Kouvolasta saapunut takamies Tuomas Hirvonen. Kuva: Markku Brummer

Palapelin kokoaminen vaatii kärsivällisyyttä. On aivan sama, onko kyseessä 50, 100, 500 vai 1 000 palan palapeli. Kun sen aloittaa, pitää olla valmis näkemään vaivaa, ajattelemaan. Pitää istua rauhassa alas ja keskittyä olennaiseen.

Mitäpä se sitten vaatii, kun valmentaja alkaa koota koripallojoukkuetta? Onko siinä mitään samaa kuin palapelin kokoamisessa?

Itse asiassa siinä on yllättävänkin paljon samaa.

Tässä artikkelissa Korisliigaan täksi kaudeksi nousseen Lahti Basketballin päävalmentaja Petri Velling avaa hieman kyseistä prosessia.

Mitä asioita pitää ottaa huomioon, kun liigajoukkuetta aletaan rakentaa. Minkä pelipaikan pelaajat pyritään kiinnittämään ensimmäisinä? Kuinka paljon ulkomaalaispelaajien kohdalla täytyy tehdä taustatyötä? Jäävätkö koutsilta yöunet liian lyhyiksi silloin, kun amerikkalaispelaajien videoita pitää tapittaa keskellä yötä?

Iso suomalainen ja ykköspelintekijä kulmapaloiksi

LaBan tilanne ei ole täysin verrannollinen muihin liigaseuroihin, koska lahtelaisjoukkue ei vielä kesken viime kauden tiennyt, millä sarjatasolla se tulee tällä kaudella pelaamaan. Osaksi sen takia pelaajarekrytointi oli normaalia hankalampaa ja se myös aloitettiin pikkuisen normaalia myöhemmin.

– Yleensä seuraavan kauden suunnittelu aloitetaan jo hyvissä ajoin kauden ollessa vielä kesken. Viime kaudella emme tienneet, mitä tuleman pitää. Vasta finaalipelien aikana alkoi hahmottua, että nousu Korisliigaan on täysin mahdollinen. Toki olimme jo talven aikana valmistelleet asioita sitä varten, että nousu tapahtuu, Velling sanoo.

Pelaajapalapelin rakentaminen on mun työtä. Se on mielekästä. Lahti Basketballin päävalmentaja Petri Velling

Velling aloitti joukkueen rakentamisen yhdessä seuran toiminnanjohtaja Roope Suonion kanssa. Ensin kaksikko kartoitti omien pelaajien tilanteen. Kenellä sopimus jatkuu ja kenellä mahdollisesti ei? Mille pelipaikoille tarvitaan apuja Lahden ulkopuolelta?

Vellingin palapelissä tärkeimmät palaset ovat iso suomalainen nelos-vitospaikan pelaaja ja ykköspelintekijä. Miksi näin?

– Isoja ja hyviä kotimaisia pelaajia ei kasva puussa. Sen takia esimerkiksi Vesa Mäkäläisen jatko oli minulle tosi tärkeä asia. Kun se selvisi hyvissä ajoin, niin se helpotti rakentamista ihan mielettömästi. Ykköspelintekijän tontti on niin vaativa, että mitä nopeammin siihen saa hankittua tekijämiehen, kaikki helpottuu. Ylipäätään olen toiminut sillä tavalla, että yritän aina ensiksi saada suomalaisrosterin kasaan ennen kuin alan metsästää vahvistuksia ulkomailta, Velling sanoo.

Velling on kysynyt uusista pelaajista mielipiteen myös Mäkäläiseltä. Mäkäläinen on hyvin poikkeuksellinen tapaus, suoranainen valmentajan ihannepelaaja. Hän on kentällä ollessaan valmentajan oikea käsi, yhteenkokoava liima, joka pitää paletin kasassa.

– Olisi silkkaa typeryyttä olla kysymättä Veskulta tiettyjä asioita. Hän on niin kokenut ja koripalloviisas kaveri, että hän huomaa saman tien, jos pelin sisällä tapahtuu jotain, mihin pitää reagoida. Se jeesaa minua todella paljon, Velling korostaa.

Seurajohdon jenkkibudjetti luo raamit

Joka syksyinen lentokoneralli Suomen ja Yhdysvaltojen välillä on tuttua kaikille korisihmisille. Jenkkejä lennätetään sinne sun tänne ja toivotaan, että kaverit sopisivat täydellisesti juuri omaan joukkueeseen. Velling yrittää panostaa jenkkirulettiin niin hyvin kuin mahdollista, jotta tyhjiltä arvoilta vältyttäisiin.

– Tärkein asia on tietysti seurajohdon myöntämä jenkkibudjetti. Niiden raamien sisällä täytyy pystyä operoimaan. Kun pelaajia ja pelejä katsoo yötä myöten, niin kyllä siihen uppoaa lukemattomia tunteja. Välillä jenkkien etsintä on rankkaa, mutta siinä samalla myös palkitsevaa. Pelaajapalapelin rakentaminen on mun työtä. Se on mielekästä.

Lue myös: Susijengissä pitkästä aikaa kunnon lahtelaisedustus - "Tuollaisia kavereita vastaan pelaaminen antaa valtavasti motivaatiota"
 

Velling tekee paljon hommia löytääkseen sopivat kaverit heti syksyllä eikä vuodenvaihteen jälkeen.

– Sopeutuuko joku nuori amerikkalaispelaaja Suomeen vai ei? Miten pimeys vaikuttaa? Ei sitä pysty etukäteen tietämään. Soittelen paljon pelaajien ex-seuroihin, heidän entisille valmentajilleen ja yritän kääntää jokaisen kiven. Kaiken lisäksi toiveissa olisi aina hyvä tyyppi, joka sitoutuu seuran arvoihin ja joukkueen pelitapaan. Sellainen, joka miettii ensiksi joukkueen etua ja yhteistä tavoitetta kuin omia tilastojaan. Välillä osuu, välillä ei, Velling korostaa.

Kuva: Anssi Hietamaa
Kuva: Anssi Hietamaa
Eerikki Lyytikäinen
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi