Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Koripallo

Susijengissä pitkästä aikaa kunnon lahtelaisedustus - "Tuollaisia kavereita vastaan pelaaminen antaa valtavasti motivaatiota"

Lahtelaiskasvatti Aapeli Alanen (vas.) on pelirohkeudessa huipputasoa. Juniorimaajoukkueet kolunnut Alanen uskaltaa haastaa vastustajat myös miesten maaotteluissa. Kuva: Lauri Ilola

Suomen miesten koripallomaajoukkue eli Susijengi hioo kuvioitaan ensi vuoden helmikuussa alkavia EM-karsintoja silmällä pitäen. Joukkue on sekoitus nuoria ja kokeneita pelaajia, ja pari lahtelaistakin mahtuu joukkoon. Lahtelaisen koripallokoulun läpi käyneet Aapeli Alanen ja Hannes Pöllä kärkkyvät peliaikaa viikonlopun kahdesta valmistavasta maaottelusta Liettuaa ja Venäjää vastaan.

Lahtelaiskasvatit maajoukkueessa ovat olleet harvinainen yhdistelmä viime vuosina. Edelliset lahtelaiset olivat veljekset Ville ja Vesa Mäkäläinen.

Susijengi on harjoitellut tiiviisti viimeisten kolmen viikon aikana. Joukkue piti medialle avoimet harjoitukset Helsingin Mäkelänrinteen urheiluhallissa tiistaina.

Mikä juhlaturnaus?

Pohjois-Amerikan yliopistosarja NCAA:sta kesäksi kotiutunut Pöllä ei ole juuri vapaata ehtinyt viettää. Oklahoman yliopistojoukkueessa toisen vuotensa päättänyt Pöllä hyppäsi samantien maajoukkueen mukaan.

–Vapaapäivinä yritän olla kotona Lahdessa, mutta ei tässä hirveästi sellaisia ole ollut. Aika hektistä on ollut, Pöllä kuvaili.

Pöllän keskittyminen on tiukasti harjoittelussa. Jopa niin jämäkästi, ettei Pöllä tiennyt tulevan maaotteluviikonlopun olevan samalla Koripalloliiton 80-vuotisjuhlaturnaus.

–Ai on? Jos oikeasti on näin merkittävä turnaus niin herranjestas. Sitten laitetaan kyllä kaikki peliin, Pöllä tuumasi.

Nuoruus ja kokemus: 21-vuotias Hannes Pöllä (vas.) ja 38-vuotias Tuukka Kotti. Kuva: Lauri Ilola

21-vuotias Pöllä on kehittynyt kahden yliopistokauden aikana tekemään ratkaisut nopeammin. Rapakon takana korintekijöitä arvostetaan.

– Ei siinä voi jäädä miettimään, koska vastaan tulee 210 pitkä kaveri, joka hyppää metrin, Pöllä perusteli.

Suomalaisessa koripallossa ei ole liikaa isokokoisia pelimiehiä. 212-senttinen ja 125 kiloa painava Pöllä on raamiensa puolesta harvinainen lupaus. Susijengi pelasi vierasottelun Serbiaa vastaan viime keskiviikkona. Ottelussa Pöllä pääsi painimaan NBA-jyrien Boban Marjanovićin ja Miroslav Raduljican kanssa. Peräti 222-senttinen Marjanović on NBA:n pisin pelaaja.

–Varsinkin Raduljican kanssa painimisesta jäi hyvä fiilis. Ei voi sanoa, että vastassa oli peilikuva, mutta hyvin samantyyppinen pelaaja kuin itse olen. Sitten, kun Boban tuli kentälle niin siinä ei oikein voinut mitään. Vaikka painoluokassa en hävinnyt niin oli pikkaisen liikaa pituutta vastassa, Pöllä naurahti.

–Tuollaisia kavereita vastaan pelaaminen antaa valtavasti motivaatiota. Eikä pelkkä pelaaminen, vaan se, ettei jää ihan heittopussiksi, Pöllä lisäsi.

Alanen odottaa LaBa:n kohtaamista

Miesten Korisliigassa läpi lyönyt Aapeli Alanen oli päättyneellä kaudella BC Nokian parhaita pelaajia. Onnistunut kausi palkittiin kutsulla maajoukkueeseen. Alanen on käynyt läpi nuorisomaajoukkueet, ja 23-vuotiaana ovi aukesi Susijengiin.

– Tämä on se taso, millä kotimaassa haluan pelata. Miesten maajoukkue on uralla iso askel. Kaverit ovat suurelta osin tuttuja, mutta on tämä eria asia kuin esimerkiksi junnumaajoukkue, Alanen vertasi.

Tulevaksi kaudeksi Kataja Basketiin vaihtanut Alanen on seurannut lahtelaisen koripallon kehittymistä lähtönsä jälkeen. Alanen pelasi Lahdessa vielä kaudella 2014–2015, kunnes siirtyi Loimaan Bisonsiin.

– On tässä ollut jo jonkun aikaa reissussa siitä, kun lähdin. Koko ajan olen kehittynyt ja mennyt tasaisesti pelaajana eteenpäin, Alanen kertoi.

Korisliigaan noussut Lahti Basketball kohtaa Kataja Basketin ensi kauden runkosarjassa kolmesti. Alasen paluu Lahteen tapahtuu juuri ennen joulua.

– Toivottavasti Lahdesta tulee kovia pelureita maajoukkueeseen jatkossakin. Lahti Basketball on tehnyt hienoa työtä ja joukkue ansaitsee olla Korisliigassa. Jos miettii tulevia matseja niin Nokialle on kiva mennä ja Lahteen tietysti. Siellä pääsin pelaamaan pari peliä Namika Lahdessa ja nyt on kiva päästä pelaamaan Korisliigaa siellä, Alanen kertoi tulevista kohtaamisista.

Lue myös: Lahdessa vieraillut koripalloilija Petteri Koponen muistaa jo puretun urheilutalon sanavalmiin kotiyleisön
Ketkä?

Lupaavat lahtelaiskasvatit

Aapeli Alanen

Aapeli Alanen on 23-vuotias Namika Lahden kasvatti, joka on edustanut kaksi edellistä kautta Korisliigassa pelaavaa BC Nokiaa. Siirtyi ensi kaudeksi Kataja Basketiin.

201-senttinen ja 86-kiloinen Alanen on pelipaikaltaan laituri. Viime kaudella Alanen teki Korisliigassa 14,6 pistettä peliä kohti ja voitti Vuoden kehittynein pelaaja -palkinnon.

Alasen vahvuuksia pelaajana ovat aggressiivisuus ja korkea pelirohkeus. Meneillään oleva miesten maajoukkueleiri on Alaselle uran ensimmäinen.

Isokokoinen Pöllä

21-vuotias Hannes Pöllä on Lahti Basketballin kasvatti. Pöllä on edustanut Suomessa myös HBA Märskyä ennen siirtymistään yliopistosarja NCAA:han kaudeksi 2017–2018.

212-senttinen ja 125-kiloinen Pöllä on vahva korinaluspelaaja. Pohjois-Amerikan nopea pelityyli on kehittänyt ominaisuuksia entisestään.

Suomen Koripalloliitto järjestää 16.–18.8. 80-vuotisjuhlaturnauksen, jossa pelaavat Suomen lisäksi MM-joukkueet Liettua ja Venäjä. Pelit pelataan Espoossa.

Lauri Ilola
lauri.ilola@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi