Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Koripallo

Lahti Basketball Juniorit jäi nuolemaan näppejään, divaripaikka jäi haaveeksi

Koripallo: Lahtelaisseuran kovasti kaipaama 1B-divisioonapaikka meni Tampereen Pyrinnölle.

Lahti Basketball nimesi 1B-divariin paikkaa tavoitelleen joukkueen päävalmentajaksi Mike Opplandin, jolta ei löydy huippukoripallovalmentajatutkintoa. Kuva: Katja Luoma

Kun Koripalloliitto myönsi viime viikolla juuri ennen juhannusta pääsarjojen sarjapaikat kaudelle 2019–20, silmiin osui yksi valitettava kohta.

Lahti Basketball Juniorit haki paikkaa miesten 1B-divisioonaan, mutta seura joutui lopulta pettymään karvaasti.

Kolme seuraa haki villillä kortilla divaripaikkaa. Tällä kertaa kilpajuoksussa pisimmän korren vei Tampereen Pyrintö ennen Lahti Basketball Junioreita. Kolmas loppusuoralla ollut joukkue ei halua nimeään esiin, mutta se ja LaBa olivat rankingissa samoissa pisteissä.

Pulinat pois

Liittohallitus myönsi sarjalisenssiyksikön esityksestä sarjamääräysten mukaisen pisteytysjärjestelmän parhaalle joukkueelle, eli tässä tapauksessa Pyrinnölle, villin kortin ja paikan B-divisioonaan.

Seurojen ensimmäinen tehtävä oli läpäistä sarjalisenssin ehdot ja kriteerit. Sen jälkeen alkoi tiukempi seulonta lähes kaikesta mahdollisesta.

– Meillä on liitossa pisteytysjärjestelmä, jossa on selvät säännöt. Pyrintö oli kriteereiltään Lahtea piirun verran edellä. Tämä on kaikkiaan läpinäkyvä juttu, joten pulinat voi jättää pois. Tässä ei ole ollut mitään suhmurointia. Sarjapaikkoja ei jaeta pöydän alta, Koripalloliiton kilpailujohtaja Tom Westerholm sanoo.

Molemmat seurat olisivat Westerholmin mukaan ansainneet sarjapaikan.

– Ilman muuta näin. Tässä oli kaksi hyvää seuraa mukana taistelussa, joille olisi paikan suonut. Sekä Pyrinnössä että LaBassa tehdään erinomaista kasvatustyötä. Sen lisäksi taustat ja olosuhteet ovat myös kunnossa, Westerholm painottaa.

Westerholm haluaakin korostaa pistejärjestelmän merkitystä.

– Se luotiin aikanaan siksi, että homma olisi ehdottoman läpinäkyvä. Halusimme minimoida mahdollisuuden tulkintoihin.

Pekka Setälän kädestä löytyy pallo ja HKVT-todistus. Kuva: Mirja Hussain

Pyrinnöllä joukkueet kolmella korkeimmalla sarjatasolla

Lahti Basketball Junioreiden toiminnanjohtaja Jimi Koskinen oli luonnollisesti myös allapäin kuultuaan kielteisen päätöksen.

– Totta kai se harmitti. 1B-paikka olisi ollut usealle edustusjoukkueen pelaajalle sekä myös taitavimmille A-pojille tärkeä porras. A-nuorista hyppäys Korisliigaan on usealle kaverille aivan liian suuri. Melkein pitäisi olla joko Teemu Rannikon tai Petteri Koposen kaltainen lahjakkuus, jos mielii sellaisen stepin ottaa.

Villikorttijärjestelmä on seuroille melko reilu. Liiton luomassa pisteytysjärjestelmässä otetaan huomioon muun muassa seuraavia asioita: talous (budjetti, seuran taloustilanne), urheilulliset tavoitteet (viime kauden sarjataso, miten menestyit), pelaajakohtaiset asiat (onko maajoukkuepelaajia), seuraan liittyvät kysymykset (onko toiminnanjohtaja, valmentajien koulutustaso, onko jotain akatemiayhteistyötä).

LaBa Juniorit menetti jonkin verran pisteitä esimeriksi siinä, että se nimesi mahdollisen 1B-joukkueen päävalmentajaksi Mike Opplandin, joka ei ole vielä käynyt HKVT:tä (huippukoripallovalmentajatutkinto). Seurasta olisi löytynyt myös Pekka Setälä, jolta kyseinen koulutus jo löytyy.

– Mietimme asiaa ihan puhtaasti siltä kantilta, että miten koko touhu olisi ollut fiksuinta hoitaa. Halusimme Opplandin vetämään projektia. Jos nyt teimme muutaman hassin haun aikana, niin vuoden päästä emme sorru siihen. Pyrintö sai täysin oikeutetusti paikan, sanoo Koskinen ja jatkaa.

– Se on vaan hassua, että Tampereen Pyrinnöllä on joukkue Korisliigassa, 1A:ssa sekä 1B:ssä. Lisäksi myös tamperelainen Raholan Pyrkivä pelaa 1B-divarissa. Paikka olisi ollut alueellisesti meille huomattavasti tärkeämpi. Sitä näkökulmaa toimme myös esiin.

Moniportainen pelaajapolku rakenteilla

Lahti Basketballin toiminnanjohtaja Roope Suonio oli lievästi pettynyt, kun sarjapaikka lipsahti sivu suun.

LaBalla on tähtäimessä rakentaa noin 13–15 pelaajan kokoinen harjoitusrinki, johon luonnollisesti kuuluu myös junnupelaajia.

Lahtelaisseura on perustamisestaan lähtien yrittänyt rakentaa ja panostaa ehjään pelaajapolkuun. Nyt sitä täydellistä versiota joudutaan odottamaan ainakin vuosi.

– Pelaajapolkua on suunniteltu niin, että se palvelisi omien junnujen lisäksi myös muualta tulleita. Meidän pitää pystyä takaamaan kaikille pelaajillemme laadukkaita minuutteja oikealla sarjatasolla. On iso isku, ettemme saaneet paikkaa, Suonio sanoo.

LaBa on jo miettinyt mahdollisia uusia yhteistyökuvioita.

– On tässä lähialueilla joukkueita, jotka pelaavat joko 1A:ta tai sitten 1B-divaria. Vaikka nyt missasimmekin tämän, niin tarkoitus on yhä rakentaa moniportainen pelaajapolku, Suonio korostaa.

Eerikki Lyytikäinen
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi