Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Koripallo

Lahti Basketball Junioreiden valmennusportaassa aloittava Emmi Ruokonen haluaa rikkoa rajoja ja raivata polkuja

Lahti Basketball Junioreiden uusi työntekijä Emmi Ruokonen menetti kerrasta sydämensä koripallolle.

Emmi Ruokonen aloittaa työnsä Lahti Basketball Junioreissa kesällä, mutta on jo tänä viikonloppuna tutustumassa seuran ympyröihin Easter Tournamentissa. Kuva: Juha Peurala

Lahti Energia -areenan katsomossa istuu nuori nainen, joka ei ole valinnut helpointa reittiä saavuttaakseen omat unelmansa koripallovalmentajana.

Lappeenrannasta kotoisin oleva Emmi Ruokonen, 23, ei ole koskaan tykännyt mennä sieltä, mistä aita on matalin.

Hänen luonteenpiirteitään kuvaa hyvin määrätietoisuus höystettynä vielä sopivalla jääräpäisyydellä. Jos joku väittää Ruokoselle, että sinä et pysty tekemään jotain tai tästä et varmasti tule selviämään, iskee Ruokoselle kova näyttämisenhalu.

Lue myös: Lahti Basketballin ainoa tavoite on Korisliiga - "Se, mihin tarvitsemme rahaa, on pelaajabudjetti"
 

Määrätietoisuutta Ruokonen tulee tarvitsemaan, sillä naisia ammattivalmentajissa ei edelleenkään ole palloilulajeissa jonoksi asti.

– Koripallossa tilanne on kuitenkin hieman parempi kuin ehkä muissa pallopeleissä, Ruokonen huomauttaa ja on siinä täysin oikeassa.

Mutta kaikesta huolimatta matka ammattivalmentajaksi ei tule olemaan missään nimessä helppo.

– Rajoja pitää rikkoa ja polkuja täytyy raivata. Mutta siihen olen myös valmis. Saan energiaa siitä, jos joku sanoo, etten pysty johonkin, koska ihan varmasti pystyn. Olen tietyllä tapaa työnarkomaani, vaikka osaan myös olla rento, Ruokonen sanoo.

Ennestään tuttu kaupunki

Ruokonen aloittaa Lahti Basketball Junioreissa kolmantena päätoimisena työntekijänä virallisesti kesäkuun alussa. Tänä viikonloppuna hän on tutustumassa tuleviin työkuvioihinsa seuran järjestämässä Easter Tournamentissa.

Ruokosen vastuualueet löytyvät Alakoulun korisliigasta (AKL) sekä Miniputken ikäluokkajoukkueista.

– Olen valmentanut aiemmin neljä vuotta SB-Girlsissä, joten Lahti on entuudestaan tuttu kaupunki. On mahtavaa päästä kehittämään pienten junnujen polkua koripalloilijoiksi ja urheilijoiksi.

Easter Tournament on yksi Lahden ja koko Suomen juniorikoripallon vuoden kohokohdista. Kuva viime vuoden turnauksesta. Kuva: Sami Kuusivirta

LaBa Junioreissa harrastajamäärät ovat kasvaneet huimasti parin viime vuoden aikana. Työtaakka alkoi kasvaa seuran vakituisilla työntekijöillä jo sellaiseksi, että lisäkäsiä oli pakko hankkia. Ruokonen näkee lahtelaisessa junnukoriksessa runsaasti potentiaalia.

– Mahdollisuuksia on vaikka kuinka paljon. Seuran pohja on jo nyt hyvä. Pelaajapolku on varsin selkeä. Pystymme luomaan yksittäisille pelaajille omat suunnitelmat taitotason mukaan.

Kokemusta myös Saksasta

Uuden työntekijän palkkaaminen tuo kosolti uusia mahdollisuuksia valmennusportaaseen.

– Pystymme varmasti tarkemmin keskittymään jokaiseen ikäluokkaan ja joukkueeseen. Nuorempien junnujen puolella pääsemme tarkentamaan ikäluokkien fyysisiä ja pedagogisia vaatimuksia. Työ tulee varmasti olemaan mielenkiintoista ja antoisaa, Ruokonen korostaa.

Saan energiaa siitä, jos joku sanoo, etten pysty johonkin, koska ihan varmasti pystyn. Koripallovalmentaja Emmi Ruokonen

Ruokosen perhe on aina ollut kiinnostunut koriksesta. Ruokosen molemmat sisarukset pelaavat yhä ja vanhemmat ovat innokkaita seuraajia.

– Iskä vei meidät aikanaan Lappeenrannan Namikan peliin. Katsoimme yhden matsin ja rakastuimme lajiin saman tien. Sen jälkeen koris on kulkenut aina mukana.

Ruokonen valmistuu Haaga-Helian ammattikorkeakoulusta Vierumäeltä toukokuussa. Ruokonen kotiutui juuri Saksasta, jossa hän oli suorittamassa opintoihin kuuluvaa työharjoittelujaksoa. Vuosi Saksassa oli opintäyteinen. Kokemuspankkiin kertyi hurja määrä kaikenlaista uutta ja ihmeellistä.

– Olin Rheinstars Kölnin naisten päävalmentaja Oberligassa (neljänneksi korkein sarjataso) sekä apukoutsina yhtä tasoa korkeammalla (Regionalliga). Oli mahtava vuosi. Opin erilaista koriskulttuuria. Kielimuuri oli aluksi pieni ongelma, mutta onneksi joukkueen kieli oli englanti. Saksan kieleen jäi vielä hiomista, Ruokonen nauraa.

Ruokosen ainoa tavoite on saada valmentamisesta ammatti. Sillä, valmentaako hän tyttöjä, poikia, naisia vai miehiä, ei ole väliä.

– Laji pysyy aina samana. Haluan olla aikuisena avoin ja sosiaalinen valmentaja. Koutsina pitää osata huomioida kaikki joukkueen jäsenet ja olla päättäväinen. Pitää osata kuunnella ja huomioida muut.

Kuka?

Emmi Ruokonen

Syntynyt 17. maaliskuuta 1996 Lappeenrannassa. 23-vuotias.

Kaksi sisarusta, joista molemmat pelaavat koripalloa.

Opiskellut kuusi vuotta liikunta-alaa.

Valmistuu toukokuussa Vierumäeltä Degree Programme in Sport Coaching and Management -linjalta.

Paras Easter Tournament -muisto: "Joskus 11- tai 12-vuotiaana hukkasin koristossuni lumihankeen ja jouduin pelaamaan pari peliä joukkuekaverin varalenkkareilla. Kenkiä etsittiin kissojen ja koirien kanssa. Seuraavana päivänä pelikengät löytyivät. Voi sitä ilon tunnetta!"

Eerikki Lyytikäinen
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi