Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Koripallo

Lahti Basketball näytti biisonilaumalle kaapin paikan finaalisarjan ensimmäisessä ottelussa

Ali Ahola välttää trash-talkin käyttämistä: ”En ole hämmentäjätyyppiä”. LaBa rallatteli murskavoittoon reippaasti yli tuhannen katsojan edessä.

Lahtelaisjoukkueen kirkkaimpana tähtenä riensi Ali Ahola. Kuva: Katja Luoma

Se oli isät vastaan pojat -kamppailu. Runkosarjan ykkönen näytti runkosarjan kakkoselle koripallon pelaamisen mallia 1A-divisioonan finaaliavauksessa Lahti Energia -areenassa maanantaina.

Lahti Basketball antoi loimaalaisvieraille oppitunnin puolustamisen jalosta taidosta sekä joukkueena pelaamisesta.

LaBa tykitti taululle melkoiset lukemat 82–52 (49–30). Ilahduttavan runsaslukuinen yleisö (1 238) nautti täysin siemauksin näyttävistä suorituksista.

Ensimmäinen finaali ratkesi käytännössä jo alkuhetkillä. Viiden minuutin jälkeen isännät johtivat 15–6, ja ensimmäisen neljänneksen jälkeen ero oli kasvanut entisestään lukemiin 27–14. Lahtelaisisännät riisuivat vastustajan täydellisesti aseista. Kotijoukkue puolusti erinomaisesti. Sen jälkeen kun LaBa rullasi reiluun johtoon, niin se pystyi myös pitämään hankkimansa etumatkan. Biisonit ärähteli muutaman kerran, mutta kokonaisuutena loimaalaisvieraat jättivät itsestään todella vaisun kuvan.

Bisons pelasi hermostuneena

Bisonsin avausviisikossa oli kahden amerikkalaisvahvistuksen lisäksi kolme lahtelaistaustaista pelaajaa. Juhomatti Henttonen, Esko Salonen ja Ville Karvonen joutuivat kovaan paikkaan, eikä ainakaan avausfinaali sujunut kolmikolta kovin häävisti. Paineet näkyivät parketilla.

– Vaikka nyt tunnelma katsomossa oli mitä parhain, niin itse peli jäi kyllä kumman valjuksi. Ehkä pientä ylilatautumista oli havaittavissa, Bisonsin kapteeni Esko Salonen myönsi rehdisti.

Samalla linjalla oli vieraiden päävalmentaja Arttu Mannelin.

Henry Pwono pomppi lahtelaisten tehokkaimpana ensimmäisessä finaalissa. Kuva: Katja Luoma

– Meidän pelaamisemme romuttui hermostuneisuuteen. Jännitys pilasi sitten loput. Saimme kyllä luotua ajoittain ihan vapaitakin kaukoheittopaikkoja, mutta heitot eivät osuneet edes rautaan. Meidän täytyy pelata jatkossa fiksummin. Sen myötä peliin aukeaa muitakin juttuja, Mannelin sanoi.

Kaikkea on turha laittaa pelkästään Bisonsin vaisuuden piikkiin. On syytä korostaa, että lahtelaiset onnistuivat hyvin, vaikkei kamppailu missään nimessä ollut LaBan kauden parhaita.

– Valmistautuminen onnistui hyvin. Molemmilla joukkueilla oli viikon pelitauko. Meillä se ei näkynyt juuri lainkaan. Pelasimme hyvän korismatsin. Emme tehneet mitään ihmeitä. Etenkin puolustuskorilla teimme sovittuja asioita ja ne toimivat moitteettomasti, LaBan päävalmentaja Petri Velling sanoi.

Henkinen sodankäynti odottaa

LaBan tehokkain pelaaja oli Henry Pwono (27/4). Pwono ei ollut siitä huolimatta suinkaan joukkueen kirkkain tähti, sillä takamies Ali Ahola jatkoi erinomaisia otteitaan. Ahola upotti pelitilanneheittonsa tarkasti (6/7). Kokonaispistemäärä oli 19. Sen päälle Ahola haki yhdeksän levypalloa ja tarjoili neljä syöttöä.

– No nyt on sattunut itselle pari parempaa peliä. Meillä on niin hemmetin hyvä joukkue, että joitain pelaajia tarvitsee ajoittain joko tuplata tai puolustaa muuten vaan tarkemmin. Silloin saattaa joku muu jäädä vapaaksi ja pääsee nauttimaan helpoista koreista, Ahola sanoi ja aivan turhaan vähätteli omaa suoritustaan.

Lue myös: Lahti Basketballin ainoa tavoite on Korisliiga - "Se, mihin tarvitsemme rahaa, on pelaajabudjetti"
 

Ahola on viimeisen päälle joukkuepelaaja. Takamies nauttii koriksesta juuri nyt hyvin paljon.

– On kiva pelata, kun kaikki ovat samalla sivulla. Silloin kun pelaamme joukkueena, meitä on hankala lyödä. Kun fyysinen ja henkinenkin tasapaino on myös kunnossa, niin tossu nousee ja liikkuu kepeästi. Nyt on kaikin puolin hyvä fiilis.

Bisonsissa pelaa muutamia Aholan hyviä tuttuja. Henkinen sodankäynti ei alkanut ainakaan vielä avausfinaalissa.

– Olisin odottanut vastustajalta jotain ”ylimääräistä”, mutta sieltä ei tullut mitään. Kaikki keskittyivät pelaamiseen. Sellainen trash-talk tai muuten vastustajan ihon alle meneminen ei ole ihan mun juttu. Muut kaverit taitavat sen puolen paremmin. Mutta katsotaan nyt, jos sarjan aikana kavereita pystyisi pikkuisen kuumentamaan, Ahola naureskeli.

1. loppuottelu:

LaBa–Bisons 82–52 (27–14, 22–16, 16–16, 17–6)

Lahti: Henry Pwono 27/4, Aleksanteri Ahola 19/9, Sami Ikävalko 12/1, Jarred Jones 9/11, Otto Aalto 6/1, Eemeli Lampén 5/0, Vesa Mäkäläinen 2/4, Roi Byman 2/3, Toni Soininen 0/1, Hannes Koskinen 0/0, Eemi Luukkonen 0/2.

Bisons: Marcus White 16/5, Alex Foster 13/8, Ville Karvonen 7/4, Petteri Ruutiainen 5/5, Juho-Matti Henttonen 4/2, Esko Salonen 4/2, Mikko Jämsä 3/2, Saku Repo 0/0, Elmeri Aulasuo 0/0, Markus Lammela 0/0, Emil Hannula 0/1.

Erotuomarit: Miltiadis Ioannidis, La Trice Little, Karol Kowalski.

Yleisö: 1 238.

Voitot: 1–0.

Eerikki Lyytikäinen
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi