Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Koripallo

Lahti Basketballin ainoa tavoite on Korisliiga - "Se, mihin tarvitsemme rahaa, on pelaajabudjetti"

Organisaatio on jo valmis, rahoitus ei. "Pitää myös muistaa, että liigapaikat jaetaan kentällä", korostaa seuran puheenjohtaja.

Lahti Basketballin organisaatio on jo Korisliigatasoa. Puheenjohtaja Jami Luhtasen ja toiminnanjohtaja Roope Suonion mukaan enää on hankittava liigapaikka pelaamalla sekä kasvatettava pelaajabudjetti ylimmän kotimaisen sarjatason mukaiseksi. Kuva: Elena Liseytseva

Kasvaako lahtelaisten pääsarjatason palloilujoukkueiden määrä ensi kaudeksi? Lähellä se ainakin on, sillä Lahti Basketball aloittaa koripallon 1A-divisioonan loppuottelut kotikentällään maanantaina. Vastaan tulee Loimaan Bisons.

Seurassa on tehty valmisteluja jo pitkään, jotta LaBa olisi valmis ottamaan vastaan paikan Korisliigassa.

Lahtelaisseura pelaa kansallisella tasolla nyt neljättä vuottaan. Niistä ensimmäinen päättyi 1B-divisioonan mestaruuteen ja sarjanousuun. Sen jälkeen lahtelaisjoukkue on pelannut menestyksekkäästi sarjaporrasta ylempänä.

Jo muutamana edelliskeväänä seuran ulkopuoliset henkilöt ovat puhuneet, että joko nyt nousu olisi realistinen. Seurajohdon vastaus on tähän asti ollut kielteinen.

Nyt sekä Lahti Basketballin puheenjohtaja Jami Luhtanen että toiminnanjohtaja Roope Suonio sanovat, että seuran ainoa tavoite on pelata Korisliigassa.

– Kyllä se näin on. Tällä hetkellä emme ole valmiita liigaan, mutta se käppi on kurottavissa umpeen ennen kuin liigalisenssihakemuksen viimeinen jättöpäivä odottaa toukokuun lopussa, Luhtanen sanoo.

"Yhtään finaalia ei ole vielä pelattu"

LaBa on rakentanut seuran pohjaa kaikessa rauhassa. Organisaatio alkaa pikkuhiljaa olla jo Korisliigan tasoinen. Kaikki palvelut fysiohoidoista lääkäripalveluihin ja harjoittelukulttuuriin ovat sillä tasolla, että ne eivät kalpene yhteenkään liigaseuraan verrattuna.

– Se, mihin tarvitsemme rahaa, on pelaajabudjetti. Tavoitteena on ollut alusta lähtien tehdä asiat niin hyvin, että sitten kun nousu on ajankohtainen, olemme siihen valmiita, Luhtanen korostaa.

Ennen kuin höpinä noususta karkaa käsistä, tuo Luhtanen hyvin oleellisen asian esiin.

– Pitää muistaa, että liigapaikat jaetaan kentällä. Yhtään finaalia ei ole vielä pelattu, hän korostaa.

Lahtelaisuus tärkeä arvo

LaBan tämän kauden budjetti on suunnilleen 280 000 euroa. Sillä ei liigassa mennä kuuhun asti. Jos Korisliigassa haluaa pelata uskottavasti, olisi budjetin ensimmäisen numeron syytä alkaa nelosella.

– Varmasti vähemmälläkin pärjäisi, mutta emme välttämättä halua mennä sieltä, mistä aita on matalin, Luhtanen sanoo.

Me haluamme vaalia kaupungin korisperinteitä. Toiminnanjohtaja Roope Suonio

Lahti Basketballilla on ollut selvät arvot seuran perustamisesta lähtien. Niitä ei hevillä lähdetä tallomaan.

– Yksi tärkeimpiä arvojamme on lahtelaisuus. Ja siihen haluamme panostaa myös siinä tapauksessa, jos nousu tapahtuu. Helpompi, ja varmasti myös halvempi tapa koota tulevan kauden joukkue, olisi ottaa nippu palkkasotureita maailmalta. Mutta me haluamme vaalia kaupungin korisperinteitä.

"Juurrutusryö" vielä pahasti kesken

Toiminnanjohtaja Suonio ei ole ehtinyt juuri kelloa vilkuilla. Työsarkaa on riittänyt. Suoniollakin on selvät ajatukset siitä, millaisena LaBa näyttäytyy ulospäin.

– Haluamme tähän koko kaupungin mukaan. Yhdessä tekeminen on se juttu. Tässä ei ole kyse omasta agendasta, vaan haluaisin kaikkien ymmärtävän, että tehtäisiin mieluummin yhdessä. Toiveena olisi, että näyttäytyisimme helposti lähestyttävältä kumppanilta niille, jotka ovat meidän matkassamme.

Vaikka LaBa on tullutkin vauhdilla suomalaiselle koriskartalle, pitää muistaa, että joukkueella on menossa vasta neljäs kausi liiton sarjoissa.

– Niin sanottu juurrutustyö on vielä pahasti kesken. Haluamme tehdä seuraa entistä tutummaksi alueen ihmisille. Sellaista fiilistä on yritetty kehittää, että kun joku ihminen tulee ensimmäistä kertaa matsiin, niin hän tulee myös uudestaan. Yritämme luoda urheilukulttuuria.

Divarissa isot tasoerot

Kulunut kausi on ollut lahtelaisille menestys. Vaisun viime kauden jälkeen uskottavuus ja iloisuus ovat palanneet sekä kentälle että katsomoon.

– Koko ajan on ollut vaikeampaa saada porukkaa katsomoon. Tässä mielessä 1A-sarja on nyt nähty, Jami Luhtanen sanoo.

LaBa on tehnyt joka vuosi asiat pikkuisen isommin ja paremmin. Jos edessä on vielä yksi kausi divarissa, niin mikä on sen mahdollinen uhkakuva?

– Sarjan tasoerot ovat jo nyt aika isot. Se näkyi selvästi, miten ihmiset ennakkoon katsoivat, että ketä vastaan pelaamme ja sen mukaan tekivät päätöksen, että lähdetäänkö peliin vai ei. Miten säilymme mielenkiintoisina? Nosteen ylläpitäminen tai sen kasvattaminen olisi varmasti divarissa aika vaikeaa, Luhtanen puntaroi.

Mutta jos jotain LaBan seurajohdolta löytyy, niin se on arjen realismia ja omien varojen mukaan elämistä.

– Meillä on todella tiukka kuukausi edessämme. Jos rahaa ei löydy riittävästi, jatkamme divarissa ja kehitämme rauhassa toimintaamme, Luhtanen ja Suonio sanovat painokkaasti.

1A-divisioona

Finaalien aikataulu

LaBa-Bisons, maanantaina 15.4. kello 18.30.

Bisons-LaBa, torstaina 18.4. kello 18.30.

LaBa-Bisons, sunnuntaina 21.4. kello 19.

* tarvittaessa

*Bisons-LaBa, tiistaina 23.4. kello 18.30.

*LaBa-Bisons, torstaina 25.4. kello 18.30.

Eerikki Lyytikäinen
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi