Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Koripallo

Lahti Basketballissa pelannut Devin Martin jäi kuukaudeksi jumiin Libyaan

Lahdessa pelannut laituri lähti pakon sanelemana Libyaan pelaamaan ja jäi loukkuun. Poispääsy maasta ja vihreä valo lahtelaisseuralta olivat Martinille todellisia siunauksia.

Devin Martinilla on takanaan rankka kuukausi. Hän on erittäin kiitollinen harjoittelupaikastaan Lahdessa. Kuva: Sami Lettojärvi

Lahti Basketballin aamuisissa harjoituksissa on jotain erikoista. Lahtelaisille koripallofaneille tuttu yhdysvaltalaispelaaja Devin Martin on yllättäen mukana joukkueen harjoituksissa. Miehen Suomeen paluun taustalla on hurja draamankaari. Vielä jokin aika sitten Martin oli nimittäin loukussa Libyassa.

193-senttinen laituri lähti Libyaan alun perin pienen pakon saattelemana.

– Soitto tuli muutamaa kuukautta aiemmin. Keskustelin asiasta perheeni ja tyttöystäväni kanssa kotipuolessa. Lähtö Libyaan ei ollut sitä, mitä olisin halunnut tehdä. Viivyttelin siksi asian kanssa.

Martin sai tammikuussa jälleen soiton samasta sopimuksesta.

– Otin sen merkkinä siitä, että ehkä minun pitäisi vain mennä pelaamaan sinne. Halusin tienata rahaa itselleni ja perheelleni. Tartuin tilaisuuteen.

Olin lähellä menettää järkeni, mutta selvisin. Koripalloilija Devin Martin

Koripallon taso Libyassa on heikko.

– Peli on erilaista kuin USA:ssa. Taso ei ole korkea, peli on hyvin fyysistä ja aggressiivista. Täytyy olla todella aggressiivinen, jotta voi pelata siellä.

Pelityyli ei sopinut Martinille. Hänen koripallouransa Libyassa jäi yhteen otteluun.

– Heti ensimmäisen pelin jälkeen huomasin, etteivät minun ja valmentajani ajatukset kohdanneet. Otin koripallon huomattavasti vakavammin kuin valmentaja. Hänelle se on vain työ, mutta minulle tämä on enemmän. Heti kun huomasin asian, en halunnut jatkaa pelaamista siellä.

Henkisesti rankka kuukausi

Päätöksentekoa seurasi erittäin piinaava ajanjakso. Martin jäi maahan jumiin kokonaiseksi kuukaudeksi. Maahan, joka luokitellaan korkean turvallisuusriskin valtioksi.

– Se oli henkisesti rankkaa. Se oli jotain, mistä minun piti selvitä yksin. Jokainen päivä oli samanlainen. Treenasin huoneessani, koska minulla ei ollut pääsyä kuntosalille. Vietin aikaani myös hotellin aulassa, työntekijät olivat mukavia minulle. Yritin olla mahdollisimman paljon pois huoneestani, jotta olisi ollut helpompi saada ajatukset muualle. Olin lähellä menettää järkeni, mutta selvisin.

Lue myös: Pelicansin junioreissa pelaa 15-vuotias lahjakkuus, jollaista Lahdessa ei ole ennen nähty
 

Martinin pääsyä pois maasta edesauttoi ennen kaikkea hänen agenttinsa.

– Lentolippujen saanti kesti kuukauden. Kun painostusta oli riittävästi, pääsin jo seuraavana päivänä ulos maasta.

Lennoille oli Martinin mukaan vaikeaa päästä, sillä niitä on harvakseltaan.

– Oma arvaukseni on, että lennot olivat poikkeuksetta täynnä. Libyasta lähtee päivittäin vain kaksi konetta Tunisiaan ja Turkkiin. Jos et pääse niihin koneisiin, joudut odottamaan taas ylimääräisen viikon. Tunsin oloni siunatuksi, kun vihdoin pääsin lentokoneeseen ja pois Libyasta.

Soitto Suoniolle

Martin tuli Libyasta suoraan Suomeen ja halusi päästä saman tien pelikentälle pitkän tauon jälkeen. Hän otti yhteyttä edelliskauden seuraansa Lahti Basketballiin ja jutteli toiminnanjohtaja Roope Suonion kanssa tilanteestaan.

Devin Martin pelasi viime kaudella Lahti Basketballissa. Martin teki ottelua kohden 17,3 pistettä, otti 8,4 levypalloa ja antoi 2,2 syöttöä. Kuva: Sami Lettojärvi

– Kysyin, voisinko tulla harjoittelemaan joukkueen kanssa, jotta pysyisin hyvässä kunnossa. Juttelin Roopen kanssa jo viime kesänä. Tunnen kuuluvani perheeseen ja koen olevani tervetullut tänne. Arvostan myös valmentaja Petriä (Velling), kun hän antoi minulle luvan tulla harjoittelemaan.

Martinilla on paljon hyviä muistoja pelivuodestaan Lahdessa.

– Viimeksi kun saavuin Lahteen, joukkue oli hävinnyt neljä ensimmäistä otteluaan. Debyyttipelissäni voitimme vahvan Ura Basketin, joka pelaa nykyään Korisliigassa. Se antoi minulle itseluottamusta, että pystyn auttamaan joukkuetta voittamaan otteluita. Pelasimme tämän jälkeen vahvan kauden, koska kaikki olivat sitoutuneita. Kausi ei päättynyt haluamallamme tavalla, mutta siitä jäi positiivinen maku suuhun. Pidän edelleen Henry Pwonon kanssa yhteyttä, hän on hauska mies.

Martinin parhain muisto on kuitenkin seuran osoittama rakkaus vaikeilla hetkillä.

– Minusta pidettiin täällä hyvää huolta, vaikka loukkaannuin kesken kauden. Jouduin kauden päätyttyä leikkaukseen ja joukkue halusi varmistaa, että minulla on kaikki kunnossa. Siksi tämä seura tulee aina olemaan minulle tärkeä.

Oikeaa puhelua odotellessa

Martin kuvailee tämän hetken tilannettaan osittain haastavaksi.

– Hieman on vaikeaa, kun en ole pelannut tänä vuonna Euroopassa. Tässä vaiheessa vuotta seurojen on vaikeaa hankkia Yhdysvalloista vahvistuksia, sillä se tulee seuralle kalliiksi. Omaa tilannettani helpottaa se, että olen valmiiksi Euroopassa.

Martinin mukaan nyt on oleellista pysyä kunnossa ja odottaa sitä oikeaa puhelua Suomesta tai muualta Euroopasta.

– Haluan saada vahvan loppukauden ja päästä treenaamaan seuraavan kesän. Juuri nyt kropassani tuntuu hyvältä.

Otsikkoa muokattu 22.2. kello 11.03. Devin Martin pelasi Lahti Basketballissa aiemmin, nyt hän harjoittelee joukkueen kanssa.

Kuka?

Devin Martin

26-vuotias, syntynyt Baltimoressa.

Maryland-Eastern Shoren yliopiston kasvatti.

Pituus 193cm, paino 93kg.

Viime kausi Lahti Basketballissa.

Pelasi 19 ottelua keskiarvoilla 17,3 pistettä, 8,4 levypalloa ja 2,2 syöttöä.

Kausi 2016–2017 Portugalin liigassa keskiarvoilla 19,0 pistettä, 5,4 levypalloa ja 2,0 syöttöä.

Juuso Taskinen
juuso.taskinen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista FC Lahden tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 2 vk
0 €

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi