Aiheet
Koripallo

Petri Velling ottaa ohjat LaBassa - ”Pelaamme vauhdikasta ja aktiivista korista”

Seagulls-vuodet opettivat paljon. Korisliigasta taskuun jäi kaksi pronssia ja tukku unohtumattomia kokemuksia.

Petri Velling (keskellä) sanoo kehittyneensä Helsingissä valmentajana roimasti. Vasemmalla Helsinki Seagullsin päävalmentaja Mikko Larkas. Kuva: Lehtikuva/Roni Rekomaa

Lahti Basketballissa alkaa kesäkuun alussa uusi aika. Vain yhden kauden lahtelaisryhmän peräsimessä viihtynyt Mike Oppland vaihtuu Petri Vellingiin, 35.

Velling allekirjoitti LaBan kanssa vuoden sopimuksen.

Velling on varmasti monelle täkäläiselle koripallon ystävälle tuttu hahmo. Orimattilasta aikanaan maailmalle ponnistanut Velling ehti valmentaa Lahdessa vuosikausia niin aikuisia kuin junioreitakin.

Viimeiset kolme vuotta vierähtivät kuitenkin pääkaupungissa. Velling toimi Korisliigassa pelaavan Helsinki Seagullsin apuvalmentajana. Vaikka kirkkain kruunu jäi saavuttamatta, kasvoi Vellingin palkintokaappi kahdella SM-pronssilla. Seagulls eteni kaikilla kolmella kaudella välieriin, mutta finaalipaikka jäi haaveeksi.

– Voin rehellisesti sanoa, että ne kolme vuotta ovat olleet selvästi elämäni parhaat. Pääsin tekemään töitä upeassa organisaatiossa, jossa hommat hoidettiin viimeisen päälle. Valmennusstaffi oli loistava. Olen saanut lisäksi työskennellä huippupelaajien kanssa. Oppia on tullut oikealta ja vasemmalta, Velling korostaa.

Vellingin rooli apuvalmentajana on ollut merkittävä. Seagullsin päävalmentaja Mikko Larkas on aina jakanut rohkeasti vastuuta kaikille valmennustiimin jäsenille. Velling on ikuisesti kiitollinen Larkakselle.

– Kehityin valmennuksellisesti Helsingissä roimasti. Larkaksen roolia en voi liikaa korostaa. Suurimmat vastuualueeni olivat hyökkäyspelimme organisoinnissa sekä vastustajien scouttaamisessa. Yhteistyömme valmennusporukan kanssa oli hedelmällistä.

Moni saattaa ajatella, että siirtyminen Korisliigan apuvalmentajan paikalta sarjaporrasta alemmaksi olisi ikään kuin askel taaksepäin. Tätä väitettä Velling ei allekirjoita.

– Onhan päävalmentajuus aina päävalmentajuus. Nyt tulen kantamaan kaiken vastuun itse. Jo itsessään se on ihan erilainen tilanne. Lahti Basketballin päävalmentajana oleminen on selvä askel eteenpäin urallani.

Vellingillä ja LaBan toiminnanjohtaja Roope Suoniolla on pitkä yhteinen historia. Kaksikko pelasi jo junnuna yhdessä. Viime kauden aikana kaverukset olivat juttusilla useamman kerran. Joskus rupattelutuokiot koskivat elämää, joskus taas koripalloa. Vellingin aloitteesta koko valmentaja-asia lähti liikkeelle.

– Vuodenvaihteen jälkeen aloimme keskustella Roopen kanssa. Pikkuhiljaa spekuloinnin lomassa aloin kysellä Lahden seuraavan kauden kuvioista. Olimme koko ajan samalla sivulla. Maaliskuussa löimme sitten nimet sopimuspaperiin, Velling taustoittaa neuvotteluiden kulkua.

Onhan päävalmentajuus aina päävalmentajuus. Nyt tulen kantamaan kaiken vastuun itse. Lahti Basketballin uusi päävalmentaja Petri Velling

Jos LaBan viime kausi oli nuhainen, niin nyt siihen on luvassa muutos. Velling ei lähde paljastamaan pelikirjansa yksityiskohtia, mutta yksi asia on varma.

– Ainakin yritämme pitää hauskaa. Tykkään paljon vauhdikkaasta ja aktiivisesta koriksesta. Tulemme juoksemaan kenttää ja puolustamaan aggressiivisesti.

Kun Velling karisti Lahden pölyt keuhkoistaan vuonna 2015, elettiin täällä vielä Namikan viimeisiä hetkiä. Nyt Namika on jo tovin aikaa ollut kuopattu, mutta LaBa on tullut vauhdilla tilalle.

Tilanne on Vellingille uusi.

– Lahdessa on tehty nyt hyvää työtä, ja sitä olisi tarkoitus jatkaa. LaBa saa minusta nuoren ja innokkaan koutsin. Haluan kehittää sekä pelaajia että itseäni. Hetken aikaa on tuntunut jo siltä, että olen valmis päävalmentajan pestiin. Vanhana lahtelaisena tuntuu upealta palata takaisin mastojen juurelle.

LaBan puheenjohtaja Jami Luhtanen oli mielissään, kun valmennuskuviot saatiin kunnialla maaliin.

– Mahtavaa saada Petri takaisin Lahteen. Kaikki kommentit, joita olemme kuulleet pelaajilta ja muilta valmentajilta, ovat olleet järjestäen erittäin positiivisia. Vaikka valmentajasopimus on vuoden mittainen, niin toivomme ehdottomasti, että tämä on pidempiaikainen ratkaisu. Uskomme siihen vahvasti, Luhtanen sanoo.

Eerikki Lyytikäinen
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan nyt

Lue seuraavaksi