Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Koripallo

Kaivattua johtajuutta sekä koppiin että kentälle – Vesa Mäkäläinen haluaa edelleen olla tekijämies

Lahti Basketballin toiminnanjohtaja Roope Suonion mukaan Mäkäläisen paluu on seuralle merkittävä asia. Vaikka Mäkäläinen aloittaa koripallon lisäksi siviilityöt, ei hän ole tulossa LaBan riveihin jäähdyttelemään.

Kolme vuotta sitten Vesa Mäkäläinen antoi kavot juuri perustetulle Lahti Basketballille. Kuva: Mirja Hussain

Vesa Mäkäläinen vastaa vappuaattona puhelimeensa hyväntuulisena Joensuussa. Opiskelevalla koripalloilijalla on useita syitä leveään hymyyn. Koulukavereiden kanssa on tarkoitus viettää hullun hauska vappu. Myös kauppatieteiden opiskelut (laskentatoimi ja verotus) ovat siinä pisteessä, että aika itärajalla alkaa väkisinkin käydä vähiin.

Kotiseuturakkaana miehenä tunnettu Mäkäläinen, 31, alkoi pohtia tosissaan mahdollista siirtymistä Lahteen joulukuun pimeinä viikkoina. Pikkuhiljaa ajatus kirkastui. Kun neuvotteluyhteys Lahti Basketballin kanssa löytyi, ei asioiden sopimisessa mennyt pitkään. Mäkäläinen raapusti nimensä vuoden mittaiseen sopimukseen.

– Lahti oli koko ajan ykkösvaihtoehto. Haluan edelleen jatkaa sitä työtä, mikä kaksi vuotta sitten jäi kesken. Tulen kotiin täynnä intoa ja motivaatiota, Mäkäläinen sanoo.

Kun Lahti Basketball aloitti toimintansa kolme vuotta sitten, antoi Mäkäläinen kasvonsa seuran käyttöön. Mäkäläinen oli iso palanen LaBan debyyttikaudella 1B-divisioonassa. Kausi päättyi mestaruuteen ja nousuun sarjaporrasta ylemmäksi. Sen jälkeen lahtelaiskasvatti suuntasi Joensuun Katajaan, jossa hän juhli viime keväänä Suomen mestaruutta. Tänä keväänä Katajan taival päättyi puolivälierissä BC Nokiaa vastaan. Kausi oli monella tapaa sekä Katajalle että Mäkäläiselle hankala.

Tässä iässä ylläpitävä harjoittelu riittää minulle. Koripalloilija Vesa Mäkäläinen

– Joulukuussa funtsin ensimmäisiä kertoja, että alkaisikohan Korisliigaurani olla paketissa. Näitä kenttiä on tullut koluttua sen verran paljon. Uudet haasteet alkoivat kiinnostaa yhä enemmän.

"Otan taatusti ison roolin"

Uusilla haasteilla Mäkäläinen tarkoittaa työelämään siirtymistä. Siirto Lahti Basketballin riveihin oli kiinni lähinnä siitä, löytäisikö Mäkäläinen Lahdesta myös töitä. Kun työkuviot selvisivät, oli päätös helppo tehdä.

– Aloitan työt pankki- ja vakuutusalalla. Mietin pitkään, että Korisliigan kiireiden ja siviilityön yhdistäminen voi olla liian suuri. Divisioonakoris plus työ kuulosti paljon mukavammalta vaihtoehdolta.

Tälläkään kaudella Mäkäläinen ei juuri käynyt aamuharjoituksissa, koska opinnot painoivat päälle. Tulevalla kaudella mikään ei siinä mielessä tule muuttumaan.

– Olen jo tottunut siihen rytmiin, että en enää treenaa aamuisin. Tässä iässä ylläpitävä harjoittelu riittää minulle. Olen hyvässä kunnossa. Kevään viimeisissä peleissä kroppa tuntui todella hyvältä. Pelaaminen oli kivaa.

Sitaatti

Mäkäläinen ei ole siis tulossa LaBaan jäähdyttelemään.

– En missään nimessä. Haluan olla edelleen tekijämies. En karta vastuuta. Otan taatusti ison roolin. Pyrin myös auttamaan nuorempia pelaajia eteenpäin, Mäkäläinen korostaa.

Nuorille pelaajille oppia

Mäkäläisen yksi unelma olisi, että hän pystyisi auttamaan Lahti Basketballin jossain vaiheessa Korisliigaan.

– Vaikka tein vuoden sopimuksen, niin on täysin mahdollista, että pelaan paljon pidempäänkin. Tässä vaiheessa uraa on ihan fiksua edetä vuosi kerrallaan. Jos saisin maalata itselleni täydellisen uran lopetuksen, niin kyllä se menisi niin, että saisin juhlia kotikaupungin seuran paidassa nousua Korisliigaan. Siihen ainakin tähtään.

LaBan toiminnanjohtaja Roope Suonio oli mielissään Mäkäläisen sopimuksesta.

– Veskun panos koko seuran olemassaoloon on merkittävä. Mäkäläinen antoi kasvonsa tälle projektille jäämällä silloin kolme vuotta sitten Lahteen. Tämä on meille todella iso juttu. Kotiinpaluun myötä Vesku tuo kaivattua johtajuutta sekä kentälle että sen ulkopuolelle. Hänen arvonsa on niin paljon muutakin kuin vain pelkkä pelillinen panos. Vesa ymmärtää lajia ja hänen pelikäsityksensä on vertaansa vailla. Nuoret pelaajamme saavat arvokasta oppia, Suonio korostaa.

Eerikki Lyytikäinen
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi