Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Koripallo

"Vaikka joskus tuli sanottua pahasti, nyt voi vetää sanat takaisin" – erotuomarieläkeläinen sai entiseltä kiistakumppanilta lämpimän kiitoksen

Pilli on jo naulassa, mutta Dan Christensen löysi silti tiensä pääsiäisturnaukseen. "Juniorit ovat yhtä kuin koripallomme." Erotuomarilegendan mieleen ovat painuneet ansioituneiden pelaajien kiitokset.

Tommi Louhia (vas.) tunnustaa, että aina ei käyttäytyminen ollut junioriaikana korrektia, kun Dan Christensen oli erotuomarina. Nyt kaksikko on hyvää pataa keskenään. Kuva: Sami Kuusivirta

Pitkän ja kunniakkaan erotuomariuransa vuoden 2017 syksyyn lopettanut Dan Christensen, 75, seuraa tuttu virne kasvoillaan Easter Tournamentin vilskettä. Christensen oli tuomarina hyvin kiistelty persoona. Siitä, oliko hän hyvä vai huono koripallotuomari, ei synny väittelyä. Christensenin lähes 60 vuotta kestänyt erotuomariura oli käsittämätön. Se, mistä voi väitellä, on tapa, jolla "Däni" parketilla jakoi oikeutta.

Legendan uran varrelle on mahtunut paljon niin sanottuja kiistakumppaneita, joiden kanssa ei meinannut löytyä millään sopua. Namikan kasvatti Tommi Louhia, 33, kuului siihen klaaniin, jolla oli vaikea olla Dänin tuomioista samaa mieltä. Nuorena pojankloppina Louhia oli usein Christensenin kanssa napit vastakkain. Aika on kuitenkin kullannut muistot. Sittemmin kaksikon välit ovat normalisoituneet ja sotakirveet on haudattu, vaikka sanasota oli aikanaan hyvinkin kiivasta. Pääsiäisturnauksen tunnelmassa toverukset halaavat lämpimästi. Molemmat muistelevat pieniä nahinoita jo naureskellen.

– Däni oli tuomarina erilainen kuin muut. Hänellä oli omanlaisensa lähestymistapa tuomarina olemiseen. Dänillä oli järjettömän kova intohimo. Hän neuvoi ja opetti junnuja – niin minuakin. Däni oli persoona, ainoastaan neljä Easter Tournamentia pelaajana missannut Louhia sanoo hymyillen.

– Vaikka Dani erinomainen tuomari olikin, niin kyllä sinne silti pari huonoa vihellystäkin mahtui, Louhia nauraa.

Tatuointi jäi mieleen

Jos Louhia muistaa Christensenin, niin kyllä Christensenkin Louhian muistaa.

– Tommi oli tulisieluinen junnupelaaja. Muistan kun hänen jalkaansa ilmestyi tatuointi. Siitä alkoi pojan alamäki, Däni nauraa rehottaa.

Moni nuorempi erotuomari voisi ottaa monessa asiassa oppia Christensenistä. Yksi tärkeimmistä olisi se, että tuomarit uskaltaisivat olla juuri sellaisia kuin he ovat.

– Dänillä oli persoonallinen tyyli viheltää. Muistan sen loppuelämäni. Monista muista erotuomareista en voi sanoa samaa. Vaikka joskus on tullut sanottua Dänille pahasti, niin nyt voi vetää sanat takaisin. Olen ollut nuorempana selvästi väärässä, Louhia korostaa.

Vanhoja asioita ja yhteisiä kokemuksia on hauska muistella. Kuva: Sami Kuusivirta

Opettamista ja kuria

Christensen on kokenut pitkällä urallaan yhtä sun toista. Hän on aina pitänyt junioripelien tunnelmasta. Christensenillä on selvä näkemys siitä, mitkä ovat tuomarin tärkeimmät tehtävät junnupelejä tuomitessa.

– Pitää osata opettaa ja ohjata lapsia. Myös pelaajien vanhemmat täytyy pitää kurissa.

Däni muistaa yhden Namikan ja ToPon välisen A-junnumatsin vuosien takaa, jossa helsinkiläispoikien vanhemmat käyttäytyivät siivottomasti.

– Ottelu pelattiin isänpäivänä. Katsomosta kuului vaikka mitä törkeyksiä. Pikkuhiljaa kyllästyin siihen ja marssin paikalle. Sen jälkeen toivotin kaikille isille oikein hyvää isänpäivää. Huutelu loppui siihen paikkaan.

Christensen tulee edelleen hyvälle tuulelle, kun hän seuraa nuorten pelejä. Häntä miellyttää lasten aito riemu.

– Voin sanoa täydestä sydämestäni, että tykkään lapsista tosi paljon ja he tykkäävät myös minusta.

Vaikka miehellä olisi edelleen käyttöä junnumatseissa, ei legendaa tulla enää näkemään pilli suussa parketilla.

– Ei minun tee enää mieli. Eivätkä paikatkaan kestäisi. Koripallomuseon toimintaa vetävä Jari Toivonen sanoi minulle vähän aikaa sitten, että viheltäisit nyt vielä pari kautta, niin saisit 60 vuotta erotuomarina täyteen. Vastasin Jarille, että en hitossa, Däni naurahtaa.

Christensenin viimeiseksi viralliseksi otteluksi jäi 19.11.2017 vihelletty Kouvolan Kouvojen Tykkimäki-turnauksen B-poikien loppuottelu.

– Matsin jälkeen heitin kirjaimellisesti pillini katsomoon. Eräs pikkupoika sai siitä muiston.

Aina oma itsensä

On kyse sitten mistä urheilulajista tahansa, erotuomarit keräävät ani harvoin suitsutusta. Yleensä harmaapaitojen rooliksi jää sylkykuppina oleminen. On joitain erotuomareita ”haukuttu” jopa tietynlaisiksi masokisteiksi.

Christensen ei kadu mitään. Hän saavutti paljon juuri sen takia, että hän oli aina oma itsensä.

– Se oli vahvuuteni. Ympäristö ei aina ymmärtänyt minua. Näin se vain meni.

Parhaina muistoinaan Däni pitää niitä hetkiä, kun entiset pelaajat ovat tulleet peleissä tai kadulla vastaan. Susijengin kapteenin Shawn Huffin isän (Leon Huff) sanat ovat jääneet erityisesti Christensenin mieleen.

– Leon sanoi aikoinaan, että hänen mielestään olen kaikkien aikojen paras suomalainen erotuomari. Se on aika paljon sanottu se. Sitä sanomaa miettiessäni tulee kyllä hyvä mieli. Myös Greg Joynerin suitsutukset ovat jättäneet lähtemättömän vaikutuksen.

Vuonna 2016 pitkän sairauden uuvuttamana menehtynyt pitkänlinjan koripallovalmentaja Timo Hakamaa tunnettiin erittäin tulisieluisena kaverina. Hakamaa oli eittämättä tuomareiden kauhu.

– Hakamaa oli hieno mies, joka tervehti aina ja katsoi silmiin. Timo sanoi aikanaan vaimolleni, että Christensen on ainoa tuomari, joka on saanut hänet rauhoittumaan.

Kuka?

Henning Dan Christensen

Saapui Tanskasta Suomeen 15.4.1967.

"Kahden viikon päästä olen ollut Suomessa 51 vuotta!"

Vihelsi Tanskan ja Suomen pääsarjassa yhteensä 32 kautta.

Yhteensä erotuomariura kesti kunnioitettavat 58 vuotta.

Christensenistä tuli kansainvälinen tuomari 21-vuotiaana.

Oli oikeudenjakajana 504 mestaruussarjan ottelussa.

Vihelsi urallaan 160 maaottelua.

Eerikki Lyytikäinen
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 5,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
5,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi