Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Koripallo

Koripallon pääsiäisturnaus jatkaa paisumistaan Lahdessa – huippuvuosien lukemiin on vielä vähän matkaa

”Vaikka ajankohta ei olekaan ideaali, se ei näy joukkuemäärässä”, sanoo Easter Tournamentin turnauspäällikkö Jimi Koskinen. Isompaankin turnaukseen on resursseja, jos vain löytyy tarpeeksi talkoolaisia.

Junioreiden koripallotapahtuma Easter Tournament jatkaa kasvuaan. Pääsiäisenä Lahdessa pelattava turnaus on joukkuemäärältään suurempi kuin seitsemään edellisvuoteen. Turnaus järjestetään nyt 24. kertaa ja mukana on peräti 197 joukkuetta.

Easterin huippuvuosiin on kuitenkin yhä matkaa. Kun turnaus eli lihavia aikojaan vuosituhannen vaihteessa, keikkui joukkuemäärä liki kymmenen vuoden ajan 220–250:n välimaastossa. Parhaana vuotena joukkueita oli peräti 252. Tulijoita olisi ollut enemmänkin, mutta ovet oli pakko lyödä säppeen.

Nykyisin turnausta järjestävä Lahti Basketball juniorit ja turnauspäällikkö Jimi Koskinen ovat tehneet hyvää työtä. Pääsiäisturnauksella oli vaikeat vuotensa, mutta pikkuhiljaa kova työ on kantanut hedelmää.

– Olen todella iloinen joukkuemäärästä. Se kertoo raa’asti siitä, että olemme tehneet viime vuosina oikeita asioita. Nytkään turnauksen ajankohta ei ole paras mahdollinen, sillä useat liiton alaiset sarjat ovat vielä kesken. Vaikka liitto on pyhittänytkin pääsiäisen vapaaksi sarjaotteluista, mitalipeleihin keskittyvät joukkueet eivät tule riskeeraamaan turnaukseen yhtään mitään, Koskinen avaa.

Suurhalli on turnauksen sydän. Se on täysin ainutlaatuinen keskittymä. Turnausjohtaja Jimi Koskinen

– Jos pääsiäinen sijoittuisi sinne huhtikuun loppupuolelle, niin tilanne olisi erilainen. Silloin Easter Tournament olisi monelle joukkueelle kauden päätöstapahtuma.

Suurhalli on tapahtuman sydän

Olosuhteissa turnaus ei joudu antamaan yhtään tasoitusta – miettii mitä tahansa muuta turnausta Suomessa tai jopa ulkomailla. Keskeinen syy siihen on Suurhalli. Se antaa turnaukselle kasvot.

– Pelejä pelataan 17 kentällä. Niistä 11 sijaitsee Suurhallissa. Sen lisäksi sieltä löytyy ruokailut, lapsiparkit, Playstation-pisteet, värikuulasodat ja kaikki muu oheistoiminta. Suurhalli on turnauksen sydän. Se on täysin ainutlaatuinen keskittymä, Koskinen sanoo.

Suurhallin lisäksi pelejä pelataan keskustan ammattikoululla, Yhteiskoululla, Jalkarannassa, Launeella, Metsäkankaalla ja Salpausselän koululla. Sen lisäksi turnausvieraille löytyy yhdeksän koulumajoituspistettä sekä neljä hotellia.

 

Jos turnaus aikoo yltää vielä joskus suuruuden aikojensa joukkuemääriin, pelipaikat kyllä riittävät, mutta talkooväestä saattaa tulla pula.

– Toki jos tänne tulisi taas yli 250 joukkuetta, turnaus kasvaisi vääjäämättä keskustasta hieman poispäin. Talkooväkeä pitäisi saada ehdottomasti lisää. Toki siihen ongelmaan auttaa paljon se, että seuran (LaBa juniorit) jäsenmäärä on liki tuplaantunut kahdessa vuodessa. Eli omaa talkooporukkaa on enemmän saatavilla, Koskinen korostaa.

Kiire sama, mieli rennompi

Tämän vuoden turnauksessa on mukana 200–250 vapaaehtoista.

– Näiden yleisiä turnausjuttuja pyörittävien talkoolaisten lisäksi jokaisella kentällä on oma vastuujoukkue. Siinä teemme todella arvokasta yhteistyötä SBG:n kanssa. Se on korvaamaton apu meille.

Koskinen on nyt kolmatta vuottaan turnauksen vetovastuussa. Jos ensimmäinen ja osin myös toinen vuosi meni hieman opetellessa ja ihmetellessä, nyt on jo eri meininki.

– Totta kai ensimmäisenä vuotena stressasin jokaisesta asiasta, ja paine oli kieltämättä kova. Vaikka kiire on pysynyt ihan samanlaisena, niin nyt asioihin osaa suhtautua hieman iisimmin.

– Väittäisin myös, että kun turnauspäällikkönä pysyy sama mies useamman vuoden putkeen, se helpottaa tapahtuman kulkua ja sen suunnittelua. Olen oppinut tuntemaan toimintatavat sekä yhteyshenkilöt. Sen takia jatkuvuus ja pitkäjänteisyys ovat tärkeitä juttuja.

Koskisen mukaan onnistuneen turnauksen kolme isointa juttua ovat pelit (tuomarit, salit ja ottelujärjestys), ruokailu ja majoitusasiat.

– Tämä pyhä kolminaisuus meillä on kunnossa.

Easter Tournament

Perinteikäs koripalloturnaus jo 24. kertaa

Ensimmäinen Easter Tournament järjestettiin vuonna 1995. Joukkueita oli tuolloin mukana 25.

Tämän vuoden turnauksessa on mukana 197 joukkuetta. Se on suurin määrä seitsemään viime vuoteen.

Parhaana vuotena joukkueita oli 252.

Ulkomailta (Espanja, Viro, Ruotsi ja Venäjä) tulee 36 joukkuetta.

Mukana on 71 poikajoukkuetta, 41 tyttöjoukkuetta, 15 supermikroporukkaa (tytöt ja pojat) sekä 34 aikuisjoukkuetta.

Eerikki Lyytikäinen
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi