Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Koripallo

Hannes Pöllä saamassa tarpeekseen Lahdesta

Lähes 210-senttinen Hannes Pöllä kamppailee levypallosta A-poikien SM-karsintaottelussa. Namika Lahti Juniorit saattaa menettää huippulahjakkuuden Helsinkiin, missä harjoitusolosuhteet ovat paremmat kuin Lahdessa. Kuva: Katja Luoma

Namika Lahti Juniorien 17-vuotias huippulahjakkuus Hannes Pöllä suhtautuu koripalloon intohimoisesti, mutta omatoiminen harjoittelu Suurhallissa ei onnistu, koska hänellä ei ole 70 euroa vuodessa maksavaa Suurhallikorttia. Se ei riitä, että Pöllä, kuten kaikki seuran A- ja B-juniorit, maksavat vuodessa 500 euroa Suurhallille seuran kausimaksun sisällä.

- Olen valmis harjoittelemaan omatoimisesti jopa kolme tuntia päivässä. Viimeksi kun menin tyhjään Suurhalliin, niin vahtimestari tuli patistamaan minua ulos. Kun harjoittelu Lahdessa näyttää näin vaikealta, olen vakavasti harkinnut muuttoa Helsinkiin. Mäkelänrinteen urheilulukiossa olisi minulle paikka, Pöllä miettii.

Se merkitsisi samalla seuran vaihtoa 1B-divisioonassa pelaavaan HBA-Märskyyn, jossa Helsingin seudun nuoret lupaukset pelaavat.

- Namika Lahti Juniorit on kasvattajaseurani ja haluaisin jatkaa täällä, mutta istumalla ei kehity. Minun pitää päästä harjoittelemaan, Pöllä sanoo.

Yksinkertainen ratkaisu olisi maksaa 70 euroa Suurhallikortista, mutta asia on myös periaatteellinen. Hanneksen äiti Anne Kyllönen pitää ylimääräistä maksua piiloverona.

- Kyllä seuran jäsenen pitäisi päästä Suurhalliin myös omatoimiseen harjoitteluun. Maksan Namika Lahti Junioreille kausimaksua 1 400-1 500 euroa vuodessa. Kaikkiaan Hanneksen harrastukseen menee noin 5 000 euroa vuodessa. En ymmärrä, miksi Lahti suhtautuu näin nuivasti junioriurheiluun, Kyllönen sanoo.

Kyllönen ottaa esimerkin naapurikaupungista Kouvolasta.

- Siellä juniorien salivuorot ovat ilmaisia. Se antaa Kouvoille aivan erilaiset mahdollisuudet tukea junioreita, seura jopa maksaa puolet nuorten maajoukkuepelaajien maajoukkuekustannuksista, hän sanoo.

Kouvojen hallintapäällikkö Jonni Soini vahvistaa Kyllösen tiedot.

Haluaisin jatkaa täällä, mutta istumalla ei kehity. Hannes Pöllä

- Olemme kiitollisia. Yhteistyö kaupungin kanssa toimii muutenkin todella hyvin, Soini kertoo.

Lahtiko urheilukaupunki?

Namika Lahti Juniorien valmentaja Arttu Mannelin on kyllästynyt Lahden harjoitusolosuhteisiin ja Suurhallin korkeisiin maksuihin.

- Lahti, urheilukaupunki. No ei todellakaan. Jos meillä jokainen nuori maksaa kausimaksussa 500 euroa Suurhallivuoroista, niin kyllä samalla hinnalla pitäisi päästä harjoittelemaan myös omatoimisesti, Mannelin korostaa.

Mannelin heittää ilmoille tutun vertauksen.

- Jari Litmanen, joka on mielestäni Suomen kaikkien aikojen urheilija, loi uralleen pohjan Suurhallissa. Nyt toinen huippulahjakkuus harkitsee muuttoa muualle, koska ei pääse samassa talossa harjoittelemaan. Se on uskomatonta.

Mannelin on tehnyt paljon töitä saadakseen pelaajansa harjoittelemaan omalla ajalla, sillä se on elinehto kehitykselle.

Lahti, urheilukaupunki. No ei todellakaan. Arttu Mannelin

- Nuoret ovat omaksuneet ajatuksen hyvin ja tekevät paljon töitä omatoimisesti huolimatta siitä, että olosuhteet Lahdessa ovat surkeat. Olen ylpeä siitä, mitä olemme vaikeuksista huolimatta saaneet aikaan, Mannelin sanoo.

Nastolasta malli?

Päijät-Hämeen liikunnan ja urheilun seurakehittäjä Kustaa Ylitalo on mukana hankkeessa, jossa Lahden ja Nastolan yhdistämisen yhteydessä pyritään juniorien ilmaisiin harjoitusmaksuihin.

- Nastolassahan juniorit saavat harrastaa ilmaiseksi. Olemme saaneet tännekin paljon valituksia Lahden korkeista hinnoista. Toivottavasti yhteinen vetoomus saa päättäjät ainakin vakavasti harkitsemaan asiaa, Ylitalo sanoo.

Poliittiset päättäjät joutuvat miettimään, pannaanko paino seuraavan vuoden budjettiin vai ajatellaanko kauemmas tulevaisuuteen.

- Liikunnan terveysvaikutukset ovat kiistattomat. Jos juniorien salimaksut poistettaisiin, se antaisi seuroille mahdollisuuksia parantaa toimintaa. Näin saataisiin nuoria liikkumaan enemmän ja omaksumaan liikunnallinen elämäntapa. Se toisi pitkällä tähtäimellä suuria säästöjä yhteiskunnalle, Ylitalo muistuttaa.

Lahden ympäristössä juniorit eivät maksa salimaksuja Heinolassa, Asikkalassa, Hartolassa Pertunmaalla ja Nastolassa. Hollola ei kuulu joukkoon.

Veli-Pekka Paavola
veli-pekka.paavola@mediataloesa.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi