Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Jalkapallo

"On tärkeää, että joukkue on Lahden näköinen" – FC Lahti valitsi nuoren ja nälkäisen päävalmentajan 

FC Espoosta tulevalla Ilir Zenelillä, 35, on pitkä kokemus valmennustyöstä nuorten parissa. "Lähtökohdat ovat hyvät, kun nuoret haluavat urallaan eteenpäin ja kokeneemmilla pelaajilla on luonnetta ja intohimoa pelata joukkueelle."

Ilir Zeneli teki teki FC Lahden kanssa kaksivuotisen sopimuksen. Toimitusjohtaja Juho-Matti Heikarin mukaan Zeneli oli "meille paras" vaihtoehto paristakymmenestä ehdokkaasta. Kuva: Sami Kuusivirta

FC Lahti pestasi liigajoukkueensa uudeksi päävalmentajaksi energisen ja kunnianhimoisen miehen, joka haluaa tuntea ympärillään samanlaista nälkää ja ylpeyttä kuin itselläänkin.

35-vuotias Ilir Zeneli tulee Lahteen FC Espoosta, joka on FC Lahden yhteistyöseura. Uudella päävalmentajalla onkin jo tuntuma lahtelaisesta jalkapallokulttuurista.

– Koen lähtötilanteen niin, että lahtelaisilla on tietynlainen ylpeys kentällä, ja kentän ulkopuolella. Aion työssäni vaalia sitä, että pelaajat ovat ylpeitä jokapäiväisestä tekemisestään. On tärkeää, että joukkue on seuran ja sen kotikaupungin Lahden näköinen, sanoi Zeneli FC Lahden tiedotustilaisuudessa keskiviikkona.

Kauden 2021 loppuun ulottuva sopimus on Zenelin ensimmäinen pääsarjatasolla. Vaikka hänen valintansa oli ainakin pienoinen yllätys, on Zenelillä pitkä kokemus valmennustyöstä.

Minun pitää sitoutua Lahteen ja olla läsnä. FC Lahden päävalmentaja Ilir Zeneli

"Paras vaihtoehto"

Viimeiset kaksi vuotta hän luotsasi Kakkosessa pelaavaa FC Espoota, sitä ennen kaksi vuotta SM-sarjassa pelanneita Espoon A-nuoria sekä kuului vuosina 2011–15 PK-35:n 1. divisioonajoukkueen valmennusorganisaatioon.

– Viimeinen vuosi Vantaalla huipentui nousuun 1. divisioonasta Veikkausliigaan. Olen tehnyt 12 vuotta töitä valmentajana ja kehittänyt itseäni. Tämä sopimus on minulle merkittävä porras ylöspäin.

FC Lahden toimitusjohtajan Juho-Matti Heikarin mukaan päävalmentajan paikka herätti paljon kiinnostusta ja hakijoilta löytyi niin kokemusta pääsarjoista ulkomailla kuin intohimoa päästä urallaan eteenpäin.

– Meillä oli parikymmentä varteenotettavaa vaihtoehtoa, joista valitsimme meille parhaan. Uskomme, että Ilirin kunnianhimo ja nälkä välittyvät koko joukkueeseen, totesi Heikari.

Zeneli on suorittanut Suomessa jalkapallon ammattivalmentajatutkinnon ja valmistuu kesällä Kosovon Pristhinan yliopistosta urheilutieteiden kandidaatiksi jalkapallolinjalta.

Sekoitus nuoruutta ja kokemusta

Uusi päävalmentaja on tehnyt paljon töitä nuorten lahjakkuuksien kanssa. Kahdella edelliskaudella FC Espoon Kakkosen edustusjoukkueen keski-ikä oli parikymmentä vuotta.

– Molempina vuosina edustusjoukkueessa debytoi kymmenkunta seuran omaa junioria.

Espoosta on tullut FC Lahteen seurojen välisen yhteistyösopimuksen kautta 21-vuotiaiden maajoukkueeseenkin noussut Jasin Assehnoun ja Altin Zeqiri.

FC Lahden runko on sekoitus nuoruutta ja kokemusta.

– Tässä joukkueessa paljon hyviä nuoria ja hyviä kokeneita pelaajia. Päivittäisessä tekemisessä tulemme keskittymään sellaisiin perusasioihin, että heidän potentiaalistaan niin yksilöinä kuin joukkueena saataisiin irti vielä vähän enemmän.

– Uskon, että täällä tavoitteet tulevat täyttymään, koska nuoret haluavat urallaan eteenpäin ja myös kokeneemmilla pelaajilla on luonnetta ja intohimoa pelata joukkueelle. Lähtökohdat ovat hyvät.

Zeneli on erityisen iloinen Kari Arkivuon paluusta FC Lahteen.

– Hänellä on arvoa kentällä ja kentän ulkopuolella, yksilö- ja joukkuetasolla, ja hänen kokemuksestaan nuoremmat voivat ammentaa huikeasti oppia.

Ilir Zeneli on tehnyt valmennustöitä 12 vuotta ja päävalmentajan pesti liigajoukkueessa on hänelle "merkittävä porras ylöspäin". Kuva: Sami Kuusivirta

Hihat kääritään tammikuun alussa

FC Lahden joukkue on parhaillaan vuosilomalla ja harjoitukset alkavat joulukuussa. Zeneli aikoo aluksi seurata harjoituksia sivusta ja "lähestyä joukkuetta rauhallisesti".

– Hihat kääritään todenteolla tammikuun alussa.

Zeneli asuu perheineen (vaimo ja 9- sekä 12-vuotiaat lapset) Espoossa, mutta aikoo hankkia tammikuussa itselleen asunnon Lahdesta.

– Tulen viettämään suuren osan viikoista Lahdessa. Tausta-asiat pitää järjestää niin, ettei energiani mene muihin asioihin, vaikka matka kotoa tänne ei vienytkään kuin tunti kymmenen minuuttia, hän perusteli.

Zeneli myös korostaa, että kun joukkueen on oltava kaupungin näköinen, koskee sama vaatimus myös päävalmentajaa.

– Minulle on tärkeää, että pystyn käymään kaupungilla, nähdä ihmisiä, keskustella heidän kanssaan sekä käydä katsomassa juniorijoukkueiden pelejä ja harjoituksia ja tavata valmentajia. Minun pitää sitoutua Lahteen ja olla läsnä, kun luomme joukkueen kanssa FC Lahti -kulttuuria, Zeneli korosti.

FC Lahti

Sopimupelaajat

FC Lahden pelaajasopimustilanne 6.11.2019:

Maalivahdit: Joona Tiainen (2020), Patrick Rakovsky (2020).

Puolustajat: Jani Tanska (2020), Mikko Viitikko (2021), Lassi Forss (2021), Kari Arkivuo (2020).

Keskikenttäpelaajat: Eemeli Virta (2020), Matti Klinga (2020), Jasin Assehnoun (2020+1), Teemu Jäntti (2020), Matias Niuta (2020), Pyry Lampinen (2021).

Hyökkääjät: Erik Törnros (2020), Altin Zeqiri (2021+1).

Päävalmentaja Ilir Zenelin sopimus on kaksivuotinen. Uuden valmennustiimin kasaaminen on aloitettu päävalmentajakysymyksen ratkettua.

Juha Hölttä
juha.holtta@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi