Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Jalkapallo

Pelikentät jättävä Pekka Lagerblom on erottunut joukosta suomifutiksen riikinkukkona – "Villeys on ollut sisällä"

Pekka Lagerblom on jalkapalloilun ohessa opiskellut kolmea eri alaa. Nyt peliura päättyy ja uusi työminä alkaa muotoutua.

Pekka Lagerblomille punttitreeni ei ole pakollinen paha, vaan osa elämäntapaa. Hän seurustelee kuntovalmentaja Oona Tolppasen kanssa. Kuva: Sami Lettojärvi

Luonteen ja olemuksen perusteella Pekka Lagerblom tuntuu hyvin epäsuomalaiselta oliolta.

Korjataan hiukan. Kyllä Suomestakin on 1990-luvulla syntyneistä eteenpäin alkanut löytyä runsaammin alati hymyileviä, ylipursuavan sosiaalisia ja näyttävästi pukeutuvia ihmisiä.

Lauantaina 37 vuotta täyttänyt Lagerblom kuitenkin kuului Suomen jalkapallohuipulle aikakaudella, jolloin maajoukkue oli täynnä totisia sporttijermuja. 1970-luvulla syntyneet Litmasesta lähtien ovat luku erikseen, mutta myös 80-lukulaiset, kuten Lagerblomia kaksi vuotta vanhempi lahtelainen Petri Pasanen, ovat pitkälti pitäneet kivikasvoista perinnettä yllä.

– Meidän perheessä kaikki ovat hyvin ulospäin suuntautuneita ja ystävällisiä, isästä äitiin, siskoon ja veljeen. Ehkä mä olen kuitenkin värikkäin ja vähän räväkämpi, Lagerblom pohtii.

– Nuoruusvuosina menin ja tulin. Oli vaikea pysyä paikoillaan. Villeys on ollut sisällä, mikä ehkä kuvastuukin seuranvaihdoksistani ja pomppimisista pitkin maailmaa.

Kilometrit täynnä jaloissa

Vähiin käy ennen kuin loppuu. Lähiviikkoina FC Lahti päättää kautensa Veikkausliigan eurokarsinnan pudotuspeleissä, ja kun pelit siellä ovat ohi, päättyy myös Pekka Lagerblomin pelaajaura. Koska yhtään kotiottelua ei välttämättä enää tule, jäähyväisjuhlallisuudet pidettiin jo pari viikkoa sitten KPV-kotipelissä.

– Alkaa olla kilometrit täynnä jaloissa. Vaikka tykkäsin pelata, tulee ottaa myös muut asiat huomioon: pystyykö antamaan joukkueelleen täyden minän, olemaan Power-Pekka, hän viittaa hymyillen futispiireissä elävään lempinimeensä.

Tulevaisuuden työuralle hänellä on paljonkin suunnitelmia, mutta mennään niihin myöhemmin.

Lagerblom on kuluvalla kaudella toiminut FC Lahden pelaaja-valmentajana. Kuva: Anssi Hietamaa

Uusi maa, uusi peliasento

Lagerblom pelasi ulkomailla kaikkiaan 13 kautta, joista kymmenen Saksassa. Hän lähti FC Lahdesta vuonna 2003 Werder Bremeniin, jossa voitti Bundesliigan mestaruuden ja Saksan cupin heti ensimmäisellä kaudellaan.

– Werder ei ollut suurseura, vaan ennemminkin keskisuuri. Sillä kaudella kaikki meni nappiin, nousujohteinen polku jatkui siitä 5–6 vuotta, ja se hype nosti seuran profiilia niin Saksassa kuin muualla Euroopassa, Lagerblom analysoi.

Werderin kasvu tavallaan koitui Lagerblomin kohtaloksi. Kun ympyrät suurenivat, kokematonta suomalaista ei haluttu heittää liian suureen rooliin.

Kaudella 2004–05 Lagerblom oli lainalla Nürnbergissä ja sai siellä enemmän vastuuta. Hän on jälkikäteen ajatellut, että saattoi olla virhe palata Bremeniin vielä yhdeksi kaudeksi.

– Werder halusi, että palaan, kun taas itse olisin halunnut ehkä jäädä. Viimeinen Bremenin-vuosi meni vähän hukkaan.

Sen haluaisin vielä joskus toteuttaa, että saisi jonakin päivänä jotain kuteita ulos. Pekka Lagerblom

Suomessa Lagerblom oli ollut hyökkäävä keskikenttäpelaaja, mutta ulkomailla hänet istutettiin keskikentän pohjalle, kuten on käynyt monelle muullekin suomalaiselle. Hän myöntää, ettei tätä ollut helppo sulattaa.

– Pitkään olin pelannut selkä hyökkäyssuuntaan – sitten pitikin olla ihan toisissa peliasennoissa. Meni aikansa tottua siihen, eikä tuollainen rooli sopinut niin hyvin mun persoonaan ja pelifilosofiaan.

Werder-sopimuksen päätyttyä Lagerblom ei enää koskaan palannut Bundesliigaan vaan liukui kakkosliigaan ja sieltä myöhemmin alempiin sarjoihin.

Kölnissä (2006–07) Lagerblom pelasi paljon ja isossa roolissa, mutta tempoileva seurajohtaminen ja mediaympäristö nakersivat peli-iloa.

– Kaksi tabloidilehteä kilpaili keskenään otsikoista. Kaikki olivat vielä enemmän pinnalla kuin Bremenissä. Kaikkia liikkeitä seurataan, olit missä tahansa. Mietin, haluanko olla sellaisessa ympäristössä, missä koskaan ei tiedä, mikä on seuraavan päivän fiilis.

Suomen maajoukkueessa Lagerblom pelasi 12 A-maaottelua. Kuva Romania-kotipelistä vuodelta 2015. Kuva: Tapio Hartikainen

Amerikkakin tuli koettua

Uran loppupuolen kiertolaisuus ei johtunut pelkästään villistä luonteesta. Läpi 2010-luvun Lagerblom on kärsinyt erilaisista vammoista, eikä hän missään seurassa saanut vakiinnutettua paikkaansa runkomiehenä kuten olisi halunnut.

– Taustalla on ollut myös se, että olen halunnut nähdä maailmaa ja kokea futiksen tason eri maissa, hän myöntää.

Yksi mieltä kiehtoneista kohteista oli nouseva futismaa Yhdysvallat. Sen Lagerblom pääsi kokemaan, vaikkakin B-suunnitelman kautta.

Loppuvuodesta 2014 hän kävi testissä New York Cosmosissa, jossa olivat 70-luvulla pelanneet lajilegendat Pelé ja Franz Beckenbauer.

– Testijakso meni hyvin, mutta en päässyt tekemään sopimusta siirtoikkunan sääntöjen takia. Se jäi kaivelemaan. Olisin päässyt kokemaan legendaarisen seuran ja upean kaupungin.

Amerikka-houkutus jäi takaraivoon. Reilu vuosi myöhemmin aikeet toteutuivat, ja Lagerblom pelasi kauden 2016 floridalaisessa Jacksonville Armadassa maan kakkosliigaa.

Kuluvana vuonna, uransa viimeisellä pelikaudella Lagerblom myös valmensi FC Lahtea yhdessä Sami Ristilän kanssa. Kuva: Katja Luoma

Monta eri uravaihtoehtoa

Jo hyvissä ajoin pelaajaurallaan Lagerblom alkoi hahmotella polkuja työelämään jalkapallon ulkopuolellekin. Pitkien loukkaantumispoissaolojen aikana oli aikaa miettiä ja opiskella.

Lagerblomin opiskelemista aloista yllättävin on ollut vaatesuunnittelu. Hänellä on kansioissaan on paljon luonnospiirroksia varsinkin kengistä.

– Sen haluaisin vielä joskus toteuttaa, että saisi jonakin päivänä jotain kuteita ulos (tuotantoon).

Lagerblomilla on personal trainerin tutkinto, ja himotreenaajana hän voisi tehdä siitä luontevasti ammatin. Se on kuitenkin B-suunnitelma.

– Vähitellen alkaa muotoutua, mikä voisi olla mun uusi minä tällä polulla. Jalkapalloilijan ura jää taakse, mutta uskon, että valmentaminen jatkuu. Haluaisin myös jatkaa mediapuolen uraa ja kehittää itseäni siihen suuntaan.

Kenties samanlaiseen rooliin kuin vanha pelikaveri Pasanen?

– Haluaisin enemmän myös toimittajaksi, en vain asiantuntijaksi ja kommentaattoriksi, Lagerblom tarkentaa.

Kenen henkilöhaastattelun sinä haluaisit lukea? Ehdota haastateltavaa osoitteeseen teema@ess.fi.

Kuka?

Pekka Lagerblom

Syntynyt Lahdessa vuonna 1982. Täytti lauantaina 37 vuotta.

Ammattilaisjalkapalloilija. Pelannut 13 kautta ulkomailla (Saksa, Norja, Ruotsi, USA), voittanut Saksan liigamestaruuden ja cupin. Veikkausliigassa (FC Lahti, IFK Mariehamn) 103 ottelua, 15 maalia. Pelasi 12 A-maaottelua.

Lopettaa pelaajauransa tähän syksyyn. Toiminut FC Lahdessa myös valmentajana.

Opiskellut vaatesuunnittelua ja media-alaa sekä suorittanut personal trainerin tutkinnon.

Mikael Hoikkala
mikael.hoikkala@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi