Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Jalkapallo

FC Lahti aikoo valittaa saamistaan sakoista – "Tuntuu kohtuuttomalta"

FC Lahden toimitusjohtaja Juho-Matti Heikari pitää seuran saamaa sakkoa kohtuuttomana. Kuva: Anssi Hietamaa

FC Lahti aikoo valittaa Palloliiton kurinpitovaliokunnan päätöksestä, jolla seuralle lätkäistiin 6 500 euron sakot kannattajien aiheuttamista järjestyshäiriöistä elokuun HJK-vierasottelussa.

FC Lahden toimitusjohtaja Juho-Matti Heikari tuomitsee häiriköiden toiminnan täysin, mutta pitää sakon suuruutta poikkeuksellisena.

– Kyllä me vastine tehdään. Summa tuntuu kohtuuttomalta, Heikari sanoo.

Joukko FC Lahden faneja oli aiheuttanut HJK-vierasottelun yhteydessä Töölön stadionin ulkopuolella vakavia häiriöitä ja vaaratilanteita. Kurinpitovaliokunnan selostus tapahtumista ja päätös löytyy kokonaisuudessaan Palloliiton verkkosivuilta.

– Onneksi kenellekään ei käynyt mitään. Kaikki ovat yhtä mieltä, että se oli aivan järjetöntä touhua. Olen nähnyt videot, siellä on vaarallisia tilanteita, ja olisi voinut käynyt hullusti, Heikari sanoo.

Heikarin mukaan FC Lahti oli toiminut täysin protokollan mukaan eli ilmoittanut järjestävälle seuralle HJK:lle saapuvien kannattajien määrästä ja kuljetuksista.

– Ottelun aikana fanikatsomossa kaikki meni ihan ok. Seuran on vaikea kontrolloida yksittäisiä henkilöitä, jotka seuran logot päällä aiheuttavat häiriötilanteita.

Heikari kuitenkin myöntää, että seura on vastuussa niin pelaajiensa, toimihenkilöidensä kuin kannattajiensa tekemisistä, jotta ongelmat voidaan kitkeä. Hänen mukaansa vuoropuhelu fanien ydinporukan kanssa on toiminut hyvin.

– Olemme olleet aktiivisesti apuna tilanteen selvittämisessä. Olemme auttaneet tunnistamaan näitä henkilöitä, jotka eivät varsinaiseen faniporukkaan kuulu. Olemme auttaneet Helsingin poliisia, että pääsyylliset saadaan henkilökohtaiseen vastuuseen.

Häiriköt on tunnistettu, ja heille on asetettu porttikielto FC Lahden loppukauden kotipeleihin. Myös muita liigaseuroja on informoitu.

Toimitusjohtajaa kaihertaa erityisesti sakon suuruus.

– Jos katsoo aiempien kurinpitopäätösten euromääräisiä summia, tämä on kolminkertaisesti se mitä ne ovat tyypillisesti olleet, hän huomauttaa.

– Se on meille iso raha, kun muutenkin mennään tarkan euron linjalla.

ESS ei ole tavoittanut Palloliiton edustajia kommentoimaan kurinpitopäätöstä.

Ankaran vastuun periaate

Palloliiton kilpailutoiminnan johtaja Pekka Soini kertoo, että tapaukset, joissa sanktioita määrätään stadionin ulkopuolella tapahtuneista häiriöitä, ovat olleet Suomessa hyvin harvinaisia.

Kurinpitosääntöjä sovelletaan stadionin välittömässä läheisyydessä tapahtuviin häiriöihin. Esimerkiksi lähikadulla sijaitsevassa pubissa syntyvään kahakkaan säännöt eivät ulottuisi.

– Jos heittämällä saa pyron (tässä tapauksessa soihdun, toim. huom.) stadionin katolle, kovin kaukana stadionista ei olla, Soini sanoo.

Kurinpitokäsittelyssä tarkasteltiin myös järjestävän seuran eli HJK:n toimia. Niissä ei havaittu puutteita, joten HJK:lle ei määrätty rangaistuksia.

– Sitä on perusteltu muun muassa siten, että häiriöt tapahtuivat alueella, josta ei ole käyntiä stadionille. Järjestyksenvalvojat olivat heille osoitetulla alueella. Sitten kun alkoi tapahtua, HJK organisoi toiminnan erittäin ripeästi ja järjestyksenvalvojat tulivat paikalle, Soini kertoo.

Soinin mukaan kannattajien toimintaa koskevat sanktiot lähtevät ankaran vastuun periaatteesta.

– Seura on lähtökohtaisesti ankarassa vastuussa kannattajiensa toiminnasta.

Lue myös: Kultaleijona Topi Jaakola yllätti kesällä siirtymällä Pelicansiin, mutta isommat otsikot olivat vasta tulossa
Mikael Hoikkala
mikael.hoikkala@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi