Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Jalkapallo

”Nyt näyttää jopa pelottavan hyvältä” – tosifanilla riittää jännitettävää, sillä Huuhkajat näyttäisi olevan ihan oikeasti menossa arvokisoihin

Jari Karppinen ja Aapo Kuulasmaa elävät jännän äärellä. Ikikannattajien unelman täyttyminen on jalkapallon EM-karsinnassa nurkan takana.

Jari Karppinen on nähnyt vuodesta 1996 lähtien kaikki jalkapallomaajoukkueen arvo-ottelut. Kuva: Sami Kuusivirta

Suomen jalkapallomaajoukkueen kannattamista voi melkein verrata jonkin asteiseen sadomasokismiin. Pettymyksen tunteita on viljalti enemmän kuin tajunnan räjäyttäviä positiivisia kokemuksia tai muistoja.

Kovat jalkapallofanit Jari Karppinen ja Aapo Kuulasmaa ovat oikeita miehiä kertomaan, millaisia tunteita he ovat joutuneet vuosien saatossa käsittelemään. Joskus olisi ollut kenties tervettä varata aika vaikka terapiaan.

Mutta nyt heilläkin – monien muiden kannattajien lisäksi – on aihetta hymyyn. Huuhkajat on ollut hurjassa lennossa käynnissä olevissa EM-karsinnoissa. Unelma arvokisapaikasta on lähempänä kuin kenties kertaakaan aiemmin.

– Nyt näyttää jopa pelottavan hyvältä, kiteyttää Karppinen, joka on nähnyt paikan päällä kaikki Suomen jalkapallomaajoukkueen MM,- EM- ja Kansojen liigan kamppailut vuodesta 1996 lähtien.

Skotlannissa syntynyt, mutta Nurmijärven Klaukkalassa lapsuutensa viettänyt Aapo Kuulasmaa näki ensimmäisen A-maaottelun Jugoslaviassa vuonna 2002. Sen jälkeen häneltä on jäänyt karsintapeleistä näkemättä kaksi kotipeliä ja karkeasti noin puolet vierasmatseista.

– On ollut todella upeaa nähdä, miten joukkueen palaset ovat loksahtaneet pikkuhiljaa paikoilleen. Huuhkajien tilanne on loistava. Se on täysin poikkeuksellinen. Jos kisapaikkaa ei nyt tule, niin sitten pitää ryssiä oikein urakalla. Tätä saumaa ei saa munata, Helsingissä vaimonsa ja kahden lapsen kanssa asuva Kuulasmaa sanoo.

– Ei kannattaminen ole helppoa ollut. Onneksi sentään mielenterveys on säilynyt, Kuulasmaa nauraa.

"Tsäänssi" olisi viisasta käyttää

Kun EM-karsinnasta on pelattu puolet, Huuhkajat on lohkossa kakkosena. Kaikki on omissa käsissä.

Suomen seuraavat kamppailut ovat mielenkiintoisia. Italian jälkeen vastaan asettuu pahin uhkaaja Bosnia-Hertsegovina. Jos Bosniasta tuliaisina olisi täysi kolmen pisteen potti, alkaisi futishuuma riistäytyä jo käsistä.

Aapo Kuulasmaan mielestä "tätä saumaa ei saa munata". Kuva: Juha Kontio

Kotipelit Armeniaa ja Liechtensteinia vastaan kuuluvat niin sanottuihin pakkovoittoihin. Jotain täkäläisestä futiskulttuurista kertoo sekin, että kyseiset kamppailut ovat jo nyt loppuunmyytyjä.

– Lohko on Suomelle paras mahdollinen. Tämä ”tsäänssi” olisi viisasta käyttää. Alavireisiä kausia tulee jokaiselle maalle. Nyt esimerkiksi Kreikka on aikamoisessa käymistilassa, Karppinen muistuttaa.

Kuulasmaa on Karppisen kanssa samoilla linjoilla.

– Minulla on vahva luotto Suomeen. En tosin pidä arvokisapaikkaa kiveen hakattuna. Pikemminkin sanoisin, että asetelma on sangen kiehtova. Syksyn kahdesta kotipelistä ei kelpaa muu kuin kuusi pistettä.

Kun Kuulasmaa hurahti fanitoimintaan, se vei miehen mennessään. Vaikka hänen elämäntilanteensa on muuttunut paljon, Huuhkajien pelien seuraamiseen se ei ole juuri vaikuttanut.

– Vuonna 2006 tein herrasmiessopimuksen sekä silloisen tyttöystäväni ja nykyisen vaimoni että työnantajani kanssa siitä, että mun matseihin lähdölle ei lähtökohtaisesti ole esteitä. Sopimus on pitänyt tosi hyvin molempien osapuolten kanssa, Kuulasmaa naurahtaa.

Kaikki haluavat tehdä historiaa

Mikä on se juttu, miksi Huuhkajat on noussut varteenotettavaksi EM-kisajoukkueeksi?

– Suomi on säästynyt pahoilta loukkaantumisilta. Joukkueesta huokuu myös se, että kaikki haluavat tehdä suomalaista futishistoriaa ja napata sen arvokisapaikan. Valmennus on tehnyt oman hommansa viimeisen päälle. Parit Jasse TuominenTeemu Pukki ja Joona ToivioPaulus Arajuuri toimivat tosi hyvin. Niiden päälle on hyvä rakentaa, Karppinen korostaa.

Lue myös: "What the pukk?" – sanaleikeistä ja tilastoista ei tullut Pukin hattutempun jälkeen loppua, mutta fanipaidoista tuli
 

– Keskikentän akseli Tim SparvGlen Kamara on silti tärkein osa. Kamara on näyttävä pelaaja. Sparv on taas pelannut sitä paremmin, mitä näkymättömämpi hän on ollut. Edelleen näen myös sen, että Suomen on pelattava alaspäin vahvasti. Meistä ei saa Euroopan taitavinta nippua millään ilveellä. Yhteispeli on kaiken a ja o, kymmenisen vuotta sitten myös Suomen maajoukkueen kannattajaryhmän puheenjohtajana nuijaa heiluttanut Kuulasmaa tiivistää.

Eerikki Lyytikäinen
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi