Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Jalkapallo

FC Lahti ei tarvitse erillistä motivaatiopiikkiä HJK-peliin – "Ennemmin pitää suitsia, ettei lataus mene yli"

Kuhnureilla on lauantaina isojen panosten ottelu Helsingissä. Keväällä Lahti tarjoili Klubille kunnollisen järkytyksen, ja samaan on aineksia nytkin. Paineet ovat HJK:lla.

Puolustaja puolustaa, maalivahti hoitaa oman hommansa. Mikko Viitikon ja maalivahti Patrick Rakovskyn välinen kommunikaatio pelasi toukokuun HJK-kotiottelussa. Kuva: Katja Luoma

HJK:n kohtaaminen sytyttää lahtelaiset aina, mutta nyt on tavallistakin maistuvampi asetelma. FC Lahti on viime viikkoina kiivennyt sarjataulukossa ylöspäin, ja jos Klubi kaatuu lauantaina Helsingissä, Kuhnurit nousee HJK:n ohi. Eroa on nyt kaksi pistettä.

– Mikä sen parempaa olisi kuin voittaa HJK tällaisessa tilanteessa, Kuhnureiden puolustaja Mikko Viitikko sanoo.

– Heillä on kova ottelutahti. Klubi joutuu varmasti kierrättämään (kokoonpanoaan). Se on varmaan meille parempi, etteivät he tule ykkösellä päälle.

Makea muisto keväältä

HJK:lla on lauantain pelissä paljon enemmän hävittävää. Tappio ei tarkoittaisi ainoastaan mitalisijojen karkaamista kauemmaksi, vaan myös synkempien spekulaatioiden käynnistymistä. Kukaan ei voinut vakavissaan ennustaa keväällä, että HJK:ta uhkaisi jääminen ulos liigan kuuden parhaan joukosta ja sitä myötä syksyn mestaruussarjasta.

Runkosarjaa on jäljellä neljä ottelukierrosta. Lahdella on mahdollisuudet kuuden joukkoon, mutta ei suuria paineita asiasta, koska heitä ei sinne ennakoitukaan.

Lisäksi pohjalla ovat hyvät kokemukset edellisestä HJK-ottelusta. Kuhnurit kurmuutti Klubia Lahdessa toukokuussa maalein 3–0.

– Klubilla oli silloin vaikea vaihe, Viitikko muistuttaa.

Pian ottelun jälkeen Mika Lehkosuo sai potkut HJK:n peräsimestä. Tilalle tuli Toni Koskela, jonka johdolla kurssi on muuttunut muttei täysin oiennut.

– Me olimme silloin kliinisiä maalipaikoissa ja puolustimme hyvin. Se oli yksi meidän kauden parhaista peleistä, mutta ehkä numerot eivät kerro ihan koko totuutta, Viitikko myöntää.

Kipeät oireet hellittivät

Viitikolle HJK-ottelut merkitsevät vielä enemmän kuin muille pelaajille, sillä hän on Klubin kasvatti.

– 14 vuotta siellä pelasin.

Viitikko teki liigadebyyttnsä sinivalkoraitapaidoissa 19-vuotiaana, mutta jatkoi sieltä jo seuraavalla kaudella Vaasan Palloseuraan, jossa viihtyi kolme kautta.

Välissä hän käväisi Norjassa ennen siirtoa Lahteen. Se reissu meni pilalle taklaustilanteessa tulleen vaikean jalkavamman vuoksi.

Vamma vaati kolme leikkausta ja pitkän toipumisajan. Vielä keväällä Viitikko kertoi Uudelle Lahdelle jalan oireilevan ajoittain.

– Nyt se on ollut ihan normaali. Ei ole kipuillut yhtään, hän iloitsee.

Toppari Mikko Viitikko on kuulunut FC Lahden luottomiehiin tällä kaudella. HJK-kasvatti kohtaa lauantaina entisen seuransa. Kuva: Anssi Hietamaa

Pisteitä ilman tyylipisteitä

Parempaan suuntaan on mennyt myös FC Lahden peli. Neljästä viime pelistään Kuhnurit on saavuttanut kolme voittoa ja yhden tasapelin.

– Vaihdoimme hieman taktiikkaa, ja tuntuu, että se on tiivistänyt meidän puolustustamme. Se on vähentänyt alkuminuuttien takaiskumaaleja, joita tällä kaudella on tullut, Viitikko analysoi.

Pisteet ovat maistuneet lahtelaisyleisölle, mutta tyylipisteitä ja kehuja pelin kauneudesta ei ole liiemmin herunut. Viitikko sanoo ymmärtävänsä sen hyvin.

– SJK-pelissä nähtiin jo sellaista peliä, jota haluamme pelata pallollisena. Sitä olemme pyrkineet jatkamaan.

Kuhnurit on valmistautunut HJK-peliin kuin mihin tahansa otteluun. On maukasta muistella kevään voittoa ja ajatella sen toistamista, mutta päävalmentaja Sami Ristilän mukaan jännittävät motivointikeinot voi jättää varastoon odottamaan.

– Enemmänkin pitää suitsia ja pidellä kiinni, ettei lataus mene yli, Ristilä sanoo.

Hyökkääjä Ville Salmikivi on viime viikonlopun tapaan sivussa kokoonpanosta. Muuten joukkueen terveystilanne on hyvä.

HJK–FC Lahti, Veikkausliigaa Töölön jalkapallostadionilla lauantaina kello 17. Ruutu+ näyttää ottelun.

Mikael Hoikkala
mikael.hoikkala@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi