Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Jalkapallo

Kuusysin kultaisten vuosien luottopelaaja Keijo Kousa korostaa "Velhon" merkitystä menestykseen

Viisinkertainen jalkapallon Suomen mestari Keijo Kousa täyttää lauantaina 60 vuotta.

Kuva: Tuija Pauhu / Itä-Savo

FC Kuusysi voitti vuosina 1982–91 välillä viisi Suomen mestaruutta ja Suomen Cupin kahdesti. Kaudella 1985–86 Kuusysi selviytyi Euroopan Cupissa puolivälieriin.

Lauantaina 60 vuotta täyttävä Keijo Kousa oli yksi joukkueen runkopelaajista. Kousa pelasi vuoteen 1989 asti hyökkääjänä ja siirtyi sitten etutoppariksi/laitapakiksi.

– Olen monesti miettinyt, miten me pärjäsimmekään tuolloin niin hyvin. Jokaiselle pelipaikalle tuntui löytyvän sopiva kaveri. Seuralla oli vahvaa juniorityötä ja edustusjoukkueessa paljon lahtelaisia pelaajia. Halusimme näyttää myös omille junnuille, että Lahdessa pelataan hyvää futista, pohtii nykyisin Savonlinnassa asuva Kousa.

Kuva: Antti Saraja

Hän korostaa valmentaja Keijo ”Velho” Voutilaisen merkitystä. Kousan mukaan Voutilainen oli mukaansatempaava ja temperamenttinen valmentaja, joka piti teknisestä jalkapallosta.

– Vaihtelimme pelin tempoa. Karvasimme kovaa ja iskimme oikealla hetkellä pallolliseen pelaajaan kiinni. Velho laati tarkan taktiikan, mutta oli meillä myös vapauksia. Varsinkin keskikenttäpelaaja Markus Törnvallilla ja hyökkääjä Ismo Liuksella, jotka olivat taiteilijaluonteita, Kousa naurahtaa.

Itseluottamusta uhkuen

Kaudella 1985–86 Kuusysi tiputti Euroopan Cupissa ensin Jugoslavian mestarin FK Sarajevon ja sen jälkeen Neuvostoliiton mestarin Zenit Leningradin. Puolivälierissä Romanian mestari Steaua Bukarest pudotti lahtelaiset yhteismaalein 0–1. Myöhemmin keväällä Steaua kruunattiin Euroopan Cupin voittajaksi.

Kuva: Antti Saraja

– Itseluottamus oli kaiken a ja o. Ajattelimme niin, etteivät vastustajat ole yhtään meitä parempia. Meillä oli riittävän taitava joukkue ja olimme harjoitelleet hyvin. Tämä kantoi hedelmää, pohtii Kousa, joka pelasi vahvan eurokauden, mutta joutui jäämään pois Steaua-peleistä loukkaantumisen takia.

Antti Muurinen alkoi valmentaa Kuusysiä Voutilaisen jälkeen vuonna 1988.

– Muurinen toi harjoitteluumme lisää suunnitelmallisuutta ja uusia tuulia. Pelimme nopeutui ja prässäsimme entistä aktiivisemmin. Muurinen oli valmentajana kannustava ja otti pelaajat hyvin huomioon.

Nuorille suomalaispelaajille lisää vastuuta

Euromenestyksen myötä monet ulkomaalaiset seurat olivat kiinnostuneita Kuusysin pelaajista, ja moni myös siirtyi ulkomaille.

– Itselläkin oli mahdollisuus siirtyä Sveitsiin FC Zürichiin, mutta seura oli jyrkästi sitä vastaan. Ehkä minun olisi kannattanut olla asiassa tiukempi. Toisaalta niin seura kuin minä toivoimme uusia menestyksekkäitä europelejä.

Olen monesti miettinyt, miten me pärjäsimmekään tuolloin niin hyvin. Keijo Kousa

Pelaajauran päättymisen jälkeen Kousa ei seurannut jalkapalloa vuosiin juuri lainkaan. Sittemmin hän on aktivoitunut asiassa ja seurannut viime vuosina pelejä ahkerasti television ja muun median välityksellä.

– Veikkausliigassa suosikkini on tietysti FC Lahti. Minulla on lahtelaiseen jalkapalloon lukkarinrakkautta, joka ei häviä mihinkään.

Kuva: Tuija Pauhu / Itä-Savo

Kousa toivoo Veikkausliigapeleihin lisää pelirohkeutta ja aktiivisuutta.

– Palloa on turha siirrellä liikaa. Peli puuroutuu äkkiä ja menee junnaamiseksi. Sen sijaan kannattaisi laittaa enemmän napakoita syöttöjä juoksulinjoille.

Kousan mielestä ulkomaalaispelaajien määrää voisi olla syytä rajata.

Itselläkin oli mahdollisuus siirtyä Sveitsiin FC Zürichiin. Keijo Kousa

– Maailma on tietysti muuttunut. Olisi kuitenkin hyvä, jos varsinkin nuoret suomalaiset saisivat kunnon näyttöpaikkoja ja isompaa roolia.

Kousa pelasi omalla aktiiviurallaan 18 A-maaottelua ja teki niissä neljä maalia. Hän on seurannut tyytyväisenä maajoukkueen viime aikaisia esityksiä.

– Peli näyttää hyvältä. Toivottavasti siitä tulee palkinto, pääsy kisoihin.

Kuka?

Keijo Kousa

Syntynyt Myrskylässä 27. heinäkuuta 1959.

Hyökkääjä/puolustaja.

Pituus 179 cm.

Kuusysin edustusjoukkueessa 1978–1993. SM-kultaa 1982, -84, -86, -89, -91 ja Suomen Cupin voitto -83, -87.

Kuusysin kaikkien aikojen tilastoissa neljänneksi eniten pääsarjaotteluita (252) ja kolmanneksi eniten maaleja (56). Kuusysissä yhteensä 343 ottelua, 118 maalia.

Pelasi 2.divaria Lahden Työväen Palloilijoissa 1993–1998. LTP:ssä 58 ottelua, neljä maalia.

Junioriseurat Myrskylän Myrsky ja Kuusysi.

18 A-maaottelua, neljä maalia (1981–86).

Asuu Savonlinnassa. Työskennellyt mm. Savonlinnan kaupungin puisto-osastolla.

Poika Mikko Kousa on pelannut miesten jääkiekkomaajoukkueessa. Tytär Jenni Kousa (nyk. Hannula) on pelannut naisten jalkapallon SM-sarjaa mm. Kuusysissä.

Juhana Unkuri
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi