Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Jalkapallo

Kolumni: Naiset saivat saman kohtelun kuin miehet jalkapallossa

On kiinnostavaa, että nimenomaan Yhdysvalloissa naisten jalkapallo on saavuttanut suosiota, kirjoittaa Arttu Seppänen.

Kuva: Mikko Vähäniitty

Istuin baarissa katsomassa naisten jalkapallon MM-finaalia. Vieressäni istui kaksi vanhempaa miestä. Toinen miehistä tiiraili ruutua ja valitteli, että harmi kun vain yksi silmä toimii. Molemmat analysoivat perehtyneen oloisesti kisoja ja analysoivat peliä ja pelaajia.

Tämä kertoo paljon siitä, että naisten jalkapallosta tuli tänä kesänä ilmiö. Normaalisti baareissa ja niiden ruuduilla pääosassa ovat miehet ja heitä katsovat miehet, jotka jurnuttavat tuoppiensa ääressä.

Yle tuotti ensimmäistä kertaa naisten MM-kisat samalla volyymillä ja intensiteetillä kuin ne “normaalit” miesten kisat. Aika oli otollinen, sillä feminismistä ja tasa-arvosta puhutaan kenties enemmän kuin koskaan.

Kun vuonna 1991 järjestettiin ensimmäiset naisten jalkapallon MM-kisat, Ylellä näytettiin kisoista kuvaa kokonaiset 32 sekuntia. Tänä vuonna 160 tuntia.

Nyt Yle näytti kaikki ottelut suorana. Oli ennakkostudiot kommentaattoreineen, ja samat visuaalit kuin miesten kisoissa. Nämä ovat kaikki tärkeitä signaaleja sen puolesta, että myös naisten jalkapallo voi olla normaalia eikä poikkeus.

Vuoteen 1971 asti Englannissa jalkapallo oli naisilta kiellettyä. Ja nyt kävi niin, että 11,7 miljoonaa brittiläistä katsoi Yhdysvaltain ja Englannin välieräottelua. Lähetyksestä tuli vuoden tähän asti katsotuin ohjelma Englannissa.

Ilmiön keskiössä on ollut Yhdysvaltain joukkue ja sen tähti Megan Rapinoe. Hän nousi otsikoihin viimeistään, kun sanoi haastattelussa, ettei todellakaan aio mennä Valkoiseen taloon jos mestaruus tulee. Ja tulihan se.

On erityisen kiinnostavaa, että nimenomaan Yhdysvalloissa naisten jalkapallo on saavuttanut suosiota. Yhdysvallat ei ole tavannut kuulua kovimpiin jalkapallomaihin. Yhdysvalloissa football viittaa amerikkalaiseen jalkapalloon, ja meidän tuntemamme jalkapallo kulkee siellä nimellä soccer.

Toisin kuin miehet, naiset ovat myös menestyneet. Yhdysvaltain naisten maajoukkue on voittanut maailmanmestaruuden jo neljästi. Menestys houkuttelee lisää pelaajia lajin pariin.

Jalkapalloa pelaa nyt neljä miljoonaa naista enemmän kuin vuonna 2006. Arviolta pelaajia on maailmanlaajuisesti 30 miljoonaa. Nuorten, 6–23-vuotiaiden pelaajien määrä on arvioiden mukaan lähes tuplaantunut viimeisen viiden vuoden aikana.

Naisten ja miesten jalkapallon väliseen tasa-arvoon on silti vielä pitkä matka. En ole kovin optimistinen, että sitä koskaan saavutetaan.

Lionel Messi tienaa jalkapallolla 140 miljoonaa vuodessa, kun taas parhaiten palkattu nainen, Ada Hegerberg, 430 000 dollaria. Siellä missä on rahaa, on myös näkyvyyttä.

Kolumnisti on toimittaja, taiteilija ja dj.

Lue myös: Trump saattaa saada pakit, jos kutsuu jalkapallon maailmanmestarit Valkoiseen taloon
Arttu Seppänen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi