Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Jalkapallo

FC Lahden meksikolaiskärki saattaa debytoida tänään, kun vieraaksi saapuu viime vuosien viheläisin vastus

Jeronimo Amione on pelikunnossa, mutta päävalmentaja ei paljasta etukäteen, onko hän avauksessa RoPS-kotiottelussa. Kuhnureita rasittaa muutamat pikkuvammat ja yksi pelikielto.

Jeronimo Amione on toipunut monen kuukauden sairauslomaltaan pelikuntoon. Kuva: Anssi Hietamaa

Nyt ei voi valittaa ulkoisista tekijöistä. Veikkausliiga palaa maaottelutauolta mukavassa myötätuulessa, kun kaksi vakuuttavaa voittoa ottanut miesten A-maajoukkue on tarjonnut kasvojenkohotusta koko suomifitukselle.

Lahden Hiihtostadionin nurmi on erinomaisessa kunnossa, ja sääennuste lupailee tiistai-illaksi lämpöä ja auringonpaistetta.

FC Lahden vieraaksi saapuu RoPS.

– Oli se sitten Huuhkajat tai FC Lahti, pyrimme nauttimaan pelaamisesta. Toivottavasti se näkyy katsomoon, Kuhnureiden päävalmentaja Sami Ristilä sanoo.

Juonikas, taitava, fiksu

Pientä ekstraherkkua saattaa olla tarjolla. Kuhnureiden hyökkäyksen syömähampaaksi hankittu mutta talvella pitkälle sairauslomalle itsensä telonut Jeronimo Amione on päässyt pelikuntoon.

Tapojensa mukaisesti Ristilä ei paljasta vielä korttejaan.

– Amione on niiden 14–15 pelaajan joukossa, joista kokoonpano valitaan. Onko se sitten avauksessa, vaihdossa vai muualla, sen näkee tulemalla paikalle.

Ristilän ensimmäinen luonnehdinta meksikolaiskärjestä on ytimekäs: taitava. Vähän myöhemmin tulee myös ”juonikas”, mutta väliin mahtuu monta muutakin kuvailevaa sanaa. Amione pystyy pelaamaan niin laidalla, kymppipaikalla kuin piikissäkin.

– Hän on työteliäs ja liikkuva pelaaja, joka pystyy viimeistelemään molemmin jaloin ja päälläkin pienestä koostaan huolimatta. Erittäin fiksu pelaaja. Pystyy lukemaan omien pelaajien ajatuksia ja liikkeitä.

– Takana on tietenkin pitkä tauko edellisestä pelistä. Me odotamme, että hän tuo ison lisän meidän hyökkäyspeliimme. Pelihalut ovat hänellä valtavat, Ristilä kertoo.

Shalan paluu jäi toistaiseksi lyhyeksi

Parasta miehistöään Kuhnurit ei otteluun saa. Ennen maaottelutaukoa Drilon Shala palasi pelikentille ja pohjusti makean voittomaalin Maarianhaminassa, mutta nyt Shala on pudonnut taas vahvuudesta. Hän ei ollut maanantain harjoituksissa mukana.

Maarianhaminassa kolhun saaneen Eemeli Virran pelaaminen on epävarmaa, samoin Erik Törnrosin.

Kuminauhat venyivät ja paukkuivat apuvalmentaja Toni Huuhkan (oik.) vetämissä treeneissä maanantaina. Keskellä Pekka Lagerblom. Kuva: Anssi Hietamaa

Laitapakki Jean-Christian Coubronne on pelikiellossa korttitilin täyttymisen vuoksi. Hänen poissaolostaan huolimatta puolustus on hyvissä kantimissa, kun Mikko Hauhia ja Teemu Penninkangas häärivät laidoilla, Mikko Viitikko ja Jani Tanska toppareina.

Edellinen kotivoitto viiden vuoden takaa

RoPS on ollut viime vuosina Lahdelle merkillisen vaikea vastustaja. Kuhnurit on kaatanut rovaniemeläiset Lahdessa viimeksi toukokuussa 2014. Vieraskentälläkään Lahti ei ole voittanut RoPSia lähes neljään vuoteen.

Amione on erittäin fiksu pelaaja, joka pystyy lukemaan omien pelaajien ajatuksia ja liikkeitä. Päävalmentaja Sami Ristilä

Kapteeni Mikko Hauhia on kulkenut Kuhnureiden mukana koko tämän aikajänteen. Hän ei osaa tyhjentävästi selittää, miksi tulokset RoPSia vastaan ovat olleet niin heikkoja. Molemmat joukkueet ovat muuttuneetkin matkan varrella, valmennusta myöten.

– Eipä noilla tilastoilla ole merkitystä tähän peliin lähtiessä. Kai RoPS on ollut aina vähän samanlainen: pelaavat ja aika hyvin organisoitu joukkue, joka puolustaa hyvin ja kurinalaisesti, Hauhia pohtii.

Nyt RoPSia luotsaa kokematon Pasi Tuutti. Hänen edeltäjänsä Toni Koskela napattiin isolla rahalla HJK:hon, jossa valmentajanvaihdos sinetöityi viime kuussa, kun Kuhnurit oli antanut Klubille Lahdessa köniin 3–0.

Sen ottelun hengessä FC Lahti haluaa jatkaa eteenpäin. Päävalmentaja Ristilän mielestä ensimmäisen kymmenen ottelun ajanjaksosta voi antaa arvosanaksi ”hyvä plus”.

– Viiden viime ottelun pistetahti on ollut lähelle tavoitevauhtia. Se on varmaan luonnollista jatkumoa alkukaudelle. Koko ajan on kehitytty ja opittu peleistä, ennen kaikkea perussuorittamisesta, miten pelejä voitetaan. Se on iso juttu. Meillä on myös jakautunut vastuuta aika laajalle rintamalle, Ristilä listaa plussia.

Lipunmyynti vetänyt kohtalaisesti

Lipunmyynnin näkökulmasta FC Lahti elää suurten mahdollisuuksien viikkoja. Joukkue pelaa kahden ja puolen viikon sisällä neljä ottelua, joista kolme kotikentällään. Haastettakin on. Sää voi tarjota vetoapua, mutta samaan aikaan on kilpailtava kesän muita tapahtumia ja ihmisten loma-aktiviteetteja vastaan.

Kuhnureiden kevään viiden ensimmäisen kotiottelun keskiarvo oli 2 252 katsojaa. Se on vuodenaikaan nähden varsin kelvollinen lukema. Liigan yleisömääriä seuraavan Kuntopuntari-blogin mukaan kasvua viime kauteen verrattuna on 23,8 prosenttia, ja keskiarvo on sarjan viidenneksi paras.

Iso merkitys on ollut toukokuun HJK-ottelulla (3 454) sekä talven kausikorttikampanjalla. Keväällä FC Lahden toimitusjohtajana aloittanut Juho-Matti Heikari pitää kampanjaa positiivisena piristysruiskeena, vaikka alkuperäinen minimimyyntitavoite ei täyttynytkään. Kampanjan aikana myytiin noin 1 600 alennushintaista kausikorttia.

Juho-Matti Heikari aloitti FC Lahden toimitusjohtajana keväällä. Kuva: Anssi Hietamaa

Mukavat yleisömäärät tekevät seuran imagolle hyvää. Kampanjan euromääräisiä vaikutuksia seuran toimistolla ei ole vielä räknäity.

– Täytyy laskea, paljonko kausarikampanjalla tehtiin plussaa, vai tehtiinkö. Lopussa nähdään, millainen yleisökeskiarvo on suhteessa edellisiin kausiin, Heikari sanoo.

– Toki silloin saadaan rahaa aikaisemmassa vaiheessa sisään, jos kausikorttikampanja onnistuu. En osaa vielä ottaa kantaa, miten ensi kaudeksi tehdään.

Heikari tietää, että Veikkausliigalla on nyt otollinen sauma hankkia nostetta Huuhkajien vanavedessä.

– Kaikilla on yhteinen tavoite, että jalkapallon asemaa pystyttäisiin nostamaan Suomessa. Sillä, mitä tehdään paikallisesti, on iso vaikutus.

FC Lahti–RoPS, Veikkausliigaa Lahden stadionilla tiistaina kello 18.30.

Mikael Hoikkala
mikael.hoikkala@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi