Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Jalkapallo

Lahtelaisyleisö on löytänyt viirupaidat - katsomokulttuuri elää ja voi hyvin jalkapallon alasarjoissa

Paikallisuus ja me-henki tuovat kansaa lehtereille.

Reippaan Tomi Kult ja Mikkelin Palloilijoiden Vincent Bikana kamppailivat sunnuntaina Kisapuistossa sarjapisteistä miesten Kakkosen ottelussa. Kuva: Ronja Koskinen

Suomalaisella jalkapallolla on nyt iskun paikka monessakin mielessä. Kun maajoukkueella pyyhkii hyvin sekä kentällä että sen ulkopuolella, luulisi muunkin suomifutiksen kiinnostavan ihmisiä.

Tällä kaudella yleisöä on käynyt Veikkausliigan peleissä vähintäänkin tyydyttävästi. Myös Ykkösessä on nähty kovia yleisömääriä. Yllätys on, että ihmisiä on riittänyt aina Kakkosen peleihin asti.

Kansaa on käynyt otteluissa todella paljon – paikkakunnasta riippumatta. Kakkosen A-lohkossa, jossa muun muassa Lahden Reipas ja mikkeliläinen MP pelaavat, on nähty hurjia yleisömääriä alkukauden aikana.

MP:n kauden ennätysyleisö, reilut 2 300 katsojaa, vetää vertoja jopa useille Veikkausliiga-joukkueille.

– Meidän yleisökeskiarvomme oli viime kaudella yli 1 200. Se on Kakkosen seuralle mielestäni aika kova luku, MP:n päävalmentaja Janne Wilkman sanoi.

– Me olemme vastuussa siitä, mitä tuotamme yleisölle. Meillä on Mikkelissä loistava taustaryhmä, joka painaa tiukasti hommia. Haluaisin nähdä Suomessa vielä enemmän sitä, että kannatettaisiin sitä oman kylän tai kaupungin joukkuetta ja koettaisiin se tärkeäksi. Siinä meillä on vielä kehittämistä, Wilkman lisäsi.

Lahden Reipaskin on vetänyt tällä kaudella kiitettävästi porukkaa Kisapuistoon. Kahden legendaarisen joukkueen kohtaamista seurasi sunnuntaina Kisapuistossa 400 katsojaa. Osa pääkaupunkiseudun joukkueista on houkutellut runsaasti ihmisiä katsomoon. Osassa kamppailuissa on ollut yli 1 000 innokasta jalkapallon ystävää. Ne ovat huippulukemia, kun kyseessä on maan kolmanneksi korkein sarjataso.

Kuva: Ronja Koskinen

– Uskoisin niin, että Kakkosen joukkueet ovat ihmisille läheisiä. Ryhmästä löytyy aina joku tuttu pelaaja. Paikalliset joukkueet myös koskettavat monia. Mutta se pelaajien tunteminen on iso asia, viirupaitojen valmentaja Petri Järvinen pohti.

Järvinen on myös melko varma, että pelin viihtyvyysaste houkuttelee väkeä peleihin.

– Alemmilla tasoilla pelaaminen ei ole niin varovaista kuin vaikkapa liigassa. Matseissa tapahtuu ja se luo mielenkiintoa, Järvinen sanoi.

Iät ja ajat alasarjoja kolunnut lahtelaisikoni Teemu Toukonen on oikea mies vastaamaan kysymykseen, mistä Kakkosen yleisöryntäys voisi johtua?

– Mielestäni jalkapallon yleinen arvostus on noussut koko maassa. Myös somen (sosiaalinen media) voima vaikuttaa. Useat seurat tekevät somessa loistavaa työtä. Sillä tavalla tavoittaa uusia katsojia, Toukonen listasi.

Kun Toukonen oli vielä nuori poika, hänen mielestään alasarjapelien katsomoissa oli aina tyhjää.

– Ainakin se silloin tuntui siltä, että eihän täällä ole ketään. Tilanne on nyt huomattavasti valoisampi.

Aladivisioonan otteluissa on yleensä mainio tunnelma. Ihmiset tulevat viihtymään peleihinö.

– Yhteisöllisyys, hyvä fiilis, paikallisuus ja sellainen me-henki ovat taatusti asioita, jotka puoltavat sitä, miksi kansa saapuu otteluihin

–  Meillä on ottelutapahtumissa hyvät kioskipalvelut. Kun voit aurinkoisessa Kisapuistossa nauttia kylmän olusen ja katsoa samalla omien poikien pelaamista, niin onhan se aika lyömätön yhdistelmä, Toukonen fiilisteli.

Vaikka sunnuntain kamppailussa sarjakärki MP olikin maalein 3–1 etevämpi, ei se juuri katsomossa näkynyt. Tunnelma oli mitä mainioin.

Alasarjaromantiikka elää ainakin Lahdessa vahvana, ja sille vaikuttaa olevan myös tilausta.

Eerikki Lyytikäinen
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi