Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Jalkapallo

FC Lahden maalivahti on marinoitu huutomyrskyissä, banaanisateessa ja huippuvalmennuksessa

FC Lahden maalivahdilla Patrick Rakovskyllä on 25-vuotiaana hieno ansioluettelo, johon kuuluu pelejä Bundesliigassa ja Saksan juniorimaajoukkueissa. Uran hyvän alun jälkeen alkoi epäonninen kierre, jonka Rakovsky haluaa nyt Lahdessa kääntää.

Maalivahti Patrick Rakovsky toivoo saavansa FC Lahdesta uuden alun uralleen. Kuva: Juha Peurala

Miksi Patrick Rakovskyn tasoinen maalivahti pelaa 25-vuotiaana Suomessa?

Toki, Rakovskyn ansioluettelo ei vajaan kolmen viime vuoden ajalta näytä kummoiselta. Pelejä on vain Belgian kakkosliigasta ja Saksan nelostasolta.

Mutta nyt puhutaan huippukyvystä, joka on käynyt Saksan tasoisen jalkapallon huippumaan juniorimaajoukkueita läpi. Mahtavassa Bundesliigassa hän debytoi 18-vuotiaana, sarjan historian kolmanneksi nuorimpana maalivahtina.

Taidot eivät ole kadonneet. Tätä kuvastaa FC Lahden sisäpiiristä kuultu tarina: maalivahtivalmentaja Ari Korhonen, joka ei yleensä juuri hymyile, oli ollut yhtä hymyä nähtyään Rakovskyn ensimmäistä kertaa harjoituksissa viime syksynä.

– Tätä miestä ei tarvitse opettaa yhtään, Korhonen oli hehkuttanut onnellisena.

Vaihtopenkin kautta konkurssiseuraan

Alussa esitetty kysymys pitää tietenkin kysyä Rakovskyltä itseltään. Miksi Suomi ja Lahti?

Vastaus tulee pitkän kaavan kautta, eikä tyhjentävää ihmeselitystä ole.

Rakovskyn ura Saksassa alkoi lupaavasti, mutta muutaman liigapelin pelattuaan hän mursi etusormensa. Sormi on edelleen rujon näköinen eikä taivu kunnolla.

Siitä alkoi epäonnisten sattumusten kierre. Hän oli tehnyt pitkän sopimuksen FC Nürnbergiin ja piti siitä kiinni, vaikka jumiutui loukkaantumisensa jälkeen vaihtopenkille. Niillä hetkillä, kun sauma oli ollut tuloillaan, sattui huonoon ajankohtaan osuneita valmentajanvaihdoksia.

Kun Rakovsky lopulta olisi ollut valmis lähtemään, ei ollut halukkaita ostajia, sillä FCN ei halunnut luopua hänestä ilmaiseksi.

Rakovsky ei ole salaillut, mikä oli hänen ykkösvaihtoehtonsa Nürnberg-sopimuksen päätyttyä 2017. Hänen vaimonsa on yhdysvaltalainen. Elämä USA:ssa, nousevassa futismaassa, olisi perheelle ja Rakovskyn uralle ideaalivaihtoehto.

– Se ei mennyt niin kuin piti. Oli vaikeampaa kuin olimme odottaneet, Rakovsky myöntää nyt.

– Kuuden vuoden tauon jälkeen halusin olla ykkösmaalivahti. Halusin pelata.

Niinpä hän päätyi Belgian kakkossarjan Lierseen. Pelata hän saikin, mutta seura meni kauden päätteeksi konkurssiin.

Taas piti hakea uutta suuntaa. Ei vieläkään tärpännyt Amerikasta, mutta seuraava ratkaisu tehtiin sitä silmällä pitäen, että ovi MLS-liigaan voisi jonain päivänä aueta.

Kuuden vuoden tauon jälkeen halusin olla ykkösmaalivahti. Halusin pelata.

Katse alkoi kääntyä Pohjoismaihin, koska täällä kausi pelataan suunnilleen samaan aikaan kuin Yhdysvalloissa. Keski-Euroopasta olisi hankalampaa siirtyä Atlantin yli, koska kausi on siellä täydessä käynnissä silloin kun Amerikassa jaetaan parhaat pelipaikat.

– Olin ilman seuraa lokakuulle asti. Sitten Lahti tuli esiin oikeastaan ensimmäisenä vaihtoehtona. He halusivat minut, joten tartuin mahdollisuuteen innoissani, Rakovsky kertoo.

USA ei ole pakkomielle.

– Se on vain yksi vaihtoehto, joka voi toteutua ensi vuonna, kahden tai viiden vuoden päästä, Rakovsky täsmentää.

– Täältähän lähti yksi maalivahti viime vuonna Norjaan? (Aleksandr) Vasjutin, aivan. Jos minä saan samanlaisen mahdollisuuden, totta kai sellainen kiinnostaa.

Palkkasoturina Rakovsky ei Lahteen kuitenkaan tullut, vaan teki 1+1-vuotisen sopimuksen, jossa jatko-optio on seuralla.

Patrick Rakovsky sanoo olevansa pikkukaupunkisielu, joten Lahti tarjoaa hänelle kaiken mitä hän kaupungilta kaipaa. Hän perheensä on kasvamassa esikoisella loppukesästä. Kuva: Juha Peurala

Yksityistunteihin paloi rahaa

Kun tämän jutun kuvia ollaan ottamassa Radiomäellä, Rakovsky paljastaa käyneensä paikalla kerran aiemmin – talvella pelaamassa jääkiekkoa. Hän on futismies, mutta myös lätkäfani. Tätä selittää se, Rakovsky on puoliksi tshekki ja asunut Tshekissä suuren osan lapsuudestaan.

Maalivahtikoulutuksestaan Rakovsky on saanut vain osan Saksassa. Saksaan hän tuskin olisi päätynytkään, ellei hän olisi päässyt Tshekissä poikkeuksellisen laadukkaaseen oppiin. Noin 10-vuotiaana hän alkoi saada yksityistunteja Tshekkoslovakian entiseltä maajoukkuemaalivahdilta Zdenek Hruskalta.

– En tiedä, olisinko edes ammattilainen ilman häntä, Rakovsky sanoo suoraan.

– Tshekissä ei ollut maalivahtivalmentajia samalla tavalla kuin Saksassa. Hän oli ensimmäinen, joka sanoi, että minulla on kykyjä. Hän opetti perustekniikan, potkaisemista ja muita perusjuttuja.

Totta kai tunne on erilainen, kun 75 000 ihmistä huutaa ja heittelee banaaneja.

Rakovsky ei tiedä, paljonko hänen vanhemmiltaan upposi rahaa yksityistunteihin. Varmasti paljon, hän arvaa.

Sijoitus kannatti. Rakovsky pääsi 14-vuotiaana Saksan suurseuroihin kuuluvan Schalken junioreihin. Sieltä matka jatkui toiseen Bundesliiga-seuraan Nürnbergiin, jossa vierähti kuusi vuotta.

– Jälkikäteen olen miettinyt, että ehkä olisi ollut järkevää tehdä kuten moni muukin nuori maalivahti eli lähteä lainalle jonnekin. En kuitenkaan ole pahoillani siitä, että asiat menivät näin. Sain pelata lähes 40 ottelua Saksan kahdella korkeimmalla sarjatasolla, ja sain muutenkin loistavia kokemuksia.

Ihan sama, paljonko katsojia

Kaiken Rakovskyn kokeman jälkeen luulisi, että tuntuu aikea lattealta pelata Veikkausliigan otteluita alle 2 000 katsojan edessä.

Rakovskyn Bundesliiga-debyytti tapahtui aikoinaan Borussia Dortmundia vastaan lähes 80 000 katsojan silmien alla. Dortmund on vieläpä hänen lapsuuden suosikkiseuransa.

– Totta kai tunne on erilainen, kun 75 000 ihmistä huutaa ja heittelee banaaneja sinua kohti. Mutta lopulta tämä on jalkapalloa, ja se on sama, onko katsojia 80 000, 2 000 vai 500. Jos saisin valita, istunko penkillä Dortmundissa vai pelaanko täällä, valitsisin pelaamisen täällä, Rakovsky sanoo.

Rakovsky sanoo viihtyvänsä paremmin pienissä kaupungeissa kuin metropoleissa. Prahassakin perhe asui kaupungin laidalla. Lahti tarjoaa kaupunkina sen, mitä hän tarvitsee.

Mutta tämä pitää vielä alleviivata: Patrick Rakovsky ei ole jäähdyttelemässä. Päinvastoin, hän toivoo olevansa uuden alussa.

– Olen 25-vuotias, maalivahdiksi nuori. Jos kaikki menee hyvin, saattaa olla vielä 10 pelivuotta edessä. Jos pysyn terveenä, voi olla jopa 15 vuotta.

FC Lahti–Inter, Veikkausliigaa Kisapuistossa perjantaina kello 18.30.

Kuka?

Patrick Rakovsky

FC Lahden maalivahti. Sopimus kattaa kuluvan kauden ja sisältää option seuraavasta.

Syntynyt 2. 6. 1993 Olpessa Saksassa.

Muutti 6-vuotiaana perheensä kanssa isänsä kotimaahan Tshekkiin. Palasi Saksaan 14-vuotiaana.

Junioriuran seurat: Dukla Praha, Slavia Praha, Sparta Praha, Schalke.

Pelasi Saksan juniorimaajoukkueissa alle 15-vuotiaiden ikäluokasta alle 20-vuotiaisiin asti.

Ammattilaisura: FC Nürnberg 2011–17, Lierse SK (Belgia) 2017–18, FC Lahti 2019–.

Pelannut Saksan Bundesliigassa kahdeksan ottelua, 2. Bundesliigassa 31 ottelua, Belgian kakkosliigassa 25 ottelua.

Naimisissa. Vaimo Shannon on ammatiltaan taitoluistelija, valmentaja ja koreografi. Perheeseen on syntymässä esikoinen loppukesästä.

Mikael Hoikkala
mikael.hoikkala@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi