Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Jalkapallo

Futiskiertolaisena jo 25 vuotta – Sami Ristilälle kelpaisi nyt pidempi pysähdys Lahdessa

Kokemukset kasvattavat, mutta potkujen saaminen on kokemus, jota Sami Ristilä ei suosittele kenellekään. Hän luotsaa FC Lahtea kohti uutta kautta menneistä oppineena.

Sami Ristilä aloittaa ensimmäisen täyden kautensa FC Lahden päävalmentajana. Hän sanoo oppineensa aiemmista valmennuspesteistään paljon. Kuva: Juha Peurala

FC Lahti on muuttunut paljon. Kun joukkue marssittaa tänään 11 pelaajaa Kisapuiston kentälle Veikkausliigan kauden avaukseen, joukossa on vain muutama viime kaudelta tuttu naama. Todennäköisesti kaksi tai kolme.

Tulijoiden joukossa on toki kolme paluumuuttajaa – Pekka Lageblom, Jani Tanska ja Matti Klinga – mutta muuten lahtelaisyleisöllä saattaa mennä hetki saada kokonaisuudesta kunnolla kiinni. Ulkomaalaisia on viisi, kaikki erimaalaisia, kaikki uusia kasvoja.

– Korostaisin, että meillä on maltillisesti ulkomaalaispelaajia, kun vertaa muihin Veikkausliiga-ryhmiin, päävalmentaja Sami Ristilä huomauttaa.

Ristilä on oikeassa. Ulkomaalaisista kolmella on ennestään pelikokemusta Suomen kentiltä. Vain meksikolaiskärki Jeronimo Amionea voi pitää selvänä arpana, ja hänkin on toistaiseksi sivussa loukkaantumisen vuoksi.

Kotimaisten hankintojen joukossa on kourallinen hyvässä iässä olevia pelaajia, jotka ovat osoittaneet pärjäävänsä Veikkausliigassa mutta jääneet syystä tai toisesta jonkinlaisen kiertolaisen asemaan.

Heillä on nyt näytön paikka.

Niin on myös Ristilällä, joka on kiertolainen itsekin.

Suoraan valmnnusputkeen

Neljänkymmenenneljän vuoden ikään Sami Ristilä on ehtinyt kokea jalkapallon parissa paljon. Valkeakosken Hakan kasvatti pelasi ammattilaisena 15 vuoden aikana neljässä eri maassa ja jatkoi suorassa putkessa valmentajauralle, jota on kestänyt jo vuosikymmenen.

Koen olevani epäonnistunut viime vuonna joukkueen kanssa yhtä lailla kuin muutkin. Päävalmentaja Sami Ristilä

Kaunistelematon ja usein mainittu tosiasia on, että ”Risun” kaksi aiempaa päävalmentajapestiä Suomessa ovat päättyneet potkuihin. Puolustukseksi on syytä mainita, että työmaa ei ollut helpoin mahdollinen Hakassa eikä FC KTP:ssäkään.

Kokemus karaisee. Luulisi, että näiden vaiheiden jälkeen eivät pikkujutut hetkauta eikä huominen huoleta kuten nuorempana.

Ristilää kysymys alkaa naurattaa.

– Ei hetkauta, se on selvä, mutta ei nyt helvetti kukaan halua saada potkuja taas! En voi kenellekään suositella.

Ristilän työhuoneessa askeettisuus on kunniassa. Kuva: Juha Peurala

Epämukava aloitus

FC Lahden päävalmentajana Ristilä joutui aloittamaan epämukavassa tilanteessa. Hän nousi apurin paikalta valmennusvastuuseen viime lokakuussa, ja viikkoa myöhemmin julkistettiin 2+1-vuotinen jatkosopimus.

Apean vaiheen keskellä kaivattiin muutosta. Muutoksesta Ristilä puhuikin, mutta maltillisesti, sillä samaan aikaan painoi lojaliteetti potkut saanutta edeltäjää Toni Korkeakunnasta kohtaan.

– Ne eivät ole ikinä mukavia tilanteita. Koen olevani epäonnistunut viime vuonna joukkueen kanssa yhtä lailla kuin muutkin, Ristilä sanoo.

Aiemmista valmennuspesteistään Ristilä sanoo oppineensa ”paljon, hyvinkin paljon”.

– Isoin on ehkä se, miten koetaan ja käsitellään ongelmatilanteita. Viime vuodestakin opin paljon ”Tokelta”. Hänellä oli erilainen johtamistyyli kuin minulla.

Liikaa tien päällä

Yksi tärkeimmistä opetuksista on ollut se, että ongelmatilanteisiin varautuminen alkaa jo siinä vaiheessa, kun pelaajahankintoja tehdään.

– Koko kausi ei tule olemaan tuulettelua voitosta voittoon. Kun tulee vaikeampaa, silloin mitataan pelaajisto, myös heidän työmoraalinsa. Heidän asennoitumisensa hommiin pitää olla hyvällä tasolla, jotta vaikeuksista päästään yli.

Viime kauden jälkipuoli oli malliesimerkki siitä, kun ei päästy.

– Pitää yrittää tunnistaa niitä hetkiä, kun lumipallo lähtee pyörimään hyvään tai huonoon suuntaan. Sitten pitää yrittää ottaa kiinni ja korjata, olla reaktiivinen.

Lisäksi pitää välttää tekemästä kärpäsistä härkäsiä. Ristilä sanoo oppineensa, että pelaajille pitää antaa tilaa eikä puuttua liian pikkutarkasti siihen, jos jokin ei mene kuten on harjoiteltu.

– Pelaajat huolehtivat itse itsestään. Tämä ei ole yhden tai kahden ihmisen show. Ei voi joka asiasta murehtia. Muuten energia menee siihen, että joutuu jatkuvasti korjaamaan jotain kun pitäisi rakentaa.

Tällä hetkellä aikaa ja energiaa kuluu turhan paljon työmatkoihin. Ristilä asuu perheineen Kotkassa, mutta muutto Lahteen on suunnitelmissa. Asunnonetsintä jatkuu, kunhan lasten kouluvuosi on ohi.

– Olen ollut liikkeellä vuodesta 1994 tai 1995 lähtien. En voi sillä lailla sanoa, mikä olisi kotini.

Teini saa näytönpaikan

Ristilä ei saanut edellisissä päävalmentajapesteissään parhaita kortteja jaossa, eikä kädessä ole ässäparia tälläkään kertaa. FC Lahden pelaajabudjetti on ennakkoilmoitusten mukaan Veikkausliiga-seurojen toiseksi pienin.

Ristilä ottaa tilanteen kuten se on eikä lähde käsi ojossa seuran kassanvartijoiden suuntaan. Hän nostaa esimerkiksi keskikentän keskustan, joka on Kuhnureiden materiaalin ohuin ja kokemattomin kohta.

– Kannattaako ottaa 18-vuotiaan Eemeli Virran eteen kokeneempi pelaaja vai antaa hyvän talvikauden pelanneelle pojalle mahdollisuus ottaa se rooli? Nämä ovat strategisia kysymyksiä. Minä näen mielelläni, että Eemeli Virta on meidän johtava pelaajamme keskikentällä ensi kesänä.

Kuka?

Sami Ristilä

Syntynyt 15.8.1974 Valkeakoskella. 44-vuotias.

FC Lahden päävalmentaja.

Lempinimi Risu.

Pelaajauran seurat: Haka, SC Neukirchen, FC Zwolle, FC Jokerit, MyPa, Drogheda United (osan ajasta pelaaja-valmentajana). Veikkausliigassa 247 ottelua, 56 maalia.

Valmentajaura seuroissa: Haka 2009–12, KTP 2013–16. Shamrock Rovers (Irlanti) 2016. Tuli FC Lahden apuvalmentajaksi 2018. Nousi päävalmentajaksi 1.10.2018 Toni Korkeakunnaksen saatua potkut, kiinnitettiin myöhemmin 2+1-vuotisella jatkosopimuksella.

Perheeseen kuuluu puoliso sekä 8- ja 11-vuotiaat lapset.

Ykköskoti vielä toistaiseksi Kotkassa. Perhe etsii asuntoa Lahdesta.

Mikael Hoikkala
mikael.hoikkala@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi