Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Jalkapallo

"Haluan nauttia pelaamisesta" – päävalmentajan lupaus oikeasta roolista oikealla pelipaikalla toi Matti Klingan takaisin FC Lahteen

Sami Ristilän ja keskikenttäpelaajan ajatukset kohtasivat sopimusneuvotteluissa. "Olen oppinut ainakin sen, että on elintärkeää päästä tekemään sitä omaa juttua, jossa on parhaimmillaan", sanoo Matti Klinga.

Matti Klinga pelasi FC Lahden riveissä 2011-2014. Kuva: Juha Peurala

Matti Klinga on liigajalkapalloilijana jo konkari, vaikka on vasta 24-vuotias, sillä hän on pelannut kotimaan pääsarjassa seitsemän kauden aikana 164 ottelua. Jo 16-vuotiaana Ykkösessä pelanneen FC Lahden edustusjoukkueeseen noussut Klinga kuului juniorimaajoukkueiden peruskalustoon, mutta viime vuosina nousujohteinen ura ei ole edennyt odotusten mukaan.

– Olen joutunut pelaamaan väärässä roolissa, väärällä pelipaikalla, enkä ole päässyt näyttämään omaa osaamistani. Viime vuosina olen oppinut ainakin sen, että on elintärkeää päästä tekemään sitä omaa juttua, jossa on parhaimmillaan.

Klingan "oma paikka" on keskikentän keskellä, ei laidoilla, jonne hän on viime vuosina joutunut.

Keskikenttämies teki marraskuussa FC Lahden kanssa kahden vuoden sopimuksen, jota edelsivät päävalmentaja Sami Ristilän kanssa käydyt perinpohjaiset keskustelut hänelle kaavaillusta roolista joukkueessa.

– Edellisissä joukkueissani osa ajasta meni siihen, että omasta pelaamisesta oli erilaiset näkemykset valmentajien kanssa. Siksi halusin ennen sopimusta käydä asiat läpi. Meidän ajatuksemme roolistani kohtasivat Risun (Ristilä) kanssa. Se oli ehdottomasti isoin syy, miksi palasin FC Lahteen, selvittää Klinga.

Vuosi HJK:ssa oli pettymys

Klingan ura oli hyvässä nousussa, kun hän kolmen liigakauden jälkeen siirtyi HJK:n riveihin.

– Ajatuksena oli kehittyä pelaajana ja ottaa askel kohti ulkomaita, mutta asiat eivät monellakaan tavalle menneet niin kuin piti, hän kuittaa.

Kausi 2015 jäi ainoaksi ja osapuolet purkivat sopimuksen keväällä 2016. Klinga siirtyi Seinäjoelle SJK:n riveihin.

– Ensimmäinen kausi Seinäjoella oli paras. Pääsin pelaamaan koko ajan, voitettiin Suomen cup ja oltiin sarjassa kolmansia, hän muistelee aikaa Simo Valakarin alaisuudessa.

Lue myös: FC Lahden uusi toimitusjohtaja ei hakenut pestiä, vaan häneen otettiin yhteyttä seuran taholta – "Tämä voisi olla molemmin puolin hyvä liitto"
 

– Kahdella viime kaudella oli sitten vaikeampaa. Meillä oli kuusi eri valmentajaa ja se on aika paljon, Klinga hymähtää.

Muuten ajasta Seinäjoellä jäi hyvät muistot, paljon kavereita sekä opinnot Vaasan kauppakorkeakoulussa.

– Nyt opinnot ovat vähän breikillä ja teen omaan tahtiin sitä sun tätä. Minulle opiskelu kuitenkin sopii ja tekee hyvää. Sitä pystyy keskittymään pelaamiseenkin paljon paremmin, kun ajatukset ovat välillä ihan muualla kuin jalkapallossa.

"Meillä on potentiaalia"

FC Lahden koko joukkue uudistui viime kaudesta, eikä yhteisen sävelen löytyminen käy hetkessä. Matti Klingan mukaan joukkueessa on niin positiivinen meininki, että eteenpäin mennään koko ajan.

– Meillä on potentiaalia ja koen, että pystymme kasvamaan yhteen koko ajan paremmin. Odotan, että olemme mahdollisimman lähellä kärkeä, kehitymme joukkueena ja etenemme kohti ylempää loppusarjaa.

Isossa roolissa yhteenhitsautumisessa on päävalmentaja Ristilä.

– Hän on aika pelaajakeskeinen ja asioita pystytään käymään hyvin läpi. Hän varmasti saa pelaajista hyvät ominaisuudet esiin ja parhaan panoksen irti, Klinga kehuu.

Henkilökohtaisella tasolla Klingalla on selvä tavoite.

– Minulla on kova halu päästä käyttämään omia vahvuuksiani, pelaamaan tutulla paikalla ja tekemään sitä mitä osaan. Haluan nauttia pelaamisesta ja silloin tulee samalla tulostakin. Ilman muuta tavoite on edelleen päästä ulkomaille.

Kuka?

Matti Klinga

Syntynyt 10.12.1994 Helsingissä.

174 cm/70 kg.

Veikkausliigassa 164 ottelua, joissa yhdeksän maalia.

Juniorimaajoukkueissa 18 ottelua.

FC Lahden keskikenttäpelaaja 2-vuotisella sopimuksella, joukkueen varakapteeni.

Seurat: Pikkujunnuna HIFK, PK-35, Lahden Reippaan kasvatti, FC Lahti 2011–14, HJK 2015, SJK 2016–18, FC Lahti 2019–.

Opiskelee Vaasan kauppakorkeakoulussa.

Juha Hölttä
juha.holtta@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi