Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Jalkapallo

Veikkausliiga-luotsit kiittävät ottelumäärän vähentämistä, mutta formaatti jakaa mielipiteet

Lähes puolet liigavalmentajista pitää uutta sarjajärjestelmää parempana kuin vanhaa. Suoranaisia vastustajia ei ole montaa, mutta systeemi mietityttää silti. Pelimäärän vähenemisen uskotaan auttavan pelaajien kehittämistä.

FC Lahden päävalmentaja Sami Ristilä pitää Veikkausliigan uutta sarjajärjestelmää vanhaa parempana. Kuva: Vesa Moilanen

Jalkapallon pääsarjan Veikkausliigan valmentajat hyväksyvät pelijärjestelmän muuttamisen. 12 joukkueen kolminkertaista sarjaa ei jää kaipaamaan yksikään valmentaja, mutta uusikaan formaatti ei innosta kaikkia. Uudessa systeemissä pelataan ensin 12 joukkueen kaksinkertainen runkosarja, jonka jälkeen sarja jaetaan kahtia kuuden joukkueen mestaruussarjaksi ja haastajasarjaksi.

Mitalien ratkettua 27 ottelun jälkeen pelataan vielä sijoille 3–7 sijoittuneiden kesken pudotuspelit yhdestä Eurooppa-liigan paikasta, joten kaikkien seurojen kilpailullisten pelien määrä laskee, kun kauden pituus pysyy entisellään.

Valmentajista mitalisuosikkien HJK:n ja FC Hongan valmentajat Mika Lehkosuo ja Vesa Vasara pitävät tärkeänä pelitahdin keventämistä, kun kautta ei enää voi jatkaa säiden vuoksi alusta tai lopusta.

– Ottelumäärän pudottaminen on Suomen jalkapallon etu, sanoo Lehkosuo.

On hienoa, että kolminkertaisesta sarjasta päästiin eroon. Nyt jää sopivasti aikaa harjoitteluunkin. KPV:n päävalmentaja Jarmo Korhonen

– Harjoitteluun jää enemmän aikaa, mikä mahdollistaa pelaajien kehittymisen. Myös Euroopan kentillä pelaavien joukkueiden rasitus laskee, mikä on erittäin tärkeää, sanoo Lehkosuo.

– Pelejä oli niin paljon, että jotain piti tehdä, tuumii Vasara, jonka mielestä uusi formaatti on paras, kun mukana on 12 joukkuetta.

Lehkosuokaan ei ole pudotuspelien ystävä, vaan hän olisi halunnut 10 joukkueen kolminkertaisen sarjan.

– Se tiivistäisi tasoa, kun ottelut olisivat entistä kovempia, mutta nyt saimme eräänlaisen kompromissin, kun joukkueiden määrää ei vähennetty. Ylä- ja alaloppusarjat toimivat esimerkiksi Tanskassa, Itävallassa ja Skotlannissa.

Uudessa systeemissä pelien määrä tyydyttää, mutta silti vierastan pelitapaa. KuPSin päävalmentaja Jani Honkavaara

Lisää merkityksellisiä pelejä

Suurin osa valmentajista pitää pelien määrän laskemisesta.

– Kuitenkin kaksinkertainen sarja olisi paras mestaruuden ratkaisemiseksi. Uudessa systeemissä pelien määrä tyydyttää, mutta silti vierastan pelitapaa, sanoo loppusarjat kyseenalaistava KuPSin päävalmentaja Jani Honkavaara.

Honkavaaran linjoilla ovat liki kaikki. Perustelu on ytimekäs: nyt otteluiden väli kasvaa viikoksi, kun ennen se oli maaottelutaukoja lukuun ottamatta noin neljä päivää. Kuitenkin Euroopan kentille selvinneitä joukkueita odottaa ainakin heinä- ja elokuuksi kahden pelin viikkotahti.

Norjalainen Tor Thodesen tuli Suomeen täksi kaudeksi, kun hän tarttui HIFK:n peräsimeen.

– Käyttöön otettava formaatti tuntuu mielenkiintoiselta. Pidän siitä, ja ehkä se tuo lisää merkityksellisiä pelejä.

Hongan Vesa Vasara kuuluu uuden sarjasysteemin kannattajiin. Kuva: Vesa Moilanen

– Suomen jalkapallon kehittämiseksi tarvittaisiin kuitenkin lisää kovia otteluita, mutta seurat voisivat jatkaa kautta keskittymällä tosissaan Suomen cupiin, muistuttaa Thodesen.

Thodesenin ja Vasaran kanssa uuden pelijärjestelmän sataprosenttiseksi kannattajaksi ilmoittautuu IFK Mariehamnin Peter Lundberg.

Myös KPV:n Jarmo Korhonen kallistuu uuden systeemin kannalle.

– On hienoa, että kolminkertaisesta sarjasta päästiin eroon. Nyt jää sopivasti aikaa harjoitteluunkin, sanoo Korhonen.

Eremenkolla muistoja loppusarjasta

Ilveksen päävalmentaja Jarkko Wiss on tehnyt monta vuotta Tampereella pieniä ihmeitä rajallisen budjetin kanssa. Hänen mukaansa uusi järjestelmä voi viedä peliaikaa suomalaisilta nuorilta, mikä ei sovi Wissille lainkaan.

– Harvempi pelirytmi antaa enemmän mahdollisuuksia peluuttaa aloituskokoonpanoja, joihin on haalittu paljon ulkomaisia vahvistuksia. Tämä johtaa väistämättä nuorten tulokkaiden aseman heikentymiseen, sanoo Wiss.

SJK:n Alexei Eremenko on itse pelannut nykyisen kaltaista systeemiä Suomessa aikoinaan Jarossa.

– Menetimme loppusarjassa asemamme, joten se oli Jarolle huono juttu. Voittajalle systeemi mikä tahansa sopii, hän pohtii ilman jyrkkää kantaa.

Suurimmaksi vaaraksi valmentajat kokivat alaloppusarjan otteluiden mielenkiinnon täydellisen kaikkoamisen. Suomen syksyssä on ollut vaikea markkinoida muita kuin mitalipelejä, ja nyt puolet joukkueista jää väistämättä sivuun kauden huipentuman sivustaseuraajiksi.

Valmentajakysely

Loppusarjoja vierastetaan

Veikkausliigan uutta formaattia kannattivat varauksitta Hongan Vesa Vasara ja IFK Mariehamnin Peter Lundberg. Puoltolauseen entiseen systeemin verrattuna antoivat HIFK:n Tor Thodesen, KPV:n Jarmo Korhonen ja FC Lahden Sami Ristilä.

HJK:n Mika Lehkosuo, KuPSin Jani Honkavaara, RoPSin Toni Koskela ja VPS:n Petri Vuorinen pitivät ottelumäärän laskemista hyvänä asiana, mutta sarjajärjestelmä ei uponnut heille täysin. Interin valmentaja Jose Riveiro suhtautui neutraalisti pelisysteemiin.

llveksen Jarkko Wiss ei taas lämmennyt pelimäärän laskulle, mikä oli muille uudistuksen tärkein hyvä asia.

Kokonaisuutena tarvetta muutokselle oli, koska kukaan 12 valmentajasta ei olisi halunnut jatkaa entisellä järjestelmällä. Uusi formaatti otettiin pikaisesti käyttöön, ja valmentajat toivoivat, että nyt saataviin kokemuksiin voidaan myös reagoida nopeasti.

Markus Karjalainen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi