Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Jalkapallo

FC Lahden toimitusjohtaja iloitsee Kisapuisto-neuvotteluista: "Onhan tätä jo jonkin aikaa hierottu"

Lahden kaupunginjohtaja Pekka Timonen sanoo, että mikään ei ole vielä varmaa, mutta uskoo hankkeen toteutumiseen.

Tältä näyttää uusi Lahden Kisapuiston stadionrakennus katsomoineen havainnekuvien perusteella. Olemassaoleviin suunnitelmiin voi tulla vielä pieniä muutoksia, mutta tällaisista lähtökohdista puhutaan. Kuva: Arkkitehtipalvelu Oy

FC Lahden toimitusjohtaja Jussi Lumio sanoo paikallisen jalkapalloväen olevan todella iloisia siitä, että vuosien väännön jälkeen aletaan tosissaan neuvotella Lahden Kisapuiston stadionin rakentamisesta. Lähiaikoina alkavat neuvottelut käydään FC Lahden ja Lahden kaupungin kesken.

– Tämä on erittäin kiva juttu. Jalkapallo tarvitsee kodin, jos liigaa meinataan pelata.

Lumio muistelee, että ensimmäiset maininnat Kisapuiston uudistamistarpeesta olivat Etelä-Suomen Sanomissa jo 1960-luvulla.

– Että onhan tätä jo jonkin aikaa hierottu.

Rakenteilla oleva Ranta-Kartanon alue keskustan kupeessa Lahdessa. Uusi Kisapuiston stadion kerrostalojen vasemmalla puolella.

Lumio ei halua puhua mahdollisen sopimuksen yksityiskohdista, koska kunnon neuvottelut ovat vasta alkamassa. Seuran hallituksen puheenjohtaja Mika Halttunen pitää hanketta "realistisena suunnitelmana". Halttusen mukaan vastaavaa toimintamallia on käytetty Helsingissä ja Kuopiossa.

– Kuten on aiemmin kerrottu, Kisapuiston kaavaa pidettiin aluksi mahdottomana nykyistä monipuolisemman toiminnan järjestämiseen. Sittemmin on käynyt ilmi, että kaavaa pystyy venyttämään. Uusissa tiloissa voisi siis järjestää kulttuuritapahtumia ja muita erilaisia tapahtumia jalkapalloliiketoiminnan lisäksi, Halttunen sanoo.

Halttusen mukaan perustettava operointiyhtiö voisi olla FC Lahden tytäryhtiö, mutta mitään ei ole vielä päätetty.

"Tavoitteena ei ole tulojen maksimointi"

Lahden kaupunginjohtaja Pekka Timonen korostaa, että mitään varmaa päätöstä ei vielä ole olemassa. Hän uskoo silti hankkeen toteutumiseen ja toivoo sille ratkaisukeskeistä valmistelua.

Uutta on se, että nyt neuvottelupöytään tulee malli, jossa kaupunki maksaa investoinnin ja rakentaa stadionin, jonka kaikesta käytännön toiminnasta vastaa ympäri vuoden erillinen operointiyhtiö. Tämä operointiyhtiö maksaisi vuosittain kaupungille vuokraa tilojen käytöstä. Uuden yhtiön perustamisesta vastaisi FC Lahti.

Neuvottelujen osapuolet ovat vielä tässä vaiheessa varsin haluttomia puimaan yksityiskohtia ja rahoitusmallia, mutta käytännössä malli voisi tarkoittaa esimerkiksi sitä, että Lahti lainaa investointiin tarvittavat rahat, kaupungin omistama Spatium rakentaa ja FC Lahti maksaa perustettavan operointiyhtiön kautta kaupungille korvausta.

Lue myös: Kisapuistoon liiketilaa poikkeamisluvalla – "Ravintola- ja vip-tilat voidaan vuokrata ulkopuoliselle ravintoloitsijalle"
 

Hankkeen kustannusarvio on 10,4 miljoonaa euroa.

– Kaupungin näkökulmasta kyse on 30 vuoden perspektiivistä, pitkäaikaisesta investoinnista, ja tavoitteena ei ole tulojen maksimointi vaan ratkaisu, joka on järkevin kaikkien osapuolten kannalta. Toki operointiyhtiö ottaa tässä riskiä, eikä kyseessä ole läpihuutojuttu. Malli vaatii paljon myös FC Lahden suunnalta, Timonen sanoo.

Ratkaisuja odotetaan kevään aikana

Kaupungin omistama toimitilayhtiö Spatium pyrki edistämään stadionhanketta ainakin vuoden päivät. Sen tehtävänä oli kerätä hankkeeseen myös kaupungin ulkopuolista rahoitusta, 30 prosenttia kokonaiskustannuksista. Vielä syyskuussa 2018 Spatiumin hallituksen puheenjohtaja Marko Varjonen (kok.) lausui Uusi-Lahdelle, että "Spatium ottaa vastuun siitä, että ulkopuolista rahaa saadaan kolme miljoonaa euroa".

Lahden Kisapuiston uusi stadion havainnekuvassa. Näkymä uuteen katsomoon. Hankkeen kokonaiskustannuksiksi on arvioitu 10,4 miljoonaa euroa. Kuva: Arkkitehtipalvelu Oy

Nyt Varjonen kertoo, että mitään sopimuksia ulkopuolisten rahoittajien kanssa ei ole pystytty tekemään, kun päätös hankkeen aloittamisesta on puuttunut.

– Spatiumilla on edelleen valmiit käytännön suunnitelmat ja valmius rakentaa, jos niin päätetään. Pidän hyvänä sitä, että käytännön toimintaa stadionilla pyörittäisi yksi ja sama taho. On FC Lahden asia miettiä, miten he toiminnan rahoittavat. Otetaanko mallia vaikka Helsingistä, jossa HJK järjestää hallinnoimallaan 5G-areenalla konsertteja, yritystapahtumia ja ravintolatoimintaa, Varjonen sanoo.

Timosen mukaan myös kaupunki käyttäisi todennäköisesti uusia stadiontiloja jollakin tavalla. Jos hanke toteutuu, uusi stadion nousee Timosen mukaan aikaisintaan 2021. Ratkaisuja on odotettavissa kevään aikana.

Saara Larkio
saara.larkio@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi