Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Jalkapallo

Hyväksytystä hylätyksi reilussa vuodessa – Kisapuiston tekonurmesta tuli yllättävä riesa FC Lahdelle

Kentän hoito on Lahden kaupungin vastuulla. Kaupungin liikuntapalvelupäällikkö uskoo, että Kisapuiston tekonurmi läpäisee seuraavan laatuvaatimustestin. Aikataulu uhkaa kuitenkin mennä FC Lahden kannalta kireäksi.

Kansainvälisen jalkapalloliitto Fifan hyväksymiä tekonurmia pitää huoltaa tarkasti ja ohjeiden mukaisesti. Lahden kaupungin liikuntapäällikkö Markku Ahokas vakuuttaa, että Kisapuiston tekonurmea on kasteltu sellaisilla määrillä kuten kuuluukin. Kuva: Mirja Hussain

FC Lahdella ei ole sataprosenttista varmuutta siitä, pääseekö joukkue aloittamaan tulevan Veikkausliiga-kautensa ottelut Lahdessa.

Joukkue pelaa pääosan ensi kauden kotiotteluistaan Lahden Urheilukeskuksessa eli Hiihtostadionilla. Sen luonnonnurmi ei kuitenkaan ole vielä ainakaan huhtikuussa pelikuntoinen, kun liigakausi alkaa. Urheilukeskuksessa järjestetään 26. maaliskuuta Lahden Hiihtoseuran mestaruuskisat.

Varakentäksi FC Lahti haluaisi luonnollisesti Kisapuiston, mutta se ei täytä liigalisenssivaatimuksia katsomorakenteiden eikä myöskään pelialustan osalta. Kisapuiston tekonurmi ei ole läpäissyt kansainvälisen jalkapalloliitto Fifan kriteerien mukaista vuositestiä.

Niinpä tämän hetken tieto on, että FC Lahden varastadionina toimii Tehtaan kenttä Valkeakoskella, ja kausi alkaa sieltä.

Liigalisenssiehdoissa lukee yksiselitteisesti, että Veikkausliiga-otteluissa käytettävän tekonurmialustan tulee täyttää Fifa Quality Pro -laatuvaatimukset, eikä Kisapuisto niitä tällä hetkellä täytä.

– Kenttätestin on mentävä läpi, Palloliiton liigalisenssikomitean puheenjohtaja Juha Laitinen vahvistaa.

Kisapuiston liigakelpoisuus on kiinni nimenomaan pelialustasta. Katsomorakenteiden puolesta poikkeuslupa peleihin voidaan myöntää.

– Kisapuistossa pääsee pelaamaan, jos kenttätesti on läpäisty, Laitinen sanoo.

Valkeakoski oli Helsinkiä halvempi

Tieto hylätystä testituloksesta tuli FC Lahden toimitusjohtajalle Tomi Honkaselle täytenä yllätyksenä viime viikolla. Tekonurmen hoito on kentän omistajan eli Lahden kaupungin vastuulla.

Liigalisenssikomitean pyynnöstä Honkanen ryhtyi selvittämään vaihtoehtoja ja ilmoitti sitten varastadioniksi Tehtaan kentän Valkeakoskella.

– Lähimmät vaihtoehdot ovat Valkeakoski ja Helsingin Telia 5G Areena eli HJK:n kotistadion. Näistä Helsinki olisi ollut selvästi kalliimpi vaihtoehto, Honkanen kertoo.

Sitten kun Hiihtostadionin nurmi on kunnossa, loppukausi menee siellä, eikä poikkeusotteluita Kisapuistoon tule.

– Infran siirtely kesken kauden on aina vähän hankalaa, Honkanen sanoo.

– Pelikauden läpivieminen on helpompaa, kun ei tarvitse puhua poikkeusluvista. Myös yleisöpalvelut ovat siellä nykyisellään paremmat.

Seuran kannalta parhaassa tapauksessa Kisapuistossa aloitetaan ensi vuonna uuden stadionin rakennustyöt.

Pitää odottaa lämpimiä olosuhteita

Pelatessa kentästä roiskuu rouhetta, joka on tekonurmen tukimateriaali. Kuvassa FC Lahden Hassan Sesay ja HJK:n Daniel O'Shaughnessy. Kuva: Aku Isotalo

Lahden kaupungin liikuntapalvelupäällikkö Markku Ahokas myöntää, ettei Kisapuiston tekonurmi ole saanut hyväksyntäleimaa Fifan valtuuttamilta testaajilta syksyn testeissä.

– Ensimmäinen testi oli tämänsuuntainen. Toisen testin tulokset eivät vielä ole käytössä, hän kertoo.

Huolto-ohjelmaa noudatetaan vielä orjallisemmin kuin tähän asti on tehty. Kaupungin liikuntapalvelupäällikkö Markku Ahokas

Ahokkaan mukaan vaaditut huoltotoimenpiteet ovat tarkkaan tiedossa, ja niitä suoritetaan yhdessä kentän toimittajan kanssa. Kenttä vaatii hänen mukaansa "kuohkeuttamista", jotta tekonurmi saadaan nousemaan pystyyn ja tukimateriaalina toimiva rouhe tukemaan sitä.

– Siihen on huolto-ohjelma ja aikataulu. Sitä noudatetaan vielä orjallisemmin kuin tähän asti on tehty, Ahokas kertoo.

– Sitten kun on lämpöiset olosuhteet, toimenpiteitä käydään tekemään, ja tehdään uudet testaukset.

Toisin sanoen FC Lahti joutuu odottamaan lähemmäksi kevättä ennen kuin lopullinen varmistus saadaan.

Ahokas ei ole huolissaan, etteikö hyväksyntää tulisi ajallaan.

– En näe sellaista vaaraa. Vastahan siellä pelattiin kansainvälinen maajoukkuepelikin. Ei se vuodessa voi mennä siihen kuntoon, ettei siellä pelattasi liigapelejä, Ahokas sanoo.

Kisapuiston tekonurmi otettiin käyttöön kesällä 2017. Fifan kriteeristöt ovat muuttuneet tällä vuosikymmenellä, ja laatuvaatimukset uusille tekonurmimalleille ovat tiukemmat kuin vanhoille.

Liigan johto pohtii kriteerien tiukkuutta

Veikkausliiga on ottanut viime vuosina tiukan linjan ja torpannut otteluajankohtien siirtämisen lähes kategorisesti, koska siirrot ovat sotkeneet kalenteria monena vuonna.

Ajankohtien sijaan vaihdetaan pelipaikkoja. PS Kemi paini kenttäongelmien kanssa useana vuonna, ja viime keväänä Ilves aloitti kotiottelukautensa Helsingissä ja TPS Valkeakoskella.

– Iso linjaus on tehty, ettei siirtoja tule, jotteivät vierasjoukkueet joudu täysin heitteille matkasuunnitelmiensa kanssa, Veikkausliigan toimitusjohtaja Timo Marjamaa sanoo.

Lahtelaislähtöinen Timo Marjamaa toimii Veikkausliigan toimitusjohtajana. Kuva vuodelta 2013. Kuva: Jussi Helttunen

Marjamaan mukaan mahdollisesta pelipaikkakunnan vaihtamisesta pitäisi tiedottaa viimeistään "jokunen viikko" ennen peliajankohtaa.

– Se on järkevää seuran itsensäkin kannalta.

Jos Kisapuiston nurmi ei keväällä saa Fifa-standardien mukaista hyväksyntää, mahdollisen poikkeusluvan myöntäminen ei ole Veikkausliigan vaan Palloliiton lisenssikomitean käsissä. Liiga on tarkoituksella ulkoistanut lisenssipäätökset riippumattomalle komitealle.

Veikkausliigan hallitus toki määrittelee liigalisenssimääräysten suuntaviivat, ja niitä tarkastellaan vuosittain. Marjamaan mukaan saattaa olla tarpeellista pohtia, ovatko tekonurmien Fifa-laatuvaatimukset liian tiukat pohjoismaisiin oloihin ja voisiko kansallisen tason peleihin myöntää poikkeuslupia höllemmin.

– Silloinkin olisi hyvä olla jonkinlainen yhteneväisyys kaikkien Pohjoismaiden osalta, Marjamaa tähdentää.

Kansainvälisiin kilpailuihin eli esimerkiksi maaotteluihin ja suomalaisseurojen europeleihin vaatimukset ovat kuitenkin yksiselitteiset: ilman Fifa-hyväksyntää ei tipu pelilupaa. Marjamaa toivookin, että tekonurmista pidetään erittäin tarkkaa huolta.

– Ne eivät pysy huippukunnossa itsestään.

Mikael Hoikkala
mikael.hoikkala@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi