Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Jalkapallo

"Me tekisimme tällaisella pelillä merkittävän taloudellisen tappion" – FC Lahti halusi minimoida cupin taloudellisen miinuksen

Mukkulan palloiluhalli ei sovellu korkean riskin ottelun pelipaikaksi. Kisapuiston stadion ei ollut vaihtoehto sydäntalvella. Pelaajasopimuksia luvassa lähiaikoina.

Mukkulan hallissa ei ole kentän laidalla cupin peliä varten tarvittavia katsomo- ja turva-alueita. Kuva: Vesa Tapiola

FC Lahti pelaa Suomen cupin kotiottelunsa yleisöltä suljettuna. Lahtelaisseura joutui tilanteeseen, kun sen kotiotteluiden vastustajaksi arvottiin HIFK ja HJK.

Molemmat helsinkiläisseurat kuuluvat viranomaisten määrittämään korkean riskiin kategoriaan, eli otteluissa on oltava normaalia suuremmat turvatoimet. Niiden toteuttaminen Mukkulan palloiluhallissa olisi ollut seuralle liian iso urakka.

– Ei tässä ole mitään muuta järkevää mahdollisuutta. Etukäteen ilmoitin Palloliitoon, että ne pelit on pelattava suljetuin ovin, jos ovat meidän kotiotteluita, FC Lahden toimitusjohtaja Tomi Honkanen sanoo.

Mukkulan hallissa ei ole muun muassa kunnon turva-aluetta kentän ja katsomon välillä, eikä siellä ole erillisiä sisäänkäyntejä molempien joukkueiden kannattajille.

– Normaalitilanteessa meillä on 50 hengen turva-armeija Kisapuistossa. Hallijärjestelyssä puhutaan joka tapauksessa useasta kymmenestä turvavalvojasta. Nyt meillä on viisi henkeä, kun ottelu on suljettu. Turvajoukkojen lisäksi olisi pitänyt rakentaa aitaukset ja kulkureitit vierasjoukkueen kannattajille, Honkanen kertoo.

Lahtelaisseura yritti kovasti saada kyseiset ottelut vieraspeleiksi.

– Minun mielestäni tällaiset asiat pitäisi ottaa huomioon ja järjestää jonkinlainen painotettu arvonta, Honkanen pohtii.

Nyt arpa heitti molemmat korkean riskin vastustajat Lahteen. Palloliitosta ehdotettiin myös, että FC Lahti olisi järjestänyt pelit arkena ja keskellä päivää. Seura ei kuitenkaan innostunut siitä.

– Päävalmentaja Sami Ristilä ei innostunut harjoitusohjelman rukkaamisesta, Honkanen sanoo, eikä ollut itsekään innostunut Palloliiton ehdotuksesta.

Honkanen keskusteli asiasta myös poliisin kanssa. Yhteistuumin he totesivat, että Mukkulan halliin on vaikea rakentaa tällaisia pelejä varten sellainen turvasuunnitelma, joka oikeasti toimisi. Myös rahalla on oma merkityksensä.

– Me tekisimme tällaisella pelillä merkittävän taloudellisen tappion. Halliin ei mahdu paljon yleisöä sisään, joten tulos jäisi pieneksi, mutta silti puhutaan useiden tuhansien eurojen kuluista. Se olisi meille taloudellinen tappio, joten totesimme, että on paras minimoida tappiota.

Kisapuisto ei ollut vaihtoehto

Kisapuiston stadionin tekonurmen käyttäminenkään ei olisi helpottanut tilannetta. Katsomorakenteiden talvikunto on säiden armoilla. Lumiset ja jäiset katsomot ja liikkumisväylät eivät ole tapahtumajärjestäjän suosikkilistalla.

– Siellä on aika paljon vaaramomentteja talvella. Mihin katsomoon uskaltaa päästää ihmisiä ja jos ihmiset silti menisivät esimerkiksi aurinkokatsomoon, niin kenen on vastuu?

– Cupille ja Suomi-jalkapalloilulle tämä on harmi. Se on totuus, mutta meidän on elettävä realiteettien mukaan, Honkanen sanoo.

Cupissa liigajoukkueet on jaettu karsintaa varten kahteen lohkoon, jotka pelaavat yksinkertaisen sarjan. Kummankin lohkon neljä parasta jatkavat 16 parhaan joukkoon eli varsinaiseen Suomen cupiin. FC Lahden lohkossa ovat FC Honka, HJK, HIFK, FC Inter ja IFK Mariehamn.

Myös Ykkösen joukkueet jaetaan kahteen lohkoon, joista kaksi parasta jatkavat pudotuspeleihin. Uutena kilpailuun tulee Kakkosen cup, joka toimii väylänä Suomen cupiin. Kakkosen joukkueita 16 parhaan joukkoon selviää kaksi parasta joukkuetta.

Lahti aloittaa cupin vieraissa FC Honkaa vastaan lauantaina 26. tammikuuta.

FC Lahti aloittaa harjoituskautensa ensi maanantaina. Pelaajarintamalla on lähiaikoina luvassa muutaman jatkosopimuksen julkaisu. FC Lahden kausikorttikampanjassa lähestytään 700 kappaleen rajaa.

– Ei tässä mitään hirmu ryntäystä ole tullut. Yritämme kovasti päästä tavoitteeseen.

Esa Rauhanlaakso
esa.rauhanlaakso@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 5,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
5,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi