Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Jalkapallo

Pohjoismaat aikovat parantaa naisjalkapallon asemaa: "Miesten ja naisten palkintosummissa on valtava kuilu"

Kansojen liigan lohkovoitto toisi Suomelle 1,2 miljoonaa euroa. "Voitot kannattaa laskea vasta, kun ne ovat taskussa", sanoo Palloliiton puheenjohtajana yhdeksän kuukautta toiminut Ari Lahti.

"Nyt valmentajista noin 40 prosenttia on koulutettuja, mutta haluamme nostaa luvun nopeasti 90 prosenttiin", sanoo Palloliiton puheenjohtaja Ari Lahti. Kuva: Juha Poutanen

Suomen Palloliiton puheenjohtajana runsaat yhdeksän kuukautta toiminut Ari Lahti uskoo, että käynnissä oleva Palloliiton uudistus näkyy nopeasti seuroissa.

Yhtenä tärkeimmistä tavoitteista on nostaa koulutettujen valmentajien määrää suuntaamalla resurssit kenttätyöhön.

– Nyt valmentajista noin 40 prosenttia on koulutettuja, mutta haluamme nostaa luvun nopeasti 90 prosenttiin, Lahti sanoo.

Toinen painopistealue on suosiotaan kasvattava naisten jalkapallo. Lahden mukaan Pohjoismailla on tekeillä yhteinen viiden kuuden kohdan lista naisjalkapalloilun aseman parantamiseksi.

– Pyrkimys on tasa-arvoon kasvattamalla naisten kilpailujen palkintosummia ja osallistumiskorvauksia. Tällä hetkellä miesten ja naisten palkintosummissa on valtava kuilu.

Lahden mukaan kansainvälinen jalkapalloliitto Fifa on tehnyt päätöksen naisjalkapalloilijoiden palkintorahojen kaksinkertaistamisesta MM-tasolla.

– Kasvatustyöstä on naistenkin puolella saatava korvaus, kuten miehissä. Miesten kilpailuissa pienten maiden seurojen on käytännössä mahdotonta edetä pitkälle Mestareiden liigassa. Nyt on pidettävä huoli siitä, ettei naisten puolella synny samanlaista kuilua, Lahti sanoo.

Lohkovoitto merkittävä taloudellisesti

Syksy on ollut menestyksekäs suomalaiselle jalkapallolle. Miesten maajoukkue kamppailee kahdessa viimeisessä ottelussaan Kansojen liigan C-divisioonan lohkovoitosta ja alle 17-vuotiaiden tyttöjen maajoukkue eteni ensi viikolla Uruguayssa alkavaan MM-turnaukseen.

– Paljon on pelissä Kreikka- ja Unkari-otteluissa. Huuhkajien ilme on ollut hyvä, mutta edessä on kaksi vaikeaa ottelua.

Suomelle riittäisi kahdesta jäljellä olevasta ottelusta yksikin piste varmistamaan lohkovoiton. Lahti ei kuitenkaan tuulettele etukäteen.

– Tässä pätee sama sääntö kuin sijoittamisessa. Voitot kannattaa laskea vasta, kun ne ovat taskussa tai pankkitilillä, sanoo molemmat ensi viikon vieraspelit paikan päällä seuraava Lahti.

Lohkovoitto veisi Suomen parin voiton päähän EM-kisoista ja toisi nousun EM-arvonnan kolmanteen koriin.

– Selvästi näkee, että meillä on nyt orastava futisbuumi.

Merkittävä on myös lohkovoitosta tuleva 1,2 miljoonan euron rahapotti.

– Lohkovoitto olisi loistava myös talouden kannalta, sanoo noin 20 miljoonan euron budjetilla operoivan Palloliiton puheenjohtaja.

Naisten jalkapallon kehittäminen on tärkeä kohde Palloliitossa. Kuva: Akseli Muraja

Suomi haluaa aikaistaa arkipelejä

Suomi on vedonnut Euroopan jalkapalloliittoon Uefaan, että voisi aloittaa kotiottelut aikaisemmin kuin Uefan määräämään aikaan kello 21.45.

– Tuo alkamisaika sulkee arki-iltoina pois lasten mahdollisuuden päästä peliin. Se on todella harmillista. Teemme töitä sen eteen, että saisimme pelata aikaisemmin. Uefa on myynyt tv-oikeudet, joten mahdollisuudet ovat rajalliset. Se ei kuitenkaan estä meitä yrittämästä, Lahti sanoo.

Ennen valintaansa Lahti teki kaksi lupausta, jotka on jo ehtinyt toteuttaa.

– Lupasin lahjoittaa kaikki palkkioni jalkapallosäätiön kautta vähävaraisten lasten tukemiseen. Seurasin myös Valko-Venäjä-peliä Pohjoiskaarteessa maajoukkueen kannattajien parissa.

Lahti lupasi myös yrittää rakentaa uudenlaista siltaa jalkapallon ja elinkeinoelämän välille.

– Siltä osalta työ on alkanut ja sujunut ihan hyvin. Lähiaikoina asiasta kerrotaan enemmän, Lahti kuittaa.

Kari Haavisto
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi