Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Jalkapallo
Mikael
Hoikkala
mikael.hoikkala@ess.fi

Kolumni: Löylyttäkää vaan Ristilää, jos haluatte säilyttää Suomi-futiksen masentavan ilmapiirin

Sami Ristilän 2+1-vuotinen päävalmentajasopimus FC Lahteen julkistettiin maanantaina. Kuva: Katja Luoma

Sami Ristilän palkkaaminen FC Lahden päävalmentajaksi ei ole saanut yleisöltä lämmintä vastaanottoa. Kun epäsuositun Toni Korkeakunnaksen lähdön aika koitti ja seuraaja julkistettiin, reaktio on ollut entistäkin tyrmäävämpi.

”Toke – paska valmentaja. Ristilä, vielä paskempi”, kiteytti eräs kirjoittaja Futisforumin keskustelupalstalla.

ESS:n jalkapalloblogisti Atte Airo puolestaan kutsui Ristilän palkkaamista munaukseksi. ”Mielenkiintoinen uusi nimi seuran päävalmentajaksi olisi saattanut paikata tämän kauden imagollisia tappioita”, Airo kirjoitti monien muiden kriittisten sanojen ohessa.

Minä olisin kaivannut perään maininnaksi edes yhtä mielenkiintoista esimerkkinimeä. Sellaista, jolla on hyviä näyttöjä ennestään, joka ei ole kulunut kehäraakki ja jonka erikoisosaamista on työskentely nuorten pelaajien kanssa.

Tuleeko mieleen vapailta markkinoilta edes yhtä, joka täyttäisi kriteerit?

Äänekäs lajiväki luo Suomi-futiksen ympärille masentavan ilmapiirin.

Laiskat ajattelijat kiertävät vastaamisen sanomalla, että debytanttivalmentaja Toni Koskela on tehnyt RoPSissa loistavaa työtä. Helppo sanoa jälkikäteen. Ennen kautta RoPSia ennakoitiin putoamistaisteluun.

Ylipäätään sellaisia valmentajia, jotka nauttisivat fanaattisimman yleisön keskuudessa kunnioitusta, on todella vähän. Yksi huono kausi riittää lyömään selittelijän ja luuserin leiman vuosiksi.

Ei Futisforum-kuonaa pitäisi ottaa liian vakavasti, mutta siitä jää pilaantunut löyhkä koko lajikulttuurin päälle. Ei ihme, jos suurempi yleisö ei innostu Suomi-futiksesta, kun äänekäs lajiväki itse luo sen ympärille niin masentavan ilmapiirin.

Yksipuolinen tarina putoamisista

Sami Ristilä (vas.) tuli FC Lahden valmennustiimiin alun perin Toni Korkeakunnaksen kakkosmieheksi. Kuva: Aku Isotalo

Ristilän aiemmista saavutuksista muistetaan joka käänteessä mainita, että hän on pudottanut käytännössä kaksi joukkuetta Veikkausliigasta.

Ristilä otti ohjat Hakassa kaudella 2009, jolloin joukkue tuli sarjassa lopulta kuudenneksi. Seuraavina vuosina sijoitukset olivat 8:s, 9:s ja lopulta 12:s kaudella 2012. Putoamista Ristilä ei ollut kokemassa, sillä hän ehti saada potkut kesken kauden.

KTP:ssä Ristilän kauden 2015 liigavisiitti jäi vuoden pituiseksi ja päättyi putoamisen karsintojen kautta.

Asetetaan nämä asiayhteyteensä. Ristilä tuli päävalmentajaksi Hakaan aikana, jolloin liikemies Sedu Koskinen oli panostanut seuraan isolla rahalla mutta saanut aikaan vain jättitappioita. Seura kamppaili vakavissa maksuhäiriöissä jo kesällä 2010 ja kauppasi tuolloin joukon runkopelaajiaan pois kesken kauden. Silloin lähti myös Koskinen itse. Entisen menestyjäseuran suuruuden aika oli ohi.

KTP:ssä liigapaikka putosi syliin keskellä talvea Hongan saatua lähtöpassit Veikkausliigassa. KTP lähti liigaan lähes divaritasoisella joukkueella, mutta jäi vain pisteen päähän suoraan sarjapaikkansa säilyttäneestä VPS:stä.

Seuraava kausi Ykkösessä oli rankka epäonnistuminen, sitä ei käy kiistäminen. Ristilä sai kenkää kesken kauden. KTP putosi syksyn päätteeksi Kakkoseen.

Ristilä teki välissä muun muassa valmennuskoulutushommia Palloliitolle. Hän oli suunnitellut pidempääkin taukoa seuravalmentamisesta, kunnes FC Lahden työtarjous houkutteli takaisin. Kuluvan vuoden aikana hän on toiminut päätyönsä ohessa alle 18-vuotiaiden Kaakon aluevalmentajana.

Näitä valintoja voi pitää merkkinä siitä, että Ristilä haluaa kehittää nuoria pelaajia ja haluaa myös kehittää itseään valmentajana. Se on paljon lupaavampi asenne kuin vanhojen niin sanottujen nimimiesten uppiniskainen halu pysytellä päävalmentajan tehtävissä vanhoilla ja kuluneilla metodeillaan – ja puhelahjoillaan.

Antakaa Ristilän edes yrittää.

Mikael Hoikkala
mikael.hoikkala@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi