Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Jalkapallo
Mikael
Hoikkala
mikael.hoikkala@ess.fi

Näkökulma: Korkeakunnaksen uhraaminen oli kasvojenpesua – FC Lahdelta puuttui johtajuus kentällä, penkillä ja toimistolla

FC Lahden tämän kauden joukkue kasattiin väärin. Kun syöksy alaspäin alkoi eikä johtajatyyppejä ollut, kenestäkään ei ollut kääntämään suuntaa. Ei myöskään Toni Korkeakunnaksesta, jonka kunniakas aikakausi sai kunniattoman päätöksen.

Virolaispelaajat Henri Anier ja Artjom Dmitrijev eivät ole olleet FC Lahdelle niitä johtajatyyppejä, joita seura kaipasi. Joukkueen kärjistynyt mahalasku johti lopulta päävalmentaja Toni Korkeakunnaksen potkuihin. Kuva: Juha Tamminen ja Mirja Hussain

Aikansa kun huutaen pyytää, saattaa saada haluamansa.

FC Lahden äänekkäimpien fanien pitkään raikuneet Toke ulos -huudot palkittiin maanantaiaamuna, kun Toni Korkeakunnas sai potkut päävalmentajan tehtävästä. Korkeakunnas oli nauttinut laajaa epäsuosiota jo kauan, vaikka onkin seuran historian menestynein päävalmentaja.

Ehkä potkut maistuivat erityisen hyvältä niille pitkän linjan faneille, jotka aikoinaan huusivat Pyykölää ulos. Silloin haluttu tulos jäi saamatta.

Kyse on siis Jari Pyykölästä, jonka saavutuksia FC Lahden päävalmentajana (1999–2001) tuskin monikaan muistelee erityisellä lämmöllä, mutta sanailijana hän jätti jonkin verran aihetta hymyilyyn. Klassikoiden klassikko on tämä:

Keskiakselilla ei ollut jämäkkää liideriä sen jälkeen, kun tähtimaalivahti Aleksandr Vasjutin lähti. Luonteeltaan hankalaa Igor Jovanoviciakin on jäänyt ikävä.

”Kristal keskittyi vain hampurilaisten ahmimiseen. Hänet olisi saanut liikkeelle vain ampumalla haulikolla perseeseen. Zelinski keskittyi nostelemaan kauluksiaan ja näyttämään kentällä tyylikkäältä.”

Näin kuului päävalmentajan arvio virolaiskaksikosta Marko Kristal ja Indrek Zelinski. Viron maajoukkuemiehiltä odotettiin Kuhnureissa kaudella 2000 kohtalaisen paljon, mutta vähän saatin. Pelintekijä Kristal oli liikkeeltään verkkaisempi kuin eräs toinen kymppipaita Lahdessa. Kärkimies Zelinski teki lupaavasti kaksi maalia liigakauden avausottelussa, mutta siinä olikin kaksi viidesosaa hänen kauden loppusaldostaan.

Kuva: Jani Keronen

Varoituksia enemmän kuin maaleja

Virolaispelaajista on paikallaan sanoa muutama kriittinen sana tänäkin vuonna, vaikka Pyykölä-asteikolle ei tarvitse mennä.

Henri Anier ja Artjom Dmitrijev ovat Kuhnureiden kuluvan kauden pahimpia floppeja. Eivät todellakaan ainoita, mutta joukkueen kallispalkkaisimpiin kuuluvilta pelaajilta olisi pitänyt saada enemmän.

Anierin tasonlasku oli dramaattinen. Viime vuonna hän saapui Lahteen kesken kauden ja teki 14 ottelussa hienosti kuusi maalia. Tämän kauden saldo on viisi kaappia 28 ottelussa. Keskikenttämies Dmitrijevillä maaleja on kolme. Varoitustilastossa he jakavat joukkueen kärkisijan kuudella keltaisella kortillaan.

Kuva: Jani Keronen

Liian kilttejä

Päästään ongelmien kovimpaan ytimeen, johtajuuden puutteeseen – siihen syyhyn, johon Korkeakunnas loppuvaiheessa kaatui. Ei niinkään omiin johtamiskykyihinsä, vaan siihen, että joukkue oli kasattu väärin.

Anier, Santeri Hostikka ja Stenio eivät ole vuodessa muuttuneet hyvistä pelaajista huonoiksi, vaikka tehot ovat heikentyneet rajusti. He kaikki ovat kilttejä persoonia, joista ei ole räjäyttämään joukkuetta liekkiin. Pitkälti sama pätee Zenit-lainamiehiin Pavel Osipoviin ja Artjom Vjatkiniin, joiden taidot riittävät Veikkausliigaan hyvin, mutta he nuoria ja kokemattomia pelaajia vieraassa maassa ja kulttuurissa.

Joukkuetta johdetaan keskiakselilta. Tämän kauden FC Lahdessa siellä ei ole ollut loppuvaiheessa yhtään selkeää ja jämäkkää liideriä. Ei sen jälkeen, kun tähtimaalivahti Aleksandr Vasjutin lähti. Luonteeltaan hankalaa Igor Jovanoviciakin on jäänyt ikävä.

Keskustassa kokemusta ja rutiinia edustavat Viron maajoukkuemiehet Anier ja Dmitrijev. Varsinkin Dmitrijevin olisi pitänyt olla nuoressa joukkueessa yksi vakauttajista ja esimerkin näyttäjistä. Sen sijaan hän oli ailahteleva kuumakalle, jonka peli hajosi pienistäkin ärsykkeistä.

Jos kokenutta Oskari Forsmania ei olisi hankittu kesällä tolppien väliin, tilanne voisi olla vielä huonompi. Vakaan ja rauhoittavan maalivahtipersoonan vaikutus kenttäpeliin on kokoaan isompi, eikä Damjan Shishkovski edusta tätä tyyppiä, vaikka onkin torjuntataidoiltaan pätevä.

Näpertelyä ilman tehoja. Santeri Hostikka on ollut FC Lahden kauden parhaimmistoa, mutta hänelläkin onnistumiset painottuivat alkukesään. Kuva: Mirja Hussain

Tuleeko kuherruskuukausi?

Myös Korkeakunnas teki johtamisessaan virheitä. Sitä ei voi panna pelaajien syyksi, jos joukkue pelaa heinäkuulta lokakuulle 11 peliä ilman voittoa. Myös epäonnistunut joukkueen kasaaminen on paljon hänen vastuullaan.

Korkeakunnas on tehnyt erittäin hyvää työtä nuorten pelaajien kanssa, mutta monien kokeneempien kanssa on ollut vaikeuksia. ”Toke” epäonnistui viidestä FC Lahti -kaudestaan juuri niillä, joihin panostettiin eniten ja joilta odotettiin eniten. Varsinkin kuluneen kesän europelikoitos oli karmea limbo.

Panostus on tosin suhteellista, kuten oheiset grafiikkataulukot osoittavat: FC Lahden sarjasijoitus oli Korkeakunnaksen jokaisella kaudella vähintään pelaajabudjetin kokoa vastaava, ja rahakkaimmallakin kaudella Kuhnureiden pelaajabudjetti oli vasta kuudenneksi suurin Veikkausliigassa.

Valmentajan potkuista seuraa yleensä lyhyt kuherruskuukausi ja energiapiikki joukkueelle. Korkeakunnaksen potkuja voi pitää tältä osin ymmärrettävänä ratkaisuna. Jos Kuhnurit heräävät lamaannuksestaan ja saavat kunniakkaan tuloksen kolmesta viimeisestä ottelustaan, lahtelaisyleisö saisi kurlattua pahinta makua pois suustaan katsoessaan kohti ensi kautta. Se ei ole merkityksetön asia.

Tapahtuneen osapuolille jää kuitenkin paha maku, kun pitkäaikainen ja tuloksellisesti hyvää työtä tehnyt päävalmentaja pitää pistää pihalle kolme ottelua ennen viisivuotisen kauden täyttymistä.

Kaikki tietävät, ettei Korkeakunnaksen naama miellyttänyt monia lahtelaiskatsojia. Seurajohto pelasti omat kasvonsa heittämällä hänet ulos.

FC Lahden liigakautta on jäljellä kolme ottelua. Seuraava on sunnuntaina Maarianhaminassa IFK Mariehamnin vieraana.

Mikael Hoikkala
mikael.hoikkala@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi