Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Jalkapallo

Minne katosivat katsojat? FC Lahti on menettänyt toiseksi eniten yleisöä Veikkausliigassa

Kotiottelu Interiä vastaan keräsi 1187 katsojaa, joka on pienin yleisömäärä moniin vuosiin.

Kisapuiston lehtereillä ei ole heinä- ja elokuun aikana ollut tungosta. Kuva: Elena Liseytseva

FC Lahden viime sunnuntain ottelu FC Interiä vastaan keräsi Kisapuistoon 1178 katsojaa, joka on pienin katsojamäärä vuosiin. Tulos yllätti FC Lahden toimitusjohtaja Tomi Honkasen.

– Kyllä se on huolestuttava asia. Olen todella pettynyt ja yllättynyt. FC Lahdella on kuitenkin tällä hetkellä paljon pelissä, pelaamme vielä mitaleista. Sade aina vaikuttaa, mutta ei sunnuntaina niin huono sää ollut kuin etukäteen ennustettiin, Honkanen harmittelee.

Heinä- ja elokuun muissa kotiotteluissakaan ei katsojamäärillä ole mässäilty. Luvut 1311, 1519 ja 1932 kertovat karua kieltä, kun viime vuonna samojen kuukausien otteluissa FC Lahden otteita seurasi 2633, 4099, 2778, 3480 ja 2035 katsojaa.

Koko kuluvalla kaudella FC Lahden otteluyleisöjen keskiarvo on 2027 katsojaa, kun viime kaudella vastaava keskiarvo oli 2469. FC Lahden katsojamäärät ovat pudonneet viime kaudesta 17,9 prosenttia, joka on koko Veikkausliigassa toiseksi eniten. FC Lahden yleisökeskiarvo on 12 joukkueen pääsarjassa neljänneksi pienin. Alempana ovat ainoastaan FC Honka, PS Kemi ja IFK Mariehamn.

– Yleisömäärät ovat kaiken kaikkiaan olleet alavireisiä tällä kaudella. Se on erityisen kova pettymys, koska olemme kuitenkin joukkueena hyvässä vauhdissa ja hyvissä asemissa sarjataulukossa. Kaudelle lähdettiin rakentamaan kilpailukykyistä joukkuetta ja onnistuttiin siinä. Jokaiselle osa-alueelle saatiin lisää leveyttä ja taitoa.

– Me kuitenkin taistelemme edelleen mitaleista ja esimerkiksi ensi maanantain ottelu RoPSia vastaan on erittäin tärkeä mitalikamppailu, jossa on paljon pelissä. Niin joukkue kuin seuran talouskin tarvitsee katsojia. Joukkueen budjettia on jouduttu kasvattamaan kauden aikana pelaajahankintojen vuoksi. Se ei ole hyvä yhdistelmä, että joukkuetta on pitänyt vahvistaa samalla kun katsojatuki on pienentynyt.

Kymmenien tuhansien eurojen tappiot

FC Lahden budjetti on laadittu noin 2500 katsojan yleisökeskiarvolle. Honkasen mukaan budjetista suurin osa, noin 60 prosenttia tulee kuitenkin yrityskumppanuuksista.

– Mutta jos yleisökeskiarvo putoaa 500 ihmisellä per ottelu kauden ajan, niin puhutaan kymmenien tuhansien eurojen menetyksistä. Onhan se todella iso summa meidän marginaalissamme. Varsinkin, kun reservissä ei ole yhtään ylimääräistä euroa ja tiukoilla mennään.

– Kaikki tuki tarvitaan siihen, että kaupungin ykköslaji menestyy myös jatkossa. FC Lahti on koko lahtelaisen jalkapalloharrastuksen veturi. Meillä on kuvioissa mukana myös yhteisö, johon kuuluu 3000 lasta ja nuorta. Siihen kun lisätään kortteliliiga ja harrastejalkapallo, kaupungissa on 5000 jalkapalloilijaa. Se, että pääsarjajalkapallo menee eteenpäin ja pärjää, se vaikuttaa muihinkin. Taloudellinen takapakki heijastuu myös juniorijalkapallon tukeen, Honkanen huomauttaa.

Mahdollisia syitä alhaisille katsojaluvuille Honkanen löytää useita.

– Yksi syy voi olla jalkapallon MM-kisat. Ehkä jalkapallon katselijoille tuli kisojen aikaan väsymystä. Kisapuistoon emme ole saaneet yhtä modernia palvelukokemusta, mutta kaikki on kyllä tehty, mitä niissä puitteissa on voitu.

– Ja tasapelejä on tietysti pelattu paljon, se ei ole salaisuus. Ehkä yleisö odottaa, mihin suuntaan homma kääntyy. Joukkueen laatu on kuitenkin hyvä, emmekä sattumalta ole mitalitaistossa mukana tänäkään vuonna. Ehkä katsojat ovat tottuneet siihen, että FC Lahti on mukana tärkeissä kamppailuissa vielä syksylläkin.

Näkyvyyttä lisätään

Honkasen mukaan FC Lahti aikoo reagoida katsojamäärien laskuun ensisijaisesti näkyvyyden lisäämisellä.

– Seuraavissa ja syksyn otteluissa tullaan nostamaan markkinointia ja jalkaudumme esimerkiksi kauppatorille ottelupäivinä. Sen lisäksi ottelutapahtumiin tehdään pientä teemoitusta. Nykyisellä infralla on mentävä, sillä se on viritetty aika lailla siihen iskuun mihin sen voi virittää.

FC Lahden päävalmentaja Toni Korkeakunnaksella on meneillään viimeinen vuosi sopimuksesta. Honkasen mukaan valmennusta koskevia neuvotteluja tullaan tekemään vasta kesän lopussa ja syksyn alussa.

– Tähän mennessä olemme jutelleet Token kanssa hänen omista näkemyksistään tulevaisuudesta ja omasta innostuksestaan. Se on ollut vasta sellaista yleistä keskustelua jaksamisesta ja fiiliksistä.

– Sen jälkeen kun valmentaja tiedetään, voi alkaa miettiä pelaajasopimuksia ja valmentajasopimusta. Joukkueen budjetti vaikuttaa myös näihin.

Lue myös: Kyllästymispiste Kisapuistossa on saavutettu
 
Veikkausliiga

FC Lahti menettänyt toiseksi eniten

FC Lahden yleisömäärät 2017   2018:

Huhtikuu–kesäkuu 2 175 2 297

Heinäkuu–elokuu 3 005 1 485

Kausi 15.8. mennessä 2 521 2 027

FC Lahden yleisökeskiarvo on tällä hetkellä Veikkausliigan neljänneksi pienin.

Katsojakeskiarvo on pudonnut Veikkausliigajoukkueista toiseksi eniten viime kaudesta (-17,9%).

Yleisökeskiarvojen top 3: HJK 3805 (-20,4%), Ilves 2966 (-14,3%), TPS 2800 (+23,1%)

Aino Kattilakoski
aino.kattilakoski@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 5,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
5,90€

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat:

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi