Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Jalkapallo

Jalkapallon suosio tyttöjen keskuudessa kasvaa jatkuvasti – "Tässä voi ihan rehellisesti puhua jopa pienoisesta buumista"

Arttu Pitkäkangas on yksi Palloliiton viidestä päätoimisesta talenttivalmentajasta. 2-tason lopputurnauksessa Pajulahdessa ja Vierumäellä päivät ovat pitkiä.

Arttu Pitkäkangas päivystää viikonlopun ajan aamusta iltaan tarkkailemassa 13–15-vuotiaiden tyttöfutareiden taitoja. Kuva: Jonne Heinonen

Viime viikkoina on saanut lukea alvariinsa lehdistä, miten suomalaiset naisjalkapalloilijat ovat kirjoittaneet melkoisia sopimuksia eurooppalaisten huippuseurojen kanssa. Pelaajia on siirtynyt muun muassa Ajaxiin, Juventukseen, AC Milaniin ja Chelseaan.

Uutiset ovat olleet kuin lottovoitto suomalaiselle naisfutikselle. Naisjalkapallossa on muutenkin ollut jo pidemmän aikaa hyvin positiivinen vire. Yksi suurimpia juttuja oli alle 17-vuotiaiden tyttöjen saavuttama EM-pronssi Liettuassa keväällä pidetyssä kisoissa.

Mitalin myötä Suomi sai kutsun myös marraskuussa Uruguayssa järjestettäviin MM-kisoihin.

Kentän laidalla aamusta iltaan

Orastava menestys ei ole tullut tyhjästä. Seuroissa on jo pitkään tehty hyvää työtä. Myös Palloliitto on panostanut koko ajan enemmän ja enemmän tyttöjalkapalloon.

Vierumäellä ja Pajulahdessa pelataan viikonloppuna 13,- 14- ja 15-vuotiaiden tyttöjen SPL:n 2-tason lopputurnaus. Se on syy sille, miksi Arttu Pitkäkangas, 32, päivystää kentän laidalla lähes aamusta iltaan.

Pitkäkangas työskentelee liitossa Helsingin aluevalmentajana. Sen lisäksi ahkera jalkapallomies toimii myös VJS:n talenttivalmentajana. Lopputurnauksessa Pitkäkankaan ohjelmassa on sekä pelaajatarkkailua että valmennuskoulutusta.

Pienoinen buumi menossa

Pitkäkangas on yksi viidestä päätoimisesta talenttivalmentajasta.

– Sen lisäksi meillä on kaksi oto-koutsia (oman toimen ohessa, toim.) urheiluoppilaitoksissa. Talenttikoutsien yksi tärkeimmistä tehtävistä on tukea 14-18-vuotiaiden pelaajien kehitystä, Pitkäkangas korostaa.

Pitkäkangas on seurannut ilolla tyttö- ja naisjalkapallon kasvua.

– Tässä voi ihan rehellisesti puhua jopa pienoisesta buumista. Pelaajamäärät ovat edelleen kasvussa. Se, että useat A-maajoukkuepelaajat ovat päässeet huippuseuroihin, on tosi upea juttu. Nyt naispelaajilla on aito mahdollisuus saada lajista ammatti. Se on suuri muutos aikaisempaan verrattuna.

15-vuotiaat suurennuslasin alla

Talenttivalmentaja viihtyy mainiosti nykyisessä työssään. Siinä pääsee niin sanotusti kiskomaan työhaalarit päälle.

– Pelaajatarkkailussa suurennuslasin alla ovat 15-vuotiaat tytöt, sillä heillä alkaa syksyllä alue- ja maajoukkuetoiminta. Valmentajakoulutuskin on kivaa, sillä liitossa on menossa pelitavan syventämisprosessi. Haluamme tuoda seuravalmentajille esille asioita, joita tarkkailemme pelaajissa.

– Sellaiset ominaisuudet, joita tarvitaan, jos haluaa pärjätä jossain vaiheessa kansainvälisellä tasolla. Meidän tehtävänämme on antaa tietoa seuroihin sekä valmentajille, sillä he toimivat kuitenkin suurimman osan ajasta pelaajien kanssa. On tosi hienoa, että seuroissa on koko ajan osaavampia koutseja. Heiltä löytyy tarvittavaa sitoutumista, Pitkäkangas sanoo.

Vaikka liiton resurssit ovat rajalliset, ei Pitkäkangas valita. Tyttöpuolen tekijöitä ei ole ruuhkaksi asti, mutta se ei haittaa.

– Meillä on loistava yhteishenki. Ilmapiiri on avoin ja kaikista asioista jutellaan rehellisesti. Toisia haastetaan jatkuvasti. Sillä tavalla kehitymme myös yksilöinä. Yhdessä tekemisen kulttuuri on vahva. Pitää sanoa, että liiton panostaminen tyttöpuoleen on kasvanut.

Eerikki Lyytikäinen
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi