Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Jalkapallo

Jalkapallo

FC Lahdella yksinkertainen menestysresepti europeliin – Sesay sivussa, Shishkovski tolppien välissä, Salmikiven papereita odotellaan

Lahtelaisjoukkue tietää, millainen islantilaisvieras Hiihtostadionin uudelle nurmelle saapuu. Shishkovski toivottaa Forsmanin ja fanit tervetulleiksi.

Torstain europelin estradi, Lahden hiihtostadionin luonnonnurmi, on mainiossa kunnossa. Kuva: Katja Luoma

FC Lahti pelaa seurahistoriansa yhdeksännen euro-ottelun torstaina Lahden urheilukeskuksen stadionilla. Eurooppa-liigan 1. karsintakierroksella vastustajaksi asettuu Islannin pääsarjan kahdeksankertainen mestari FH Hafnarfjördur.

Lahtelaisseuran ensimmäiset euroseikkailut koettiin yhdeksän vuotta sitten. Kesällä 2009 Ilkka Mäkelän luotsaama Kuhnuri-nippu eteni Eurooppa-liigan karsinnoissa aina kolmannelle kierrokselle.

Aiemmissa karsintavaiheissa albanialaisen KS Dinamo Tiranan ja slovenialaisen ND Gorican pudottanut lahtelaisjoukkue taisteli tiukasti pääsystä playoff-vaiheeseen, mutta täydellä Hiihtostadionilla pelatun jälkimmäisen osa-ottelun 1–1-tasatulos ei riittänyt nujertamaan belgialaista Club Bruggea, joka eteni otteluparista niukasti jatkoon yhteismaalein 4–3.

Edellisen kerran Lahti oli mukana Eurooppa-liigan karsinnoissa vuonna 2015. Toni Korkeakunnaksen valmentaman ryhmän taival päättyi avauskierroksen tappioon ruotsalaiselle IF Elfsborgille yhteistuloksella 7–2.

Olemme odottaneet torstain ottelua viisi kuukautta. FC Lahden maalivahti Damjan Shishkovski

Kivusta irvistelleen keskikenttäpelaaja Pekka Lagerblomin ja brassikärki Matheus Alvesin maaleilla varmistuneen kotipelin 2–2-tasatulos oli laiha lohtu, sillä Ruotsissa pelattu toinen osaottelu päättyi Elfsborgin suvereeniin 5–0-voittoon.

Islannin Honka tai Vepsu

Paavo Voutilaisella (vas.), Santeri Hostikalla, Mikko Hauhialla ja Loorents Hertsillä oli hymy herkässä keskiviikon harjoituksissa Hiihtostadionilla. Kuva: Katja Luoma

Nykyisen Kuhnuri-joukkueen keskuudessa ruotsalaisten tarjoilema turpasauna on enää hämärä muisto. Hiihtostadionin lähes tuliterällä, lahtelaisten päävalmentaja Korkeakunnaksen mukaan pelattavalla, nurmella nähdään voitonkatse silmissään kiiluva kotijoukkue.

– Tiistaina treenasimme, lounastimme ja pidimme palaveria Pajulahdessa. Vedimme varmasti kauden parhaat harjoitukset ja joukkueesta aisti, että jotain normaalista poikkeavaa on tulossa.

– Pelissä haluan nähdä yhtenäisyyttä, intohimoa ja tahtoa. Juuri niitä asioita, mitkä ovat jääneet parissa viimeisessä Veikkausliiga-ottelussa puuttumaan. Meidän selkeä vahvuus on tehdä asioita yhdessä kollektiivisesti. Se on aika yksinkertainen menestysresepti, mutta hyvin se on tuntunut toimivan MM-kisoissakin.

Islantilaisvastustaja FH Hafnarfjörduria lahtelaiskäskijä kuvailee Islannin Hongaksi tai VPS:ksi, koska joukkue haluaa pitää palloa ja pelata kontrolloidusti. Taustaksi väitteelleen Korkeakunnas on katsonut FH:n viisi edellistä peliä videolta.

– Klipit ja analyysit on tehty, joten pitäisi olla aika tarkkaan tiedossa, millainen vastustaja tulee. Kokenut ja rutinoitunut joukkue, joka tykkää hallita pelivälinettä, pelata lyhytsyöttöpeliä ja avata alhaalta. Hyvin epätyypillinen islantilainen joukkue, joka on ollut oman maansa liigassa hieman pulassa erikoistilanteissa.

Salmikiven papereita odotellaan

Lahtelaisten kotimaisista pelaajista kokenein eurokävijä, kapteeni Mikko Hauhia johti keskiviikkona joukkuettaan peliin valmistavissa harjoituksissa Lahden urheilukeskuksen luonnonnurmella.

Kuluvan kauden Veikkausliiga-kotiottelut Lahti on pelannut Kisapuiston tekonurmella. Islantilaisten kotiareenalla komeilee on puolestaan luonnonnurmi. Hauhian mukaan pelialustasta ei ole etua tai haittaa kummallekaan joukkueelle.

– Nurmi on viimeisen päälle kunnossa, joten alusta ei vaikuta peliin millään tavalla. Aktiivisella, yhtenäisellä ja molempiin suuntiin tapahtuvalla joukkuepelillä tulos on varmasti hyvä. Tiedämme vastustajan pelaajatyypit ja miten he pelaavat sekä ennen kaikkea sen, miten meidän pitää itse pelata.

Kotijoukkueen kokoonpanosta on varmuudella sivussa viime viikon Inter-pelissä kolhun saanut Hassan Sesay. Korkeakunnas uskoo sierraleonelaispuolustajan pystyvän pelaamaan ensi viikon toisessa osaottelussa, josta puolestaan nuorten EM-kotikisoihin tyrkyllä olevat Teemu Jäntti ja Paavo Voutilainen ovat suurella todennäköisyydellä poissa vahvuudesta.

Juha Malisen valmentaman Suomen alle 19-vuotiaiden lopullinen kisajoukkue julkaistaan perjantaina.

Uusista vahvistuksista maalivahti Oskari Forsmanin siirtoasiat ovat kunnossa, mutta hyökkääjä Ville Salmikiven papereita odoteltiin Puolan päästä vielä ottelun aattona.

– Olemme hyvin luottavaisia sen suhteen, että asia järjestyy ajoissa, Korkeakunnas totesi.

Fanit mukaan voitonjuhliin

FC Lahden makedonialaismaalivahti Damjan Shishkovskilla on kokemusta niin Eurooppa-liigan kuin Mestarien liigan karsinnoista. Kuva: Katja Luoma

Torstaina lahtelaisisäntien tolppien välissä seisoo makedonialainen Damjan Shishkovski. Makedonialaisseura FK Rabotnickin riveissä neljät Eurooppa-liiga- ja yhdet Mestarien liiga -karsinnat kokenut maalivahti haluaa luoda Lahdessa uransa parhaat europelimuistot.

– Ne ovat vasta tulossa. Joukkueemme on valmistautunut näihin peleihin jo harjoituskaudesta lähtien, joten olemme odottaneet torstain ottelua viisi kuukautta, Shishkovski huomautti.

– Olemme analysoineet vastustajan pelaamista ja tiedämme, että heillä on taito hallita palloa. Huomioimme asian itse ottelussa ja annamme kaikkemme kotivoiton eteen.

Makedonialainen tietää, että euro-otteluissa pelaamisen taso nousee Veikkausliiga-kamppailuihin verrattuna. Parempaa lahtelaisten pitääkin pystyä pöytään lyömään, sillä kahdesta edellisestä kotimaan pääsarjaottelusta tilille on kirjattu tappiot.

Myös Shishkovskilta vaaditaan laadukkaita torjuntanäyttöjä, jotta peliaikaa irtoaa jatkossakin. Lahtelaisseura vahvisti sunnuntaina maalivahtiosastoaan PS Kemistä siirtyneellä Forsmanilla.

– Luotan omiin kykyihini ja tiedän, että myös Forsman on hyvä maalivahti. Hän on mukava tyyppi ja haluan toivottaa hänet tervetulleeksi joukkueeseen. Toivottavasti pystyn osoittamaan kykyni kentällä, jotta pääsen pelaamaan mahdollisimman paljon.

Lopuksi makedonialainen esittää vilpittömän toiveen kaikille Kuhnuri-kannattajille.

– Toivottavasti mahdollisimman moni fani löytäisi tiensä katsomoon, sillä esimerkiksi edellisessä Inter-pelissä tunnelma oli hieman vaisu. Voitetun ottelun jälkeen voimme juhlia yhdessä faniemme kanssa.

Eurooppa-liigan 1. karsintakierros

FC Lahti–FH Hafnarfjördur

Torstaina 12. heinäkuuta kello 19.00 Lahden hiihtostadionilla.

Aleksi Sammalisto
aleksi.sammalisto@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi