Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Jalkapallo

Kisapuisto-suunnitelma miellyttää jalkapalloväkeä – "Nuoret tiikerit ovat tulleet kuvaan"

FC Lahden hallituksen jäsenen Thomas Hoodin mukaan Kisapuisto-piirrokset näyttävät siltä kuin jalkapallostadionin kuuluukin näyttää. Uudistettuun Kisapuistoon olisi mahdollista saada maaotteluitakin. Toisaalta tilat soveltuisivat myös bisnestapaamisiin ja tyky-toimintaan.

Kisapuiston stadionhankkeen tarkennettu toteuttamissuunnitelma vastaa hyvin kaupungin jalkapalloväen tarpeisiin. FC Lahden hallituksen jäsen Thomas Hood kokee, että suunnitelmissa ei ole enää sellaisia kompromisseja, jotka hiertäisivät seuraa.

– Jalkapalloyhteisö voi olla erittäin tyytyväinen, jos tämä saadaan tällaisenaan eteenpäin ja hieman hienosäädetään. Iso kuva, jonka tällä hetkellä näemme, on erittäin hyvä, Hood sanoo.

Hoodin mielestä kaupungin päätöksenteossa on tapahtunut "erittäin iso positiivinen muutos" eteenpäin vievään suuntaan.

– Nuoret tiikerit ovat tulleet kuvaan mukaan, hän viittaa vierellään istuviin kaupunginhallituksen puheenjohtajaan Pekka Komuun (sd.) ja konserni- ja tilajaoston puheenjohtajaan Aleksi Mäntylään (vihr.).

Päijäthämäläisen päätöksenteon nopeus on ollut huimaava. FC Lahden hallituksen jäsen Thomas Hood

– FC Lahdella on meneillään 22. toimintavuosi, ja tämä taitaa olla kuudes Kisapuiston hankekokonaisuus. Päijäthämäläisen päätöksenteon nopeus on ollut huimaava. Nyt tästä keskustellaan vakavasti, jotta saataisiin vihdoin päätös aikaan.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Pekka Komu (sd.) uskoo, että uuteen Kisapuistoon saadaan kunnon jalkapallostadioneihin kuuluva "hornankattila-efekti". Kuva: Mirja Hussain

Hoodia miellyttää myös se, että uusissa piirroksissa stadion näyttää ja tuntuu oikealta jalkapallostadionilta. Myös jalkapallon ystäväksi tunnustautuva Komu on tyytyväinen.

– Hornankattila-efekti tulee toimimaan tälläkin suunnitelmalla. Päätykatsomot ovat tärkeät. Kaikilla sivuilla on yleisöä, mikä luo tunnelmaa, Komu uskoo.

Aurinkokatsomon kattamisesta on keskusteltu, mutta ajankohtaisia suunnitelmia ei ole. Kattamista jarruttaa se, että näkymää kaupungin historialliselle museolle halutaan varjella.

Hood ei väheksy maisema-arvoja, vaikka kattaminen parantaisikin jalkapallo-otteluiden palvelutasoa. Hänen mielestään ympäröivä kartanomiljöö on osa Kisapuiston ainutlaatuisuutta.

Mennään jo poikkeusluvan poikkeusluvalla

Vielä vuosi sitten FC Lahden edustajat esittivät useita kriittisiä huomioita silloisesta hankesuunnitelmasta. Päivitetty suunnitelma vastaa edustusjalkapallon tarpeisiin etenkin mahdollisten europelien osalta.

Hiihtostadion on tänä vuonna viimeistä kertaa käytössä europeleihin.

– Uefan (Euroopan jalkapalloliitto) delegaatti kävi Urheilukeskuksessa arvioimassa paikat. He totesivat, että tämä on viimeinen kerta kun annetaan poikkeusluvan poikkeuslupa, Hood kertoo.

Thomas Hood on tyytyväinen, että vuosikymmeniä jatkuneen vatkaamisen jälkeen Kisapuisto-uudistus on nytkähtämässä eteenpäin. Kuva: Juha Peurala

Hoodin mukaan Uefan vaatimukset ovat tiukentuneet, ja trendi on, että olosuhteiden parantamista vaaditaan useissa maissa.

– Suomi kuuluu tähän kategoriaan. Sitä varten Uefa ohjaa hankkeisiin Hat Trick -tukeaan, edellyttäen, että hankkeet täyttävät heidän vaatimuksensa.

Varmaa on, että ensi kesäksi ei mitään uutta valmistu. Missä FC Lahti pelaa eurocup-karsinnat ensi vuonna, jos joukkue sinne pääsee?

– Se on hyvä kysymys, johon meillä ei tällä hetkellä ole vastausta, Hood myöntää.

Hoodin mukaan nykysuunnitelman mukaisessa Kisapuistossa pystyttäisiin pelaamaan ainakin kaikki eurocup-karsintojen vaihteet, mahdollisesti poikkeusluvalla myös lohkovaiheen pelit.

– Mahdollisuus olisi saada Lahteen myös maaotteluita. Tällä hetkellä meillä ei ole siihen mitään mahdollisuutta.

Hood muistuttaa, että Lahti olisi voinut olla toinen kisakaupungeista tämän kesän 19-vuotiaiden EM-kisoissa, jos uusi Kisapuisto olisi valmis. Seinäjoen ohella toiseksi kisakaupungiksi valikoitui Vaasa, jossa stadionremontti eteni nopeassa aikataulussa ja valmistui viime vuonna.

Sisätiloista voisi katsoa pesäpalloa

Katsomotilojen osalta merkittävä muutos vuodentakaiseen hankesuunnitelmaan on lämpimien sisätilojen lisääminen. Alun perin vain ylimmän eli kolmannen kerroksen tiloissa oli määrä olla tiiviit seinät, mutta nyt myös kakkoskerrokseen tulisi lämpimät sisätilat. Tila olisi käyttökelpoinen myös talvella.

Kakkoskerroksen sisätiloista avautuisi näköala myös pääkatsomon toiselle puolelle. Tällöin pesäpallo-otteluita ja muita hiekkakentän puolen tapahtumia olisi mahdollista seurata pääkatsomon tiloista. Pesäpallokentän suunta myös käännettäisiin hiukan viistoksi.

Uuden Kisapuiston tilat soveltuisivat myös yritysten liiketapaamisiin ja henkilöstöjen tyky-toimintaan, sanoo Spatiumin toimitusjohtaja Jouni Kanervo. Kuva: Toni Tiainen

Pohjakerrokseen tulisi mittavat pukuhuone- ja varastotilat.

– Jos täällä pelataan turnaus, pystymme handlaamaan kahdeksan joukkuetta samaan aikaan noissa pukuhuonetiloissa, sanoo kaupungin toimitilayhtiö Spatiumin toimitusjohtaja Jouni Kanervo.

Turvallisuus saatava kuntoon

Kanervon puheissa toistuu jo tutuksi tullut iskulause: Kisapuistosta halutaan kaupunkilaisten olohuone. Sen halutaan palvelevan useita kohderyhmiä: katsojia, urheilijoita, yrityksiä ja yhdistyksiä. Ammatti- ja harrasteurheilijat ovat tärkeä joukko, samoin koululaiset päiväkäyttäjinä. Liike-elämän toimijat puolestaan voisivat hyödyntää bisneksissään ja henkilöstön tyky-toiminnassaan Kisapuiston tiloja, Kanervo maalailee.

Kartoituksissa yhtenä tärkeänä asiana nousi esiin alueen turvallisuus.

– Kisapuistoa ei tällä hetkellä koeta turvalliseksi paikaksi liikkua, koska siellä ei ole mitään valvontaa. Kisapuistosta halutaan kaupunkilaisille läpikulkuväylä Pikku-Vesijärvelle ja paikka, jonka tiloja voi käyttää turvallisesti, Kanervo sanoo.

Mikael Hoikkala
mikael.hoikkala@ess.fi
@
Mitä mieltä Kisapuiston stadionhankkeen etenemisestä?
Mitä mieltä Kisapuiston stadionhankkeen etenemisestä?
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi