Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Jalkapallo

Niillä liiduilla piirretään, mitkä on jaettu – FC Lahden monitoimimiehet kaipaavat kunnollisia olosuhteita, mutta eivät valita vaan tekevät

FC Lahden myyntijohtaja Jussi Länsitalo ja markkinointivastaava Taneli Okkonen eivät ole toimistorottia. Tarvittaessa kaksikko tarttuu vaikka lumilapioon, jos tilanne sitä vaatii.

Jussi Länsitalo ja Taneli Olkkonen raivaavat lunta Kisapuiston katsomosta. Kausi alkaa sunnuntaina. Kuva: Katja Luoma

– Haalarihommia on vielä aivan pirusti, sanoo lumipallon pyörittelevä Taneli Okkonen, FC Lahden organisaation markkinointiosaston monitoimimies.

– En oikein osaa sanoa, mikä tittelini on. Oikeastaan olen kehitellyt itselleni tämän työpaikan.

Okkosen työn kuva on huomattavasti monisäikeisempää kuin sosiaalisen median päivittämistä ja markkinointimateriaalin suunnittelua ja toteutusta seuran lämpimässä toimistossa. Viimeiset päivät ennen sunnuntaista Veikkausliigan avausta ovat kuluneet tiiviisti Kisapuistossa – jopa lumilapio kädessä.

Jussi Länsitalollekin työ FC Lahden organisaatiossa on kokovartalohommaa, vaikka titteli on komealta kuulostava myyntipäällikkö.

Vielä torstaina näytti päällisin puolin siltä, ettei Kisapuistossa ole edes välttäviä olosuhteita katsojille sunnuntaina, kun kausi starttaa sarjanousija TPS:ää vastaan.

Okkonen ja Länsitalo vakuuttavat, ettei syytä huoleen ole. Olosuhteista tehdään katsojille niin mukavat kuin vain loskaisessa huhtikuussa on ylipäätään mahdollista.

Kun jatkosopimus tälle kaudelle julkistettiin, alkoi hirveä kiima ja mestaruusvouhotus Markkinointivastaava Taneli Okkonen

Apuvoimia kattamattoman katsomon lumen raivaukseen on saatu paikalliselta nyrkkeilyseuralta.

– Ei tästä tulisi mitään ilman talkoolaisia, sanoo Länsitalo.

– Muista mainita tämä siinä jutussa. Lahden Laaki!

Kai FC Lahti maksaa talkoolaisille lapiotalkoista kunnon korvauksen?

– Rakkaudesta lajiin, sanoo Laakin puheenjohtaja Jari Nikkilä ja naurahtaa äänekkäästi.

"Miksi aina pitää sanoa heti ei?"

Kauden alla olisi varmaan muutakin tekemistä kuin lapioida lunta katsomosta.

Kun puhe kääntyy ikiaikaiseen stadionkeskusteluun, myyntipäällikkö Länsitalo nojaa lumilapioon ja huokaisee.

FC Lahden liikevaihdon kasvun suurin yksittäinen jarru on kunnollisen stadionin puute, hän sanoo.

Jos olosuhteet olisivat kunnossa, tavallisia katsojia ja yritysasiakkaita olisi helpompi saada lisää. Liiketoiminta laajenisi, rahaa olisi enemmän, joukkueessa olisi entistä parempia pelaajia, joukkue taistelisi mestaruuksista ja europelipaikoista useammin.

– Niin yksinkertaista se loppupelissä on, sanoo Okkonen.

Länsitalon tuntuman mukaan stadionhankkeen tärkeys FC Lahdelle tiedostetaan nyt paremmin poliittisessa koneistossa kuin aiemmin. Nyt olisi syytä ohittaa tekosyyt ja tarttua toimeen, hän sanoo.

– En myöskään pidä vastakkainasettelusta, jossa esimerkiksi 50 metrin uima-allas ja stadion laitetaan vastakkain. On perisuomalainen ajattelumalli, että jos toteutetaan jotain yhdelle, se on toisilta pois.

Länsitalo ja Okkonen eivät myöskään pitäneet tavasta, jolla kansanedustajakaksikko Hjallis Harkimon (kok.) ja Ville Skinnarin (sd.) stadionvisio Launeelle ammuttiin näyttävästi alas.

– Miksi aina pitää sanoa heti ei, kysyy Länsitalo.

Lue myös: Kommentti: Onko reilua verrata Veikkausliigaa ja Mestareiden liigaa?
 

Kisapuistoon paluu kaikesta huolimatta hyvä asia

Länsitalo ja Okkonen ovat kaikesta huolimatta tyytyväisiä siihen, että FC Lahti palaa koko kaudeksi Kisapuistoon.

– 90 prosenttia lahtelaisista on sitä mieltä, että pelit pitää pelata Kisapuistossa ja että tämä on Lahti-futiksen koti, Okkonen sanoo.

– Ja minä olen ihan samaa mieltä.

Jos kesä on sateinen ja pelit eivät luista, on paluu pienen kapasiteetin ja heikkojen fasiliteettien Kisapuistoon kuitenkin taloudellinen riski.

– Jos tulisi huonot säät ja pelillisesti huono kausi, niin Hiihtostadion olisi taloudellisessa mielessä varmempi, sanoo Länsitalo.

Okkonen muistuttaa, että Kisapuistossa "lipan alle" eli katettuun katsomoon mahtuu vain 1 200 ihmistä.

– Se on alle puolet meidän viime vuoden katsojakeskiarvosta, Länsitalo huomauttaa.

– Jos sataa koko kesän, niin aika nopeasti se katsojakeskiarvo tipahtaa.

Taneli Okkonen ja Jussi Länsitalo eivät jumita toimistossa. Haalarihommat luonnistuvat, jos tarvetta on. Kuva: Katja Luoma

"Ei tässä maassa kukaan tee näitä hommia rahan takia"

Olosuhteet ovat mitä ovat. Seuran monitoimimiehet piirtävät niillä liiduilla, jotka on jaettu.

Kaksikko myöntää, että lisäresurssit taustatoimintaan eivät olisi pahitteeksi, mutta he eivät selvästikään jaksa stressata asioista, joihin eivät voi itse vaikuttaa. Oma työ tehdään intohimolla kelloa katsomatta.

Rahan takia kaksikko ei FC Lahden palveluksessa ole.

– Ei tässä maassa kukaan tee näitä jalkapallohommia rahan takia, Länsitalo sanoo.

Ammattikorkeakoulutuksen saaneet herrat saisivat leveämmän leivän muissa hommissa. Okkonen opiskeli Muotoiluinstituutissa pakkausmuotoilua ja on työskennellyt aiemmin esimerkiksi mainostoimistossa. Länsitalolla on tutkinto kansainvälisen kaupan linjalta. FC Lahdessa peliuransa kauden 2016 jälkeen päättänyt Länsitalo ei hypännyt kansainvälisen kaupan syvään päähän, vaan jäi Lahteen rakkaan seuransa palvelukseen.

– Tämä on niin klisee ja imelä vastaus, mutta teen tätä rakkaudesta lajiin ja tähän seuraan.

– Ei lokakuisen HIFK-matsin lisäajalla tehdyn maalin jälkeisiä fiiliksiä saa mistään muualta, Länsitalo sanoo viitaten europaikan ratkaisseeseen Santeri Hostikan osumaan.

"Tästä tulee kaikkien aikojen kausi"

Länsitalo on ylpeä työnantajastaan. Hänen mukaansa FC Lahdessa on oltu järkevän maltillisia.

– Ei olisi kestävää laittaa kaikkia panoksia ja vähän enemmänkin yhteen kauteen. Maltillisin askelin on edetty ja se on ainoa kestävä tapa.

Alkavalle kaudelle pelaajabudjettia on nostettu hitusen, Länsitalon arvion mukaan noin 40 000 euroa. Se on vähän, mutta suunta on kuitenkin ylöspäin.

Viime vuonna FC Lahti teki plussatuloksen ja saavutti europaikan.

Länsitalo ei epäile, etteikö alkava kausi voisi olla urheilullisesti ja taloudellisesti vähintäänkin yhtä hyvä kuin edellinen.

– Tästä tulee kaikkien aikojen kausi, täräyttää puolestaan Okkonen.

Okkosen mukaan oletus perustuu paitsi fiilikseen, myös pelaajamateriaalin ja edessä siintäviin europeleihin.

Länsitalonkin mielestä joukkue on erittäin kilpailukykyinen.

– Milloin viimeksi FC Lahdessa on pelannut neljä A-maajoukkuepelaajaa? Kalle Taimi (Suomi), Henri Anier (Viro) , Artjom Dmitrijev (Viro) ja Hassan Sesay (Sierra Leone), luettelee Länsitalo.

– Ja ainoastaan kolme pelaajaa, jotka eivät ole pelanneet maajoukkuepaidassa missään ikäluokassa, eli Stenio (Brasilia), Igor Jovanovic (Saksa/Kroatia), Xhevdet Gela (Kosovo/Suomi), lisää Okkonen.

FC Lahden pelaajisto on uusiutunut maltillisesti. Se on markkinoinnin kannalta ihanteellinen tilanne. Jos koko pakka olisi levinnyt viime kauden jälkeen, olisi suuri työ saada uudet kasvot tutuiksi lahtelaiselle futisyleisölle, Okkonen sanoo.

Okkonen ja Länsitalo mainitsevat esimerkkinä puolustaja Jovanovicin.

– Vastaanotto oli ennen viime kautta tyyliin, että "ai niin se tusinatoppari, joka pelasi silloin aikoinaan TPS:ssä. Ei vakuuta". Kun jatkosopimus tälle kaudelle julkistettiin, alkoi hirveä kiima ja mestaruusvouhotus, Okkonen naurahtaa.

Erno Laisi
erno.laisi@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi