Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Jalkapallo

FC Lahti Akatemian taru loppuu - tulevaisuuden lainakuviot ovat vielä auki

Hyökkääjä Fareed Sadat, 19, on pelannut osan kuluvasta kaudesta FC Lahti Akatemiassa ja osan Veikkausliigassa FC Lahden edustusjoukkueen mukana. Liigassa hän on tehnyt kaksi maalia, Kakkosessa viisi. Kuva: Mirja Hussain

FC Lahti Akatemian nimi pyyhkiytyy tämän kauden jälkeen Suomen jalkapallokartalta. Akatemian putoaminen miesten Kakkosesta Kolmoseen on varmistunut, eikä toimintaa nykymuodossaan jatketa.

Akatemia on pelannut FC Kuusysin sarjapaikalla. Ensi kaudella joukkue pelaa Kolmosta Kuusysin nimellä valkoisissa paidoissa.

FC Lahden toimitusjohtaja Tomi Honkanen sanoo, ettei nykymuotoista yhteistyötä ollut mielekästä jatkaa, koska Kolmonen ei ole kehittymisen kannalta riittävän korkea sarjataso lahjakkaimmille nuorille. Päätös syntyi hyvässä yhteisymmärryksessä FC Kuusysin kanssa.

Suurella todennäköisyydellä FC Lahti tekee ensi kaudella yhteistyötä jonkin tai joidenkin Kakkosen seurojen kanssa.

- Voi olla, että mennään farmiyhteistyöhön, voi olla että ei, Honkanen pyörittelee.

Honkasen mukaan farmisopimus ei ole itsetarkoitus. Euroopan jalkapalloliitto Uefan pelaajasiirtosäännötkin ovat tiukentamassa, mikä vaikeuttaa hieman pelaajien nopeaa liikuttelua seurojen välillä.

Jasse Tuomisen esimerkki johtotähtenä

Mahdollista on, ettei yhteistyötä sidota kiinteästi yhteen seuraan, vaan pelaajalainat katsotaan tapauskohtaisesti yksi kerrallaan.

- Jasse Tuomisen esimerkki on aika hyvä. Kun Jasse oli lainassa Mikkelissä, se toimi hirveän hyvin, Honkanen viittaa nyttemmin jo A-maajoukkueeseen murtautuneeseen lahtelaiskasvattiin.

Myös silta FC Kuusysiin säilynee jonkinlaisessa muodossa.

- Joillekin nuorille esimerkiksi Kolmonen ja A-nuorten SM-sarja voi olla hyvä yhdistelmä, Honkanen uskoo.

Toistaiseksi FC Lahti ei ole aloittanut neuvotteluja seurayhteistyöstä ensi kaudeksi. Honkasen mukaan luontevinta on ensimmäiseksi lähestyä FC Lahti United -yhteisön seuroja. Niistä järvenpääläinen JäPS ja lappeenrantalainen PEPO pelaavat Kakkosessa.

- Tätä harkitaan ihan rauhassa talven yli, Honkanen kertoo.

Vajaan viiden vuoden taru

FC Lahti Akatemia pelasi FC Kuusysin sarjapaikalla vuodesta 2013 lähtien. Toiminta oli polkaistu käyntiin kun edeltävänä syksynä, kun FC Kuusysi ja FC Reipas olivat päättäneet tiivistää yhteistyötään FC Lahden kanssa ylimmissä juniori-ikäluokissa ja miesten divisioonatasolla. Tomi Honkanen oli FC Kuusysin silloisena puheenjohtajana yksi hankkeen kätilöistä.

Monet FC Lahden liigapelaajista ovat jossain vaiheessa hakeneet vauhtia Akatemiasta. Niin on ollut tänä vuonnakin, mutta pelillinen menestys on ollut heikkoa. Akatemia on koonnut 19 ottelusta vain 11 pistettä. Jäljellä on vielä kolme ottelua, mutta putoaminen on varmistunut.

- Toki se on pettymys, ettemme pystyneet pitämään sarjapaikkaa. On ollut monia hyviä elementtejä, erityisesti se, kuinka paljon nuorille on pystytty antamaan peliaikaa. Paljon on tehty monen yksittäisen pelaajan kehityksen eteen, Honkanen sanoo.

Honkanen sanoo, ettei valmennusta ole syyllistetty menestymättömyydestä. Joukkueen esitykset ovat ailahdelleet rajusti otteluiden sisälläkin.

- Voi olla, että joukkueessa olisi pitänyt olla pari kokeneempaa pelaajaa lisää. Aiempina vuosina keski-ikä oli ollut hieman korkeampi, Honkanen pohtii.

Mikael Hoikkala
mikael.hoikkala@ess.fi

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo tilaaja?

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X