Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Jalkapallo

Rafaelia ikävöivän Berat Sadikin ura jatkuu ulkomailla - "Sveitsi on yksi vaihtoehto"

Jalkapalloilija Berat Sadik tähyää sopimusta ulkomaille. Tällä hetkellä hyökkääjä kehittää fyysistä kuntoaan Janne Lahtisen ohjeilla Pajulahdessa. Pallotuntumaa Sadik pitää yllä FC Lahden Veikkausliiga-joukkueen mukana. Kuva: Viena Kytöjoki

Kaksi edellistä kautta Venäjän pääsarjassa pelaavaa SK Samaraa edustaneen Berat Sadikin, 30, lomapäivät ovat olleet vähissä. Kesä on sujunut ahkerasti treenaten ja sopimustarjouksia puntaroiden.

Toistaiseksi vailla sopimusta oleva Sadik on kehittänyt nopeus, voima ja kestävyysominaisuuksiaan Pajulahdessa Janne Lahtisen ohjeilla jo seitsemän viikon ajan. Pallotuntumaa hyökkääjä on pitänyt yllä FC Lahden Veikkausliiga-joukkueen treeneissä.

- Minulla on vahvat siteet Lahteen. Niin pelaajiin, jotka ovat edelleen mukana kuin myös seurajohtoon. Tällä hetkellä minulla ei ole sopimusta mihinkään, joten nyt painetaan aiempia kesiä kovempaa. Saan täällä hyvää treeniä ja pidettyä kuntoani yllä, Sadik sanoo.

Yksi Sadikille tuttu kaveri Kuhnuri-miehistöstä on poissa, kun brassilegenda Rafael ei ole enää mukana treeniringissä.

Ei ole suurta merkitystä, onko seura idässä vai lännessä. Jalkapalloilija Berat Sadik

- Vähän on orpo olo, kun tulee koppiin niin Rafaelia eikä hänen nimikylttiään näy missään. Meille muodostui heti alusta alkaen tosi vahva suhde niin kentällä kuin sen ulkopuolella. Voin sanoa, että ikävä on.

Sadikin kesä on kulunut ahkerasti treenaten. Harvat lepohetket on hän tykkää viettää Lahden torilla kahvitellen ja tuoreita marjoja napostellen. Kuva: Viena Kytöjoki

Suomeen paluu ei ole ajankohtainen

Harjoituskentällä tapahtuvaa mentorointia ja sparraamista suurempaa panosta FC Lahden edustusjoukkue ei tule Sadikilta ainakaan tänä kesänä saamaan. Veikkausliigaa edellisen kerran HJK:ssa kausilla 2011-12 pelanneen maalintekijän palvelukset olisivat luonnollisesti kiinnostaneet lahtelaisseuraa, mutta Sadik teki seurajohdolle pelin selväksi jo hyvissä ajoin.

- En halunnut antaa Lahden enkä muidenkaan suomalaisten seurojen odottaa mitään. Tässä vaiheessa ei ole vielä tarkoitus tulla Suomeen pelaamaan. Minulla on kova halu pysyä maailmalla ja sinne tähdätään edelleen.

Saksassa, Belgiassa ja Sveitsissä urallaan pelannut Sadik vietti kaksi edellistä kautta Venäjällä. Vuodet itänaapurissa eivät sujuneet suunnitelmien mukaan. Hyökkääjä ajautui SK Samarassa vaikeaan asemaan heti ensimmäisenä sopimusvuotena.

- Pelillisesti homma lähti heti alusta asti väärään suuntaan. Ehdin olla pari peliä mukana ja sitten tuli loukkaantuminen maajoukkuepelissä. Kaksi kuukautta jouduin olemaan sivussa ja siinä vaiheessa seura ilmoitti, että he haluavat purkaa sopimuksen. En siihen suostunut ja siitä alkoi hirmu vääntö, joka kesti miltei sen koko kaksi vuotta.

- Muutoin viihdyin perheeni kanssa Venäjällä hyvin. Osaan kääntää asiat niin, etten hirveästi stressaa. Toki täytyy sanoa, että seuran puolelta tuli aikamoista painostusta. Välillä tuli fiilis, että pitäisikö lyödä hanskat tiskiin. Sinnittelin kuitenkin loppuun asti, Sadik huokaa.

Sadikilla on vahvat siteet Lahteen. Kuva: Viena Kytöjoki

Itään tai länteen

Pelaajauran jatkuminen Venäjällä on epätodennäköinen, mutta ei täysin poissuljettu vaihtoehto. Kiinnostusta ja tiedusteluita on tullut ympäri Eurooppaa. Osasta Sadik on joutunut jo kieltäytymään. Tilanne on hänen mukaansa hyvä, vaikka toistaiseksi riittävän kiinnostavaa sopimustarjousta ei ole ilmaantunut allekirjoitettavaksi. Uuden seuran maantieteellisellä sijainnilla ei ole merkitystä, mutta mitä nopeammin uusi osoite löytyy, sen parempi.

- Sveitsistä minulla on mahtavat muistot. Hieno maa asua ja pelata kaikin puolin. Sveitsi on totta kai yksi vaihtoehto, mutta minulle ei ole suurta merkitystä, onko seura idässä vai lännessä. Kokonaispaketti ratkaisee, minne lopulta lähdetään. Ovia ei ole suljettu minkään vaihtoehdon suhteen.

- Olisi kiva päästä uuteen joukkueeseen mukaan jo harjoituskaudelle ennen kuin sarja alkaa. Jos näin ei tapahdu, niin sitten on mentävä kesken kaiken. Onneksi olen hyvässä kunnossa ja ainoastaan pelituntuma puuttuu.

Maajoukkue kiinnostaa jatkossa

Suomen A-maajoukkueessa Sadik esiintyi edellisen kerran EM-karsintaottelussa marraskuussa 2015. Markku Kanervan luotsaamassa Huuhkaja-miehistössä pelaaminen kiinnostaa kokenutta hyökkääjää myös tulevaisuudessa.

- Koskaan en ole kieltäytynyt maajoukkueesta, ellei ole ollut painavaa syytä. Totta kai sinne vielä pyritään, mutta ensisijainen tavoite on löytää sopiva paikka seurajoukkuetasolla ja saada pelejä alle, Sadik huomauttaa.

Suomen maajoukkueen ympärillä pyörivä ja heikoista tuloksista johtuva negatiivinen keskustelu on Sadikin mielestä loogista. Maajoukkuepelaajien yhteishenkeen ulkopuolinen palaute ei ole kuitenkaan vaikuttanut.

- Kun tulokset eivät olet toivottuja, niin silloin ei tule kehujakaan. Pelaajat menevät kuitenkin maajoukkuetapahtumiin aina innoissaan ja pyrkivät tekemään parhaan tuloksen. Välillä toivoisi, että pelejä seuraavat ihmiset olisivat vähän positiivisempia. Ei tuomittaisi ja manattaisi jo ennen kuin peli on vihelletty käyntiin.

Kuka?

Berat Sadik, 30 vuotta

Syntynyt: 14.9.1986 Skopje, Makedonia, Jugoslavia.

Pelipaikka: hyökkääjä.

Pituus: 192 cm.

Paino: 90 kg.

Seurat:

2002-03 KiuPa.

2004-06 KuPS.

2007-08 FC Lahti.

2008-10 Arminia Bielefeld (Saksa).

2008-09 Arminia Bielefeld II.

2009-10 Zulte Waregem (Belgia).

2010 FC Lahti.

2011-12 HJK.

2013-15 FC Thun (Sveitsi).

2015-17 Krylja Sovetov Samara (Venäjä).

Maajoukkue:

2006-09 Suomi, U21, 15 ottelua, 2 maalia.

2008- Suomi, A-maajoukkue, 10 ottelua, 1 maali.

Aleksi Sammalisto
aleksi.sammalisto@radiovoima.fi

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat:

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X