Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Jalkapallo

Keijo Voutilainen on kuollut - kuuntele "Velhon" viimeinen haastattelu

Kuva: Jenniina Nummela

Tunnettu lahtelainen jalkapallovalmentaja Keijo "Velho" Voutilainen kuoli tiistaina Lahdessa 78-vuotiaana. Hän syntyi Kuopiossa 14. syyskuuta 1936.

Lahdessa Voutilainen muistetaan etenkin huippuvalmentajana. Hän johti Kuusysin kolmeen Suomen mestaruuteen ja kahteen Suomen cupin voittoon vuosina 1980-87. Kovin näyttö oli Kuusysin vieminen Euroopan cupissa kahdeksan parhaan joukkoon kaudella 1985-86. Se on yhä kansainvälisesti kovin saavutus suomalaisessa seurajalkapallossa.

Voutilaisen Kuusysi pelasi ikimuistettavan puolivälieräottelun Steaua Bukarestia vastaan maaliskuussa 1986 Helsingin olympiastadionilla. Yli 33 000 katsojaa seurasi Kuusysin urhoollista kamppailua, joka päättyi loppuhetkillä romanialaisten 1-0-vierasvoittoon ja jatkopaikkaan, sillä ensimmäinen osaottelu Romaniassa jäi maalittomaan tasapeliin. Turhalle joukolle Kuusysi ei hävinnyt, sillä Steaua voitti kevään Euroopan cupin finaalissa Barcelonan.

Voutilainen nosti Kuusysin nuoren joukkueen divisioonasta suoraan Suomen mestariksi. Tiukkana valmentajana tunnettu Voutilainen antoi kunnian myös pelaajilleen.

- Sain käsiini nuoren ja lupaavan joukkueen, jolla oli taidon lisäksi myös tahto menestyä. Pelaajien itseluottamusta kuvaa, että he olivat etukäteen neuvotelleet bonukset Euroopan cupin finaalipaikkaa myöten, Voutilainen sanoi ESS:n 70-vuotiashaastattelussa.

Voutilainen tuli Kuopiosta Lahteen ensi pelaajaksi ja voitti Reippaassa Suomen mestaruuden 1963 ja Suomen cupin vuotta myöhemmin.

1960-luvun lopulla Voutilainen muutti Australiaan, mutta palasi takaisin Lahteen valmentajaksi. Reippaan hän johti neljään Suomen cupin voittoon ja kaksi kertaa SM-mitaleilla.

Seitsemän vuotta Kuusysin valmentajana nostivat Voutilaisen lopullisesti suomalaisvalmentajien huipulle.

Hän piti nuoren joukkueen tiukasti näpeissään ja sai sen pelaamaan parhaimmillaan häikäisevän hienoa jalkapalloa.

- Myönnän, että itseänikin jälkeenpäin hirvitti, kuinka paljon vaadin nuorilta pelaajilta, Voutilainen sanoi.

Voutilaisen valmentajaura päättyi FinnPan peräsimessä kaudella 1996.

1986 vuoden valmentajaksi valittu Voutilainen siirtyi valmennusuran jälkeen hyvin ansaituille eläkepäiville, mutta oli tuttu näky Kisapuistossa kuolemaansa saakka.

Oheinen haastattelu tehtiin Lahden Kisapuistossa viime viikolla. Toimittajana Aleksi Sammalisto.

Veli-Pekka Paavola
veli-pekka.paavola@mediataloesa.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 5,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
5,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi