Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
It's Hockey Time
Mikael
Hoikkala
mikael.hoikkala@ess.fi

Kommentti: Pelicans saa alennusta seuran tärkeimmän pestin palkkauksessa

Janne Laukkanen pelasi aikoinaan yli 400 NHL-ottelua. Nykyään hän on Pelicansin urheilutoimenjohtaja. Kuva: Juha Peurala

Asiaa voi katsoa usealta kantilta, mutta aika monella perusteella voi todeta, että urheilutoimenjohtaja on suomalaisessa jääkiekkoseurassa tärkein yksittäinen työntekijä. Hän hankkii pelaajat, hän valitsee valmentajat, hän optimoi urheilupuolen rahankäytön ja tekee ratkaisut, jotka määrittävät seuran menestystä niin pitkällä kuin lyhyellä aikavälillä.

Näin sen ainakin pitäisi mennä, jos urheilutoimenjohtajalle on suotu riittävä valta tehdä päätökset itsenäisesti. Pelicansissa näin näyttäisi olevan.

Palkkauksessa vastuun suuruus ei näy: verotietojen mukaan Pelicansin urheilutoimenjohtajan Janne Laukkasen ansiotulot ovat kahtena viime vuonna olleet noin 50 000 euron pinnassa. Siis karkeasti sanottuna kolmosketjun hyökkääjän liksan verran.

NHL-ura takana

Lahden Kiekkoreippaassa jääkiekko-oppinsa saanut Laukkanen, 49, pelasi aikoinaan lähes kymmenen vuotta NHL:ssä ja oli pelaajauransa päätyttyä kuusi vuotta koti-isänä. Sen enempää hänen taustojaan penkomatta voinee olettaa, ettei raha ole ollut keskeisimpiä kysymyksiä silloin kun sopimus Pelicansin kanssa on neuvoteltu kesällä 2016.

Laukkanen itse taustoitti viime keväänä Urheilulehden haastattelussa ensireaktiotaan Pelicansin työtarjoukseen: ”Sitä miettii kymmeniä vuosia ammattikiekossa olleena, haluaako palata hullunmyllyyn, josta on kerran päässyt pois.” Samassa haastattelussa Laukkanen myönsi, että oli edellisessä lätkäpestissään HPK:n pelaajakoordinaattorina uupunut loppua kohti. Laukkanen oli aloittanut uudessa tehtävässä nollasta ja yrittänyt saada liikaa aikaan liian nopeasti.

Jos urheilupomo epäonnistuu ja seuran talous sakkaa, pelissä ovat muidenkin työpaikat kuin hänen omansa.

Nuo sanat muistuttavat urheilun inhimillisestä puolesta. Samaan hengenvetoon on sanottava, että ammattilaisseuran urheilupomon kuuluukin olla jatkuvan julkisen tarkastelun alla.

Entisenä huippupelaajana Laukkanen tietää sen. Huonoilla päätöksillä voi pahimmillaan rampauttaa joukkueen toimintakyvyn ja karkottaa katsojat peleistä. Jos tähän päälle seuran talous sakkaa, siinä on pelissä muidenkin työpaikat kuin urheilutoimenjohtajan oma.

Tulosvastuu on siis kova, mutta Pelicansiin tullessaan Laukkanen halusikin suuremman vastuun kuin oli aikoinaan HPK:ssa saanut. Urheilumies on aina urheilumies ja palaa näköjään uudestaan samaan hullunmyllyyn, vaikka työn luontoisetuihin kuuluu yleisön kusitolppana toimiminen silloin kun menee huonosti.

HPK:ssa Laukkanen onnistui pääosin hyvin, mutta tahraksi jäi pestin loppumetreillä tapahtunut möhläys, jonka seurauksena seurajohdossa selväksi luultu hyökkääjälupaus Miro Aaltosen siirto kariutui ja Aaltonen lipsahti Kärppiin.

Kilpailijat vähissä

Juuri nyt Laukkanen ei ole lahtelaisen kiekkoväen keskuudessa suosituimpia hahmoja. Sille on perustellut syyt, jotka voi lukea suoraan Liigan sarjataulukosta.

Silti kannattaa panna jäitä hattuun ja pysähtyä pohtimaan, millaiset Pelicansin näkymät olisivat ilman Laukkasta.

Urheilujohtamista opetetaan nykyään korkeakoulutasolla, mutta kiekkoseuran johtaminen on laji, johon ei suoraan koulunpenkiltä valmistuta. Tarvitaan verkostoja, kokemusta, näkemystä ja huippuluokan lajituntemus.

On vain kourallinen suomalaisia kiekkopomoja, jotka ovat antaneet vahvat näytöt kyvyistään löytää laadukkaita pelaajia rajallisella budjetilla, kuten Pelicansin kokoisessa seurassa on edellytyksenä. Janne Laukkanen on yksi heistä.

Tuleeko mieleen yhtään hyvää korvaajaehdokasta, joka olisi vapailla markkinoilla?

Mikael Hoikkala
mikael.hoikkala@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi