Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
It's Hockey Time

Erikoishaastattelu: Ville Niemisen 600 päivää Pelicansissa – "Olisi pitänyt olla kovempi jo lähtötilanteessa"

Pelicansin päävalmentajan tehtävistä vapautettu Ville Nieminen myöntää, että vaaran merkit olivat ilmassa jo ennen loka-marraskuun korpivaellusta. Valmennusura jatkuu varmasti, mutta tällä hetkellä perhe ajaa uusien työtarjousten edelle.

Avoimuus, rehellisyys ja tinkimättömyys. Näitä arvoja Ville Nieminen painotti Pelicans-sopimuksensa julkistamisen yhteydessä keväällä 2018. Kuva: Sami Kuusivirta

Ville Juhani Niemisen päävalmentajapesti Lahden Pelicansissa kesti tarkalleen 600 päivää. Vuorokausilaskuri käynnistyi 10. huhtikuuta 2018, kun Pelicans tiedotti Niemisen kolmivuotisesta sopimuksesta.

Myöhemmin 1+1+1- ja edelleen 1+1-vuotiseen muotoon paljastuneen kontrahdin ensimmäinen optiovuosi jäi lopulta vajaaksi. Niemisen valmennusuran ensimmäiset potkut julkistettiin 1,5 viikkoa sitten lauantaina 30. marraskuuta.

– Kyllähän se oli odotettavissa. Ei siinä tarvittu taskulaskinta, kun katsoi joukkueen tuloksia. Nyt se tapahtui ja tästä jatketaan eteenpäin kohti uusia juttuja, sanoo Hakametsän jäähallissa Tapparan harjoituksia tarkkaileva Nieminen.

Jääkiekon parissa potkut olivat Niemiselle uran toiset. Ensimmäiset tulivat pelaajauralla, kun KHL-seura Neftekhimik Nizhnekamsk päätti hyökkääjän työsuhteen ennen määräaikaa kaudella 2011–12.

Kuluvalla kaudella Pelicans ehti pelata Niemisen komennossa 25 ottelua, joista tuloksena oli 10 voittoa, 15 tappiota ja 28 pistettä. Loka-marraskuun 16 viimeisessä ottelussa lahtelaisjoukkue koki Niemisen johdolla 12 tappiota varsinaisella peliajalla.

– Vaaran merkit olivat koko ajan ilmassa niin pelillisesti, hengellisesti kuin kykyjenkin puolesta. Emme pystyneet pelaamaan todeksi Pelicans-identiteetin mukaista jääkiekkoa, Nieminen muotoilee.

Tehtävistään vapautettu päävalmentaja myöntää, että olisi voinut myös itse tehdä monia asioita toisin. Itsetutkiskelu on ollut vahvasti läsnä viime päivien aikana.

– Sen vuoksihan näitä potkuja saadaan, että mukana tulee aina jokin viesti.

Arvot ja omat näkemykset

Palataan ajassa taaksepäin. Keväällä 2018 Nieminen saapui Lahteen jatkamaan Petri Matikaisen kolme vuotta aiemmin aloittamaa projektia. Matikainen vannoi omalla aikakaudellaan yhteisten arvojen ja urheilullisuuden nimeen.

– En tiedä, mikä muuttuu, mutta samoista arvoista – avoimuudesta, rehellisyydestä ja tinkimättömyydestä – pidetään kiinni. Täällä on hyvä arvopohja, jolle rakentaa, kommentoi Nieminen Etelä-Suomen Sanomien haastattelussa 10. huhtikuuta 2018.

Tehtävistään vapautetun Ville Niemisen päävalmentajakaudella Pelicans-sopan äärellä hääräsi ajoittain turhan monta kokkia. Kuva: Sami Kuusivirta

Sivusta katsottuna arvot saivat matkanvarrella pieniä ja vähän isompiakin kolhuja. Ulospäin etenkin Niemisen ja seurajohdon välinen avoimuus ei suoranaisesti huokunut olemassaoloaan.

Joukkueen keskuudessa Nieminen ei myönnä lipsumista tapahtuneen.

– Arvoista pidettiin kiinni, mutta tulos ohjaa aina tekemistä ja sitä kautta myös tarkempia loppuanalyysejä.

Itselleen Nieminen antaisi jälkikäteen yhden ohjeen.

– Pidä vahvemmin kiinni omista näkemyksistäsi. Olisi pitänyt olla kovempi jo lähtötilanteessa, pohtii nuoruudessaan suurtalouskokin ammattitutkinnon suorittanut Nieminen.

Rivien välistä voi lukea, että entisen Pelicans-päävalmentajan keittiössä hääri ja hämmensi ajoittain turhan monta kokkia.

Päävalmentaja ei puuttunut kuluvan kauden pelaajahankintoihin

Niemisen ensimmäinen päävalmentajakausi päättyi runkosarjan kolmanteen sijaan ja puolivälieräsarjatappioon Helsingin IFK:lle.

Moni ihmetteli jo avauskauden puolivälissä, miksi Niemisen jatkosopimuksen kanssa viivyteltiin. Mandaatti valmentajavalinnan tekemisessä oli 100-prosenttisesti Pelicansin urheilutoimenjohtaja Janne Laukkasella.

Millaiseksi koit suhteesi Laukkaseen Pelicans-ajanjaksosi aikana?

– Hyvin ammatilliseksi, toteaa Nieminen lyhyesti ja ytimekkäästi.

Ensimmäisellä Pelicans-kaudellaan Niemisellä oli näppinsä pelissä niin Miihkali Tepon, Oliwer Kasken kuin Keni Karalahden siirroissa Lahteen.

Emme pystyneet pelaamaan todeksi Pelicans-identiteetin mukaista jääkiekkoa. Entinen Pelicans-valmentaja Ville Nieminen

Saitko vaikuttaa myös tämän kauden uusiin pelaajahankintoihin?

– En millään tavalla. Urheilujohto vastasi niistä täysin itsenäisesti, Nieminen selventää.

Omien sanojensa mukaan Nieminen ei kuitenkaan kokenut itseään ulkopuoliseksi lahtelaisorganisaatiossa. Valmentajan työ on hänen mielestään aina jollain tavoin yksinäistä puurtamista.

– Tai sanotaan niin, että valmentajan työ on aina yksinäisempää kuin muiden toimijoiden. Se kuuluu ammatin luonteeseen.

Pelicans-pelaajien kanssa Nieminen tuli ja tulee edelleen hyvin toimeen. Toki suojattien joukkoon mahtui myös persoonia, joiden kanssa vuorovaikutus ei ollut yhtä luontevaa kuin joidenkin toisten.

– Hyvä suhde minulla oli pelaajiin ja varsinkin niihin, joiden kanssa olimme tehneet jo vuoden hommia yhdessä. Moni heistä kehittyi 1,5 vuoden aikana suurin harppauksin.

Entinen Pelicans-valmentaja Ville Nieminen osasi heikkojen tulosten vuoksi odottaa potkujaan. Kuva: Mirja Hussain

Aikaa perheelle

Perheensä kanssa Tampereella asuva Nieminen ei vielä tiedä, mihin suuntaan hän lähtee ammattiaan seuraavaksi harjoittamaan. Varmaa on kuitenkin se, että jääkiekkokartalla hänet tullaan näkemään myös jatkossa.

– Valmennusura jatkuu varmasti, mutta osoitteesta ei ole vielä tietoa. Toistaiseksi uusia työtarjouksia ei ole eteen ilmaantunut. Ellei sitten juuri nyt, kun joku näyttäisi soittavan, sanoo Nieminen ja vilkaisee puhelintaan.

– Se olikin vain mökkinaapuri.

Niinpä niin. Seuraavaa puhelua odotellessa. Kotimaisen Liigan puolelta päävalmentajapuheluita lienee turha odotella. Ensi kauden ainoat vapaat pestit löytyvät tällä hetkellä Lahdesta ja Vaasasta, missä Niemisen oppi-isä Risto Dufva on saanut Sportin tuloskäyrän nousuun.

Dufva saattaa hyvillä näytöillään pelata itselleen jatkoa kotkapaitojen peräsimessä myös ensi kaudelle. Lahteen Niemistä tuskin takaisin kutsutaan.

Tulevilla työtarjouksilla ei ole tällä hetkellä mitään kiirettä. Kiekkokiertolaisen kymmenestä edellisestä talvesta kahdeksan on kulunut reissuhommissa. Nieminen haluaa pyhittää ammattivalmennukselta vapautuneen ajan perheelleen.

– Tilanne antaa minulle mahdollisuuden olla paremmin läsnä perheeni arjessa. Pääsen viettämään enemmän aikaa tyttären taitoluisteluharrastuksen ja nuorimman pojan kiekkohommien parissa, päättää Veikko-poikansa kanssa ulkojäille suuntaava Nieminen.

Aleksi Sammalisto
aleksi.sammalisto@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi