Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
It's Hockey Time

Ihanteellinen veronmaksaja jo 55 vuoden ajan – Pelicans-huoltaja Reijo Loukiaista, 71, ei työnteko vieläkään väsytä

Loukiainen aloitti työuransa merillä, jatkoi asfalttitöissä ja lopettaa sen jääkiekkojoukkueessa. Lajipiireissä huoltajat nauttivat suurta arvostusta.

Pelicansin huoltaja Reijo Loukiainen pitää huolta, että varusteet ja tilat ovat aina valmiina, kun pelaajat saapuvat harjoituksiin tai peliin. Kuva: Sami Kuusivirta

Kun Suomi saavutti hiljattain historiallisen jalkapallon miesten EM-lopputurnauspaikan, yhdeksi julkisuuden lemmikeistä nousi 79-vuotias Gunnar Yliharju. Maajoukkueen pitkäaikainen ex-huoltaja vedettiin stadionilla juhlien keskipisteeseen kuin osana joukkuetta, vaikka työt hän oli lopettanut jo vuosia sitten. Niin korkean kunnioituksen Yliharju oli vuosikymmenten puurtamisellaan ansainnut.

– Harvoin jalkapallomaailmassa kohtaa pidetympää tai arvostetumpaa tekijää kuin Gunnar Yliharju, maajoukkueikoni Jari Litmanen on todennut jo vuonna 2006.

Lahtelaisella jääkiekkoilulla on oma gunnaryliharjunsa. Pelicansin miesten Liiga-joukkueen huoltaja Reijo Loukiainen on vuosien ajan häärinyt vaatimattomana taustahahmona, joka nauttii yhteisössään mittaamatonta arvostusta. Loukiainen täyttää helmikuussa 72 vuotta.

– ”Rekku” on tehnyt uskomattoman työn pelaajien eteen. Ollut sellainen isähahmo, jolle on vaikeina päivinä voinut jutella huolet ja murheet, kokenut Pelicans-hyökkääjä Antti Tyrväinen kertoo.

Tyrväisen mukaan Loukiaista ei koskaan näe pahalla tuulella. Hän arvelee, että konkarihuoltajalla on jonkinlainen hoivavietti, joka velvoittaa katsomaan nuorten miesten perään.

– Hän tsemppaa ja auttaa kun tarvitaan varusteita tai jotain muuta – ihan sama mitä. Jos pitää autoakin huoltaa, hän auttaa. Monitoimimies.

Roikkumalla voitettu viinipullovetoja

Loukiainen on pelaajien kehuista ja myös Yliharjun saamasta julkisuudesta mielissään.

– Sisäpiirissä meitä on arvostettu, pelaajat ja organisaatio ovat arvostaneet aina. Hienoa, että huoltajia nostetaan julkisuudessakin esiin – oli se sitten jalkapallo tai mikä tahansa laji, Loukiainen sanoo.

Loukiainen ei luuhaa jäähallilla maskottina, vaan kuuluu niihin, joiden työviikot Pelicansissa ovat kaikista pisimpiä. Tunteja ei lasketa. Pukukoppien ja muiden tilojen sekä pelivarusteiden on aina oltava kunnossa ja valmiina, kun pelaajat saapuvat peleihin ja harjoituksiin.

Pitkät päivät eivät Loukiaista paina. Hän koputtaa puuta ja kiittää sitä, että on saanut pysyä terveenä. Rutiineihin kuuluu varhainen nukkumaanmeno, mutta tarvittaessa hän pärjää vähälläkin unella.

– Minulle ei ole ikinä ollut ongelma lähteä töihin, vaikka olisin nukkunut neljä tuntia. Pelimatkalla bussissa saatan siiten nukkua kolme tuntia. Nukahdan mihin tahansa.

Pelivarusteiden hoitamisen lisäksi huoltajien toimenkuvaan kuuluu paljon muutakin, kuten pyykkien peseminen ja pukukopin ruoka- ja juomatarjoiluiden järjestäminen niin koti- kuin vierasjoukkueelle. Kuva: Sami Kuusivirta

Loukiainen on koko ikänsä tehnyt ruumiillista työtä, eikä se ole rikkonut häntä, vaan päinvastoin pitänyt hänen kroppansa kunnossa. Tarinat Loukiaisen roikkumisvoimista ja kyvystä käsitellä voimapyörää kulkevat perimätietona Pelicansin pukukopissa pelaajilta toisille.

Ne eivät ole legendaa, vaan todistettuja tapauksia. Loukiaisen ennätys tangolla roikkumisessa on neljä minuuttia.

– Muutama viinipullo on tullut leikkimielisissä vedonlyönneissä voitettua, Loukiainen hymyilee.

Enää hän ei ole ennätysvoimissaan, mutta uskoo, että kolme minuuttia menee yhä.

Ei yhtään hankalaa pelaajaa

Tiimityön merkityksen Loukiainen oppi jo työuransa ensimmäisessä vaiheessa. Vain 15 vuoden iässä hän pääsi messipojaksi laivalle, joka suuntasi Etelä-Amerikkaan.

Merimiesura imaisi mukaansa. Loukiainen kouluttautui laivakokiksi ja viihtyi merillä lopulta seitsemän vuoden ajan.

– Siellä oppii elämään yhteisössä, vähän kuin jääkiekkojoukkueessakin. Oppi arvostamaan toisia ja piti tulla kaikkien kanssa toimeen. Sieltähän ei pois päässyt.

Aina kun on kysytty, onko ollut hankalia pelaajia, olen sanonut, että ei ole ollut. On ollut vain erilaisia persoonia. Pelicansin huoltaja Reijo Loukiainen

Sitten tuli perhettä, joten reissutyö sai jäädä. Loukiainen pääsi tuttavansa kautta asfalttitöihin ja jäi sille tielle 40 vuodeksi, eläköitymiseensä asti.

Jääkiekkojoukkueen huoltajaksi hän päätyi ilmeisintä reittiä eli lapsensa harrastuksen kautta 90-luvun alussa. Nuorimman poikansa Tuomon perässä hän seurasi D-junioreista A-junioreihin asti ja jäi sinne sen jälkeenkin, kun Tuomo lähti opiskelemaan ja lopetti pelaamisen.

Pelicansin Liiga-joukkueen avuksi Loukiainen tuli ensimmäisen kerran kaudella 2000–01. Sitä jatkui osa-aikatyönä vuosia, kunnes 2009 Loukiainen jäi asfalttitöistä eläkkeelle, ja samaan aikaan Pelicansista vapautui vakipaikka Asko Johanssonin jäätyä pois pitkän päivätyön tehneenä.

Huoltohommat olivat pitkään Loukiaisen ja toisen konkarin Martti Malisen vastuulla, kunnes Malinen jäi eläkkeelle viime vuoden keväällä. Sen jälkeen Loukiaisen työparina on ollut Samuli 29 Korjus.

– Aina kun on kysytty, onko ollut hankalia pelaajia, olen sanonut, että ei ole ollut. On ollut vain erilaisia persoonia. Täytyy osata lukea heitä, Loukiainen näkee.

Pelaajien keskuudessa huoltajat nauttivat suurta arvostusta. Kuva: Sami Kuusivirta

Lämpimiä talvia tiedossa

Työurat pitenevät Suomessa ja eläkkeelle pääsy lykkääntyy. Päättäjät voisivat nostaa Reijo Loukiaisen esikuvaksi nuorille, joita hirvittää loputtomalta näyttävä uraputki. Loukiaisen työura on kestänyt peräti 55 vuotta ja jatkuu yhä, eikä todellakaan rahan takia, sillä hän ehti jo meri- ja asfalttimiehen töillään ansaita kunnon eläkkeen.

– Tämä on ollut hieno organisaatio. Ei ole tarvinnut väistellä ketään. Ei työtä jaksaisi tehdä, jos se olisi pakkopullaa.

Loppusuora kuitenkin häämöttää. Loukiainen on ilmoittanut Pelicansille, että jää ensi kesän jälkeen pois.

– Siihen on selkeä syy. On aina ollut haaveena, että olisimme vaimon kanssa talvet etelässä. Nyt siihen on mahdollisuus, kun meillä koirakin jouduttiin lopettamaan.

– Olemme olleet 52 vuotta naimisisssa. Vaimo on hoitanut kodin ja perheen. Täytyy antaa nyt hänelle vähän takaisin. Sen hän on ansainnut.

Kuluva kausi on Reijo Loukiaiselle viimeinen Pelicansin huoltajana. Kuva: Sami Kuusivirta
Kuka?

Reijo ”Rekku” Loukiainen

Syntynyt helmikuussa 1948 Riihimäellä.

Muutti perheineen Hollolan Salpakankaalle 1970 ja on asunut siellä siitä lähtien.

Toiminut Pelicansin liigajoukkueen huoltajana kokoaikaisesti kymmenen viime vuotta, sitä ennen osa-aikaisesti päivätöiden ohella. Lopettaa työt ensi kesänä.

Teki pääosan työurastaan asfalttitöissä, sitä ennen merimiehenä.

Perheeseen kuuluu vaimo ja kaksi aikuista poikaa, kaksi lastenlasta.

Mikael Hoikkala
mikael.hoikkala@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi