Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
It's Hockey Time

Dufvan oppilas vaihtui toiseen – Pelicans-luotsi Jesse Welling sanoo, ettei yritä kopioida ketään

Welling pelasi aikoinaan Pelicansissa kokonaisen kauden puudutuspiikin voimalla. Nyt hän yrittää kääntää joukkueen kurssin valmentajana.

Jesse Wellingillä on ollut koti Lahdessa jo ennen kuin hän tuli valmentajaksi Pelicansiin. Kuva: Katja Luoma

Asiaa ei ole vielä kummemmin mainostettu, mutta Pelicansilla on tällä hetkellä lahtelaisempi päävalmentaja kuin Lahdessa yleisesti tiedetään.

Ensinnäkin Jesse Welling on pelannut Liigaa Pelicansissa. Tämä seikka toki on jo pitkäaikaisimpien ja vannoutuneimpien katsojien tiedossa.

Harvempi lienee kuullut sitä, että espoolaislähtöisellä Wellingillä on ollut koti Lahdessa jo pitkään.

Welling asettui Lahteen alun perin viime vuosikymmenen lopulla aloitettuaan valmentajaopinnot Vierumäellä. Työt ovat vieneet välillä muualle, mutta vuodesta 2014 lähtien perheellä on ollut yhtäjaksoisesti asunto Lahdessa.

– Perhe on toki ollut mukana Raumalla, kun valmensin Lukossa, mutta esimerkiksi lomat olemme viettäneet Lahdessa, Welling selventää.

Wellingin Pelicans-pelaajataustassakin on yksi alleviivauksen arvoinen asia.

Halusin pelata, halusin auttaa joukkuetta. Koin, että se on oikein. Pelicansin päävalmentaja Jesse Welling

Tehoillaan (58 ottelussa 2+8=10 pistettä) hän ei Lahdessakaan säväyttänyt, mutta Welling oli asennepelaaja, joka sai nöyrästä työnteostaan arvokkaan tunnustuksen kauden 2004–05 päättäjäisjuhlissa. Pelicansin silloinen päävalmentaja Petri Matikainen palkitsi hänet valmennuksen nimeämänä kauden pelaajana.

– On se jäänyt mieleen. Se oli aika vaikea kausi itselleni, sillä pelasin koko kauden käytännössä loukkaantuneena, Welling kertoo.

Kyse oli käsivammasta. Welling myöntää jälkikäteen miettineensä, olisiko ollut järkevää viheltää peli poikki, huilata ja antaa käden parantua.

– Halusin pelata, halusin auttaa joukkuetta. Koin, että se on oikein. Kuitenkin pystyin pelaamaan, vaikken käytännössä pystynyt harjoittelemaan. Hoidin pelit puudutuspiikin kanssa.

Ei radikaaleja muutoksia

Tinkimätöntä asennetta tarvitsee nyt myös Pelicans, mutta yltiöpäinen uhrautuminen ja terveyden kustannuksella pelaaminen ei ole se tapa, jolla joukkue aikoo nykyisestä kuopastaan nousta.

Eikä liioin pelitapaakaan olla radikaalisti muuttamassa.

– Olen ehtinyt tässä jo kuukauden verran olla, ja ehdimme lähteä yhdessä tekemään työtä pelin parantamiseksi. Sitä työtä jatketaan, Welling linjaa.

– Isossa kuvassa pelissämme on paljon hyvää. Monet asiat, joita yritämme, toimivat ja tuottavat tulosta, mutta emme saa niitä vielä toimimaan täyden 60 minuutin ajan. Pelissä on paljon muitakin osa-alueita kuin pelitapa.

Sellaisia osa-alueita kuten pelaajien itseluottamus, tai sen puute.

– Se on yksi iso tekijä, Welling vahvistaa.

Ei kopioi ketään

Welling ja viikonloppuna Pelicansista lähtöpassit saanut Ville Nieminen olivat ennestään tuttuja toisilleen. Welling toimi apuvalmentajana Lukossa, kun Nieminen kiekkoili siellä pelaajauransa viimeisen kauden 2014–15.

Miten pahalta se Wellingistä tuntui, kun työtoveri sai nyt rinnalta potkut?

– Tosi pahalta.

Kyllähän me ohkaisella tässä ollaan. Jesse Welling

Wellingiä ja Niemistä yhdistää paitsi Lukko-vuosi, myös se, että molempien valmennuksellinen oppi-isä on Risto Dufva.

Dufva otti Wellingin apuvalmentajakseen JYPiin 2011–12. Sieltä he jatkoivat seuraavana vuonna Lukkoon, missä kaksikko valmensi yhdessä neljä kautta.

– On hän yksi todella isoista vaikuttajista. Olen pelannut hänen alaisuudessaan ja tehnyt valmennuksessa yhdessä töitä. Totta kai sieltä on tarttunut paljon matkaan, Welling sanoo mutta painottaa, ettei valmentajana yritä kopioida ketään.

Dufvan lähdettyä Welling jatkoi Lukon valmennustiimissä vielä kolme kautta. Viime keväänä Welling siirtyi Mestiksen Kiekko-Vantaan päävalmentajaksi. Pelit siellä eivät kuitenkaan sujuneet toivotusti, ja lokakuun lokussa tuli lemput.

Ikävä juttu Wellingille, mutta onnekas ajoitus Pelicansille, joka sai tutun miehen valmennustiimiinsä silloin kun tarve oli kipeä.

Vahvistus tekisi hyvää

Loppukauden valmennuskuvioita ei ole Pelicansissa vielä lyöty lukkoon. Welling on nyt päävalmentajana tilapäisellä sopimuksella, mutta hän saattaa hyvinkin saada vetovastuun koko loppukaudeksi.

Joka tapauksessa odotettavissa on, että joku uusi nimi tiimiin vielä kiinnitetään – oli kyseessä sitten pää- tai apuvalmentaja.

– Kyllähän me ohkaisella tässä ollaan, Welling myöntää.

– Nämä ovat sellaisia asioita, jotka pitää keskustella seuran kanssa. Hoidetaan torstain peli ja sitten taas jutellaan.

Pelicans–JYP, Liigaa Isku Areenassa torstaina kello 18.30.

Kuka?

Jesse Welling

Syntynyt 20. 4. 1977 Helsingissä.

Pelicansin päävalmentaja, sopimus tällä hetkellä tilapäinen. Nousi valmennusvastuuseen viime viikonloppuna Ville Niemisen saatua potkut. Liittyi Pelicansin valmennustiimiin marraskuun alussa, kun Pasi Nurminen oli jäänyt ryhmästä pois.

Toiminut Liigassa aiemmin apuvalmentajana JYPissä 2011–12 ja Lukossa 2012–19. Mestiksen Kiekko-Vantaan päävalmentaja 2019.

Pelaajaura: Liigassa (Jokerit, Blues, Ilves, SaiPa, JYP, Pelicans) 196 runkosarjaottelua, joissa 17 (8+9) tehopistettä. Kiekkoili myös Yhdysvalloissa, Tanskassa, Italiassa ja Itävallassa sekä Mestiksessä.

Perheeseen kuuluu vaimo ja kolme kouluikäistä lasta.

Mikael Hoikkala
mikael.hoikkala@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi