Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
It's Hockey Time

Luonne on Pelicansin amerikkalaispakin vahvin valtti – "En halua hukata rosoista puolta pelistäni"

Isossa kiekkoperheessä kasvanut Matteo Pietroniro tuli Pelicansiin nöyränä muttei nöyristellen.

Kanadalais-yhdysvaltalainen Matteo Pietroniro, 21, pelaa ensimmäistä kauttaan ammattilaisena. Kuva: Sami Kuusivirta

Tilastotietokannoissa lukee, että tällä miehellä on Yhdysvaltain ja Kanadan passit, mutta kun nimi on Matteo Pietroniro, kuulostaa siltä kuin hänellä olisi yhteys myös Italiaan.

Ei minua haittaa, jos kädet likaantuvat kamppailutilanteissa. Pelicans-puolustaja Matteo Pietroniro

Pelicans-puolustaja Pietroniro, 21, vahvistaa aavistuksen oikeaksi. Suvun juuret ovat Italiassa. Hänen isänsä Marco sekä isoveljet Chad ja Phil ovat myös kiekkoilleet saapasmaassa ja saaneet sitä myötä Italian passin.

– Minullakin on mahdollisuus saada omani, Matteo Pietroniro kertoo.

Hänen tavoitteensa ovat kuitenkin muualla kuin Italian liigassa. Matteolla on mahdollisuudet tehdä uransa kovatasoisemmissa sarjoissa. Perheessä, jossa isä ja kaikki viisi veljestä ovat pelanneet jääkiekkoa jollakin tasolla, on tarjolla kovimman pelurin titteli.

NHL-varausta ei tippunut

Kaksi edellistä kautta Pietroniro pelasi USHL-junioriliigassa Yhdysvalloissa.

– Eniten sieltä mennään yliopistosarjoihin, mutta monet saavat myös NHL-diilin, sanoo Pelicansin päävalmentaja Ville Nieminen, jonka esikoispoika Viljami pelasi osan viime kaudesta USHL:ssä.

Pietroniro kiipeää urallaan maltillisesti askel kerrallaan. Kuva: Sami Kuusivirta

USHL on yksi merkittävimmistä nuorten huippulupausten hautomoista. Viime kesän NHL:n ykköskierroksen varauksista lähes kolmasosa oli USHL-taustaisia. Heidän joukossaan oli Jack Hughes, tuo Yhdysvaltain ihmeteini, joka kiilasi Kaapo Kakon edelle varaustilaisuuden ykkösnimeksi.

Monet Pietroniron joukkuetovereistakin saivat NHL-varauksen, mutta hän jäi ilman. Pelicansin huomion Pietroniro oli kuitenkin kiinnittänyt jo talvella.

– Käsittääkseni Ville näki minulta muutaman pelin, hän viittaa Pelicans-päävalmentajaan.

Pietroniro arvioi, että hänellä olisi ollut mahdollisuus saada sopimus Pohjois-Amerikan kakkosliigaan AHL:ään, joskin sieltä olisi todennäköisesti tullut myös komennuksia farmiin ECHL:ään.

– Amerikkaan jääminen oli vaihtoehto, mutta ajattelin, että kasvaisin parhaiten pelaajana ja ihmisenä, jos tulisin yhteen Euroopan parhaista liigoista. Pääsisin pelaamaan isolla jäällä ja miehiä vastaan.

Ei ota taka-askelia

Tilastojen perusteella Pietronirossa on aineksia kaikkeen mitä jäällä tarvitaan. Saldot junioriajoilta pullistelevat niin pisteitä kuin jäähyminuutteja, sillä Pietroniro ei pelkää ottaa taka-askelia, vaikkei kuulukaan kentän isoimpiin miehiin. Lisäksi hän toimi viimeisellä USHL-kaudellaan Chicago Steelin kapteenina.

Hyppy junioreista ammattilaissarjaan on kuitenkin ollut iso. Alkusyksystä Pietroniro oli lyhyen aikaa Peliittojen mukana Heinolassa, mutta Liiga-kauden alettua peliaikaa Pelicansissa on tullut odotettuakin enemmän, sillä joukkueen puolustuksessa on ollut miesvajetta.

– Kaikkeahan täytyy vielä parantaa. Luonne on varmasti se, mikä antaa hänelle suurimman mahdollisuuden, Nieminen sanoo.

– Hän on erittäin määrätietoinen, motivoitunut ja pelaa ammattilaisen asenteella.

Pietroniro (oik.) varjosti torstain jääharjoituksissa Jesse Ylöstä. Kuva: Sami Kuusivirta

Määrätietoisuus todella huokuu Pietronirosta. Hän uskoo vakaasti, että voi kehittyä ammattilaissarjassa samanlaiseksi pistelingoksi kuin junioreissa.

– Minulla on ehdottomasti mahdollisuudet olla tässä sarjassa luotettava kahden suunnan puolustaja, jolta voi odottaa tehoja hyökkäyspäässä ja myös hyvää puolustuspelaamista.

Paperille kirjoitettuna tuosta lausunnosta voi välittyä kukkopoikamainen vaikutelma, mutta kohteliaasta Pietronirosta ei haastattelutilanteessa tihku vähääkään ylimielisyyttä. Hän on lähtenyt ensimmäiseen ammattilaiskauteensa nöyrästi muttei nöyristellen, vaikka vastustajat vaihtuivat kertalaakista junioreista miehiin.

Lue myös: Pelicans vahvistaa valmennustaan seuran ex-pelaajalla
 

Yksi nyrkkitappelukin hänellä on jo Liigassa takana, kun Sportin Steven Seigo hermostui ja ryhtyi uhittelemaan Pietroniron puhtaan taklauksen jälkeen.

– Ei minua haittaa, jos kädet likaantuvat kamppailutilanteissa, Pietroniro kuittaa.

– Vastustajat täällä ovat toki isokokoisempia (kuin junioreissa), mutta en todellakaan halua hukata rosoista puolta pelistäni.

Kuka?

Matteo Pietroniro

Syntynyt 20.10.1998 Boisessa, Idahossa USA:ssa.

Puolustaja (left). Teki kesällä 1+1-vuotisen sopimuksen Pelicansin kanssa.

Kanadan ja Yhdysvaltain kansalainen. Isä Marco on entinen jääkiekkoilija ja toiminut sittemmin valmentajana. Perheen viidestä veljeksestä kaikki pelaavat jääkiekkoa.

Pelannut viime kaudet Pohjois-Amerikan juniorisarjoissa. Teki viime kaudella USHL:n Chicago Steelissä 62 ottelussa 18+31=49 pistettä (102 rangaistusminuuttia) ja valittiin sarjan kakkostähdistöön. Kävi kesällä NHL-seura Florida Panthersin nuorten pelaajien leirillä.

Pelannut Liigassa toistaiseksi 13 ottelua, joissa 0+2 tehopistettä. Ottelukohtainen peliaikakeskiarvo 12.27.

Asuu Lahdessa tyttöystävänsä kanssa.

Mikael Hoikkala
mikael.hoikkala@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi