Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
It's Hockey Time
Mikael
Hoikkala
mikael.hoikkala@ess.fi

Kolumni: Pelicansin on pakko tehdä muutoksia valmennusryhmäänsä

Pelicans ui nyt syvällä, ja katseet kääntyvät päävalmentaja Ville Niemiseen. Seurajohdon on syytä vahvistaa valmennustiimiä – tai sitten vaihtaa se kokonaan.

Pelicansin valmennusryhmän muodostavat nyt Ville Nieminen (oik.), Arttu Lipsanen ja Tommi Pärmäkoski. Kuva: Sami Lettojärvi

“Sellaisessa tilanteessa koetellaan jännettä – ei sen kireyttä, vaan paksuutta.”

Kuinka naulan kantaan Ville Nieminen osuikaan tällä kommentillaan runsas viikko sitten. Pelicans-luotsi viittasi otteluihin, joissa joukkue hallitsee peliä mutta joutuu tappioasemaan ja sitä myötä ponnistelemaan pitääkseen päänsä ja pelinsä kasassa.

Viime viikot eivät Pelicansille ole muuta olleetkaan kuin jänteen koettelua. Tuoreimmat, menneen viikonlopun ottelut Ässiä ja Ilvestä vastaan olivat lahtelaisilta sellaisia rimanalituksia, että jänne näyttää olevan nirhautumassa poikki.

Nieminen on valmentajauransa kovimmassa paikassa. Jos Pelicansista ei piakkoin kuulu mitään valmentajauutisia, alkaa näyttää siltä, että menestyksen tavoittelu on tältä kaudelta hylätty ja vaihdettu säästöliekkiin.

Jotakin on nimittäin tehtävä, ja sen tietää seurajohtokin. Kotijäällä toistuvasti nähdyt käsittämättömät limbot koettelevat Pelicansin uskottavuutta, mistä tulee ennen pitkää iso rasite lipunmyynnille.

Rotkon reunalla

Potkujen antaminen Niemiselle olisi dramaattinen ratkaisu tilanteessa, jossa päävalmentajalla on takanaan yksi onnistunut kausi, eikä toisellakaan ole syöksytty rotkoon, vaan joukkue on vain neljän pisteen päässä paikasta Liigan kärkikuusikosta.

Pelicans kuitenkin huojuu rotkon reunalla. Puolustus huutaa vahvistuksia, mutta tilannetta ei korjata yhdellä pakkihankinnalla.

Menestystä tavoitteleva joukkue ei ota kesken kauden valmennuksen avainpaikoille oppilaita, vaan pesunkestäviä ammattilaisia.

Ongelmat olivat olemassa jo ennen Pasi Nurmisen yllättävää vetäytymistä valmennustiimistä, mutta kierre on jyrkentynyt Nurmisen lähdettyä.

Pelicansin on joko vahvistettava valmennusryhmäänsä tai vaihdettava se kokonaan.

Oppilaita vai kokeneita ammattilaisia?

Rahaa palaa joka tapauksessa. Jos Niemisellä on vielä luottoa, valmennustiimin vahvistaminen tulee paljon halvemmaksi kuin potkut.

Jos nimittäin Niemiselle annetaan kenkää ja tilalle halutaan uskottava päävalmentaja, sanotaan vaikka Karri Kivi, hän tarvitsee – ja todennäköisesti myös vaatii – apureita joilla on vähintään kohtalaisesti kokemusta ammattilaisjoukkueen penkin takaa.

Kaikki kunnia Tommi Pärmäkoskelle, joka on ahkera työntekijä, pidetty persoona ja tuntee jääkiekkoa muutenkin kuin fysiikkavalmennuksen kautta, mutta Niemisen kommentti Pärmäkosken sisääntulosta oli paljonpuhuva: ”Pärmä on luonteeltaan sellainen henkilö, joka oppii hyvin nopeasti.”

Se saattoi olla vilpittömästi tarkoitettu kehuksi ja kannustukseksi, mutta rivien väliin jäi toinenkin merkitys: menestystä tavoitteleva joukkue ei ota kesken kauden valmennuksen avainpaikoille oppilaita, vaan pesunkestäviä ammattilaisia.

Kevään ihmeellisestä sopimusotkusta lähtien on näyttänyt siltä, että seurajohto on jättänyt Niemisen käymään taisteluaan yksin.

Pasi Nurmisen lähtö jätti valmennustiimin vaikeaan tilanteeseen. Kuva: Antti Yrjönen

Mitä miettii Nurminen?

Kokonaan oma spekulaation aiheensa on se, mitä miettii Pasi Nurminen.

Nurmisen lähdön taustalla on ilmeisesti muita syitä kuin tiedotteessa on kerrottu. Henkilökohtainen syy tai sairastuminen burnoutiin olisi täysin ymmärrettävä peruste, mutta liekin ja intohimon hiipuminen tässä vaiheessa kautta ei kuulosta uskottavalta. Ei varsinkaan, kun päätös oli Nurmisen mukaan kypsynyt hiljalleen, mutta päävalmentaja Nieminen sai tiedon Nurmisen lähdöstä samana päivänä kuin se julkistettiin, keskellä vilkasta peliviikkoa.

Mikä tahansa valmennuksen korjausliike olisi helpommin toteutettavissa, jos Nurminen olisi mukana tiimissä. Nyt Niemisen ja urheilutoimenjohtaja Janne Laukkasen liikkumatila vaikuttaa kapealta.

Mikael Hoikkala
mikael.hoikkala@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi