Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
It's Hockey Time

ESS kertasi Pelicansin molareiden taisteluasetelmat kausi kaudelta 2010-luvulla – lue, miten maalivahtiruletti on pyörinyt

Pelicansissa on tällä hetkellä vahva ja vakaa molaritilanne. 2010-luvulla niin ei ole ollut läheskään jokaisella kaudella.

Atte Tolvanen (vas.) ja Tomi Karhunen jakavat torjuntavastuun Pelicansissa tällä kaudella. Kuva: Katja Luoma

Maalivahtikaruselli on pyörinyt Lahdessa vauhdikkaasti tällä vuosikymmenellä. Täksi kaudeksi molariosasto meni Pelicansissa kokonaan uusiksi, kun Jussi Olkinuora suuntasi keväällä KHL:ään ja Jakub Skarek sai yllättäen kutsun Pohjois-Amerikkaan elokuussa. Tomi Karhusen ja Atte Tolvasen välillä vallitsee reipas kilpailutilanne, mutta näköpiirissä ei ole sellaista turbulenssia kuin muutamina vuosina on nähty.

Etelä-Suomen Sanomat kertaa 2010-luvun taisteluasetelmat kausi kaudelta.
 

2010–11: Niko Hovinen 49 runkosarjaottelua, Joonas Kuusela 9, Ari Sulander 5.

Hovinen oli saapunut Lahteen 2008 ja näyttänyt alkuvaiheessa hiukan epävarmalta entiseltä suurlupaukselta. Käänne tapahtui vuosikymmenen vaihteessa. Hovinen urakoi leijonanosan kaudesta 2010–11 eikä ollut syyllinen Pelicansin muuten penkin alle menneeseen sesonkiin. Hänet valittiin keväällä Leijonien MM-ryhmään, jossa hän sai kultamitalin kaulaan joukkueen kolmosvahtina. Kesällä Hovinen teki NHL-sopimuksen Philadelphia Flyersiin.

Kauden erikoisuus oli nelikymppisen Sulanderin pätkäpesti marraskuussa.

Niko Hovinen oli Pelicansin tukipilari joukkueen hopeakaudella, kunnes kroppa antoi periksi. Kuva: Vesa Tapiola

2011–12: Hovinen 41 runkosarjaottelua, Kuusela 15.

Philadelphia lainasi Hovisen takaisin Lahteen. Hän pelasi uransa parhaan kauden ja johti Pelicansin mitalipeleihin, mutta kroppa ei kestänyt loppuun asti. Finaaleissa torjuntavastuun jakoivat silloin 21-vuotias Kuusela ja 17-vuotias Janne Juvonen. JYP vei loppuottelusarjan voitoin 4–1. Hovisen loukkaantuminen jätti hopeakevääseen jossiteltavaa.
 

2012–13: Jere Myllyniemi 36 runkosarjaottelua, Antti Niemi 10, Kuusela 8, Ondrej Pavelec 6.

NHL-työsulku toi Lahteen lyhytaikaisiksi vahvistuksiksi Stanley Cup -voittaja Niemen ja tshekkivahti Pavelecin. Ykkösvahdiksi Lahteen hankittu Myllyniemi selvisi vilkkaan ruletin riepottelusta ja ansaitsi paikan monivuotisena luottomolarina sekä kotifanien suosikkina.
 

2013–14: Myllyniemi 57 ottelua.

Myllyniemi huhki poskettoman pelimäärän ja yhteensä 3 404 peliminuuttia, mikä on Liigan kaikkien aikojen toiseksi korkein kausilukema yhdeltä maalivahdilta. Juvonen oli oppipojan roolissa ja pelasi neljä runkosarjaottelua.

Jere Myllyniemi lunasti paikan Pelicans-fanien suursuosikkina. Kuva: Juha Peurala

2014–15: Juvonen 46 runkosarjaottelua, Myllyniemi 13.

Sama duo kuin edelliskaudella, mutta vaihtuneella valta-asemalla. Kausi päättyi Tomi Lämsän potkuihin päävalmentajan paikalta. Pelicansia kolme kautta palvellut Myllyniemi vaihtoi maisemaa ja siirtyi HPK:hon, jossa sai taas suuremman roolin.
 

2015–16: Juvonen 30 runkosarjaottelua, Hovinen 22, Sami Rajaniemi 18.

Yksi erikoisimmista kausista Pelicans-veräjällä. Juvosen haastajaksi hankittiin kesällä JYPistä Rajaniemi, joka onnistui pelaamissaan Pelicans-otteluissa vähintään kelvollisesti. Juvosen loukkaannuttua heti alkusyksystä hänen tuuraajakseen palkattiin Suomeen palannut Hovinen. Tilanne mutkistui kolmiodraamaksi, kun Juvonen palasi yllättäen pelikuntoon, vaikka pahimmillaan hänen kautensa oli ennakoitu olevan ohi.

Mustapekka jäi Rajaniemen käteen – tai siltä se siinä hetkessä näytti. Rajaniemi lainattiin Kärppiin, jossa hän nousi keväällä ykköstorjujaksi ja sai lopulta SM-pronssia. Pelicansin kausi päättyi puolivälieriin. Hovinen ja Juvonen jakoivat vastuun tasaisesti pudotuspeleissäkin.
 

2016–17: Juvonen 46 runkosarjaottelua, Joona Voutilainen 8, Karri Rämö 7.

Villiksi meni tämäkin kausi. Juvosen kirittäjäksi hankittiin parikymppinen Joona Voutilainen Jokereista. Voutilaista ajettiin sisään maltilla, ja tammikuussa lyhyelle lainapestille hankittiin vanha tuttu Myllyniemi.

Pakka meni kokonaan uusiksi, kun NHL:stä Eurooppaan palannut Rämö sai itsensä pitkän kuntoutuksen jäljiltä pelikuntoon ja teki helmikuussa loppukauden sopimuksen Pelicansiin. Uransa parasta kautta pelannut Juvonen joutui pettymyksekseen yhtäkkiä kakkosmiehen rooliin. Puolivälierissä KalPaan vastaan Rämö kantoi päävastuun, muttei ollut parhaassa iskussaan. Pelicansin ainoan voiton sarjassa torjui Juvonen.

Janne Juvonen kamppaili monta vuotta Pelicansin ykkösvahdin tontista, ja välillä sen saikin, muttei onnistunut lopulta vakiinnuttamaan paikkaansa liigatason luottotorjujana. Kuva: Mirja Hussain

2017–18: Juvonen 44 runkosarjaottelua, Voutilainen 21.

Rauhallisempi, muttei täysin tyyni kausi tämäkään: nyt ei hankittu yhtään keikka-apulaista, mutta vakiokaksikon kilpailutilanne oli entistä kovempi. Juvonen huhki suurimman osan runkosarjasta, Voutilainen torjui pudotuspelit alusta loppuun. SaiPa lähetti Pelicansin kesälomalle playoffien avauskierrokselta kolmessa ottelussa.
 

2018–19: Jussi Olkinuora 39 runkosarjaottelua, Jakub Skarek 22.

Skarek oli vain 18-vuotias Lahteen saapuessaan, mutta hän aloitti syksyn pelit kylmänviileästi ja tuloksekkaasti. Olkinuoralla otti aikansa saada juonesta kiinni, mutta joulukuusta eteenpäin hän oli ilmiliekeissä aina pudotuspelien loppumiseen asti. Olkinuora pääsi myös Leijonien MM-kultajoukkueeseen, pelasi kisoissa yhden pelin ja torjui siinä nollan.
 

2019–20: Tomi Karhunen, Atte Tolvanen.

Neljä viime kautta Yhdysvaltain yliopistosarjoissa torjunut Tolvanen hankittiin keväällä Skarekin taistelupariksi. Tilanne meni uusiksi elokuussa, kun New York Islanders kutsui Skarekin Pohjois-Amerikkaan. Pelicans naarasi nopeasti vapailta markkinoilta kolmen SM-kullan Karhusen.

Karhunen näyttää olevan lähtökohtaisesti ykkösvahti, mutta Tolvasessa on ainekset kunnon haastajaksi. Kummallekaan ei ole annettu lupauksia ykköstorjujan paikasta.

Tilastojen lähde: Eliteprospects.com. Listauksessa ei ole huomioitu alle viisi runkosarjaottelua kaudessa pelanneita maalivahteja.

Pelicans–TPS, Liigaa Isku Areenassa perjantaina kello 18.30.

Mikael Hoikkala
mikael.hoikkala@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi