Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
It's Hockey Time

Pelicansin yhteistyöseurassa Peliitoissa on käynnissä "ainakin keskisuuri kulttuurinmuutos"

Heinolan Peliittoja pyritään hinaamaan ylös Mestiksen pohjalta Pelicansin vetoavulla. Päävalmentaja Vesa Petäjä välttää kuitenkin puheita "farmiseurasta".

Sakke Hämäläinen (kesk.) ja Sami Suni (toinen oik.) kuuluivat Peliittojen tämän kauden Mestis-ryhmän heinolalaiskasvatteihin. Harjoituksissa mukana myös Oskari Lemetyinen (vas.), Juhani Merikanto ja Matias Mustonen. Kuva: Ronja Koskinen

Pohja on nähty, pohjalla käyty. Heinolan Peliitoissa on kahdella viime kaudella annettu kahdet päävalmentajapotkut ja jouduttu kaksi kertaa Mestis-karsintaan taistelemaan joukkueen sarjapaikan puolesta.

Huoli on ollut suuri niin Heinolassa, jonka talvea Mestis-seuran katoaminen kylmentäisi tuntuvasti, kuin myös Lahdessa, jossa Pelicans tarvitsee Mestis-tason yhteistyöseuraa rakentaakseen uskottavaa pelaajapolkua.

Peliitat on pelannut Peliittojen nimellä Mestistä vuodesta 2011 lähtien. Kahdeksan kauden aikana joukkue on päässyt pudotuspeleihin vain kahdesti ja sijoitus on ollut korkeimmillaan seitsemäs.

Tähän haetaan muutosta, vahvasti lahtelaisella vetoavulla.

"Voittamisella on väliä"

Koko keskustelu "farmiseuroista" on pikkuisen väsynyttä, sanoo Peliittojen päävalmentaja Vesa Petäjä.

– Se on vähän irti Mestis-todellisuudesta, kun puhutaan negatiiviseen sävyyn yhteistyöseuratoiminnasta. Realismi on sitä, että Mestis on taloudellisista syistä kasvattajasarja. Liigakin on, tavallaan, Petäjä huomauttaa.

– Kasvattajasarjassakin voi ja pitää olla kilpaurheilua. Voittamisella on väliä.

Voittamisella on väliä, mutta eri sarjoissa menestystä mitataan eri mittareilla.

Petäjän edellisessä työpaikassa Pelicansin A-nuorissa ei katsottu ensisijaisesti sarjataulukkoa eikä haettu lyhytaikaista menestystä lyhytnäköisillä tempuilla. Kaikkea tekemistä ohjaava ykkösasia oli pelaajien kehittäminen ja kehittyminen.

Sama mittaristo ollaan paaluttamassa entistä tukevammin myös Heinolan Versowood-areenan rakenteisiin.

"Glamouria ei ole, mutta halli on kaikin puolin toimiva. Täällä on on hyvä ihmisen kehittyä urheilijana", sanoo alkuvuodesta Peliittojen päävalmentajana aloittanut Vesa Petäjä. Kuva: Ronja Koskinen

Kun pelaajakehityksessä ja päivittäisessä tekemisessä saavutetaan riittävän korkea taso ja jatkuvuus, pelimenestys – mitalit, mestaruudet tai ainakin niistä kamppaileminen – tulee aikanaan.

– En tietenkään osaa menneistä ajoista paljon sanoa, mutta uskoisin, että ainakin keskisuuri kulttuurinmuutos täällä on käynnissä, Petäjä sanoo.

Kyse on siitä, kuinka suunnitelmallisesti ja millaisia apuvälineitä käyttäen urheiluarkea pyöritetään, hän täsmentää.

– Liigaseurojen A-juniorijoukkueilla on usein liigaseurojen tavat. Mestis-seuroissa niitä ei välttämättä ole, eikä niitä osata ehkä kaivatakaan, jos on omalla pienellä porukalla pitkään tehty asiat samalla tavalla.

Yhteistyössä, ei talutusnuorassa

Alkaako kuulostaa siltä, että Peliittojen toimintaa johdetaan Lahdesta käsin? Tämän käsityksen Petäjä tyrmää voimakkaasti.

– Peliitat on urheilullisesti itsenäinen. Totta kai meillä on tiivis yhteistyö Lahteen, mutta meillä on itsemääräämisoikeus siihen, miten Peliitat harjoittelee ja pelaa. Emme ole talutusnuorassa.

Petäjän mielestä Peliittojen taloudellisilla resursseilla Lahti-yhteistyö tarjoaa ainoan realistisen mahdollisuuden tavoitella menestystä Mestiksessä. Se ei kuitenkaan tarkoita, etteikö Peliitoille jäisi omaa identiteettiä.

– Sen tiedän, että Peliitat merkitsee heinolalaisille paljon. Peleissä on hyvä meininki, ja ihmisiä selvästi kiinnostaa. Sen olen huomannut esimerkiksi kesän toritapahtumissa, Petäjä kertoo.

– Varmasti heinolalaiset haluavat nähdä heinolalaisten pelaavan. Että on jonkin verran oman kylän poikia. Nyt systeemi on rakennettu niin, että oman kylän poikien tie Heinolaan vie Lahden kautta.

Väkisin joukkuetta ei voi heinolalaistaa, jos tarpeeksi hyviä pelaajia ei yksinkertaisesti ole. Tämän kauden Peliittojen omista sopimuspelaajista kolme – Sami Suni, Sakke Hämäläinen ja Eetu Tervala – on Heinolassa syntyneitä. Sekin on enemmän kuin viime kausina on yleensä ollut.

Moni laittanut omia rahojaan

Uhkakuvana on, että kymmenen vuoden päästä tilanne on entistä heikompi.

– Se on aika huolestuttava tilanne, että junnuja ei oikeastaan ole. Niitä me yritämme kiekkokoulun kautta saada mukaan, Karri Rämö sanoo.

Rämö, 33, on Heinolassa kasvaneista jääkiekkoilijoista kaikkien aikojen menestynein. Vuodet NHL:ssä ja KHL:ssä ovat kartuttaneet huippumaalivahdin pankkitilin saldoakin sen verran, että Rämöstä tuli kasvattajaseuransa suurin yksittäinen omistaja, kun seuratoiminta yhtiöitettiin vuonna 2011 ja perinteikäs Peliitat palasi seuran nimeksi Heinolan Kiekon tilalle.

Mestis-seuran pyörittäminen on ollut kituliasta toimintaa, eikä Peliitat olisi pysynyt pystyssä ilman taustajoukkojensa tukea. Rämö on aiemmin kertonut, että häneltä on uponnut Peliittoihin kaikkiaan toistasataatuhatta euroa.

– En se minä ole pelkästään ollut. Muutkin ihmiset ovat osallistuneet omilla rahoillaan, Rämö painottaa nyt.

Peliittojen pääomistaja Karri Rämö käväisi elokuussa pikavisiitillä kotiseurassaan ja torjui harjoitusottelussa Pelicansin kumoon. Kuva: Tuomo Seppänen

Viime vuonna Peliitat horjui kuilun partaalla, kun kaupunki karhusi maksamattomia jäähallimaksuja 30 000 euron edestä. Koko seuran vuosibudjetti oli 300 000 euroa. Kiistaan löytyi ratkaisu, ja Heinolan jääkiekkoväki saattoi taas hengittää vapaammin.

– Joka vuosi olemme lähempänä sitä, että saisimme toiminnan pyörimään omillaan, Rämö sanoo.

Rämön mukaan seurakulttuuri on kehittynyt, ja kehittyy edelleen.

– Samat ihmiset pyörittävät, mutta pyöritetään koko ajan ammattimaisemmin. On selvät sävelet, mitä kukin tekee. Ei niin, että kaikki häärää kaikkien asioiden äärellä.

Ei kiirettä edetä uralla

Peliittojen ja Pelicansin välinen yhteistyö tarkoittaa vilkasta pelaajaliikennettä seurojen välille. Pelaajaruletin pyörittämisessä on paljon säätämistä ja soviteltavaa, mutta yhden asian pitäisi nyt olla kunnossa: Lahdesta tulevat nuorukaiset ovat Peliittojen päävalmentajalle tuttuja kasvoja.

– Minulla on 12–13 vuoden kokemus tämän alueen junioriseuroista, lokakuussa 34 vuotta täyttävä Petäjä taustoittaa.

Pitkä rupeama junnuvalmennuksessa on tuonut Petäjän tekemiseen itsevarmuutta. Tulokset ovat osoittaneet, että hän osaa hommansa, eikä enää tunnu kiirettä edetä omalla urallaan.

– Voi miettiä sitä, miten Peliitat pärjää tällä kaudella, eikä sitä, milloin minusta tulee sitä tai tätä, Petäjä kiteyttää.

– Itselläni oli valmennusuran alkuvaiheessa hätä, että pakko pärjätä tai päästä tuonne tai tuonne. Nyt on helpompi keskittyä arkeen.

Lue myös: Liiga viilasi sääntöjä – muun muassa maalivahdin häirinnän tulkintoja tarkennettu
Kokoonpano

Peliitat Mestis-kauteen 2019–20

Peliittojen Mestis-joukkueen omilla listoilla Eliteprospects.com-tietokannan (tilanne 31.8.) mukaan vain 21 pelaajaa: yksi maalivahti, kahdeksan puolustajaa ja 12 hyökkääjää.

Päävalmentaja Vesa Petäjä kertoo, että seuran budjetissa on varaa vielä yhteen pelaajahankintaan, mutta sen käyttäminen ei ole välttämätöntä ainakaan tässä vaiheessa. Kokoonpanoon tulee täydennystä Pelicans-yhteistyön kautta Lahdesta.

Peliittojen kokoonpano, maalivahti: Sami Suni.

Puolustajat: Aapo Ahola, Toni Hannukkala, Santeri Koponen, Saku Leppänen, Juhani Merikanto, Joel Ojala, Eetu Rissanen, Joonas Uimonen.

Hyökkääjät: Atte Antinaho, Petteri Haveri, Lauri Heino, Sakke Hämäläinen, Eemeli Jeskanen, Samu Kaasinen, Pasi Kouvalainen, Joona Lankinen, Oskari Lemmetyinen, Matias Mustonen, Olli Rönkkö, Eetu Tervala.

Päävalmentaja Petäjän sopimus kattaa kaksi seuraavaa kautta. Petäjä aloitti työssään viime helmikuussa Jani Keinäsen saatua potkut.

Mikael Hoikkala
mikael.hoikkala@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Aiheet:

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi