Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
It's Hockey Time

Unkarilaishyökkääjä János Hári valitsi Pelicansin mieluummin kuin rahastamisen

Hári uskoo, että Suomessa on paremmat mahdollisuudet kehittyä kuin Ruotsissa.

János Hári tunnustautuu Liverpoolin faniksi. Fanitussuhde on peruja viime keväältä, jolloin hän oli Anfieldillä katsomassa, kun Pool antoi Mestareiden liigan välierässä kyytiä Barcelonalle. Kuva: Juha Peurala

Puhutaanpa lyhyesti rahasta. Kun Pelicans julkisti keväällä unkarilaishyökkääjä János Hárin sopimuksen, urheilutoimenjohtaja Janne Laukkanen totesi, että Hári ”olisi voinut tilastoillaan jäädä rahastamaan Eurooppaan, mutta halusi tulla nimenomaan tänne kehittymään entisestään”.

Hári vahvistaa, että toteamus pitää paikkansa.

– Sain Keski-Euroopasta rahallisesti paljon parempia tarjouksia kuin täältä, mutta raha ei merkitse minulle kaikkea. Jo hyvissä ajoin viime kaudella minä ja agenttini päätimme keskittyä siihen, että Suomi olisi ykkösvaihtoehto, hän avaa.

Ne Laukkasen mainitsemat tilastot viime kaudelta ovat muikeat. Hári rohmusi unkarilaisjoukkue Fehérvárin paidassa 53 ottelussa 67 (22+45) pistettä ja sijoittui Keski-Euroopan EBEL-liigan pistepörssissä kolmanneksi. Se ei ole pikkujuttu, sillä EBELissä pelaa paljon kovatasoisia pohjoisamerikkalaisia. Joukossa on toki jäähdyttelijöitä, eikä sellainen liiga ole kehittymisen kannalta paras ympäristö.

Puhun ruotsia yhtä hyvin kuin unkaria, ehkä paremminkin. Pelicans-hyökkääjä János Hári

– Olen 27-vuotias. Saattaa olla viimeisiä mahdollisuuksia kehittyä pelaajana, Hári huomauttaa.

Kotimaa toimi ponnahduslautana

Merkillepantavaa on sekin, että Hári halusi nimenomaan Suomeen. Hänellä on nimittäin vahvat siteet Ruotsiin.

Hári muutti jääkiekkounelmiensa vuoksi Ruotsiin jo 12-vuotiaana. Isä tuli silloin mukana, äiti ja Norbert-veli seurasivat perässä vuotta myöhemmin. Tukholmassa perheen vanhemmat asuvat edelleen, vaikka molemmat pojat ovat olleet jo hyvän tovin maailmalla.

– Puhun ruotsia yhtä hyvin kuin unkaria, ehkä paremminkin. Puheen perusteella ei voi sanoa, etten olisi ruotsalainen, Janos Hári sanoo.

Suomessa Hári pelasi jo kertaalleen HIFK:ssa kaudella 2013–14. Pelit sujuivat mukiinmenevästi, mutta jatkosopimusta ei tippunut.

Seuraavat kolme vuotta menivät samaa rataa Ruotsissa. Lopullista läpimurtoa ei tapahtunut. Oli aika kokeilla kiekkoilua synnyinmaassa Unkarissa.

– Se ei tietenkään ollut alun perin suunnitelmanani. Halusin kokeilla yhden vuoden Unkarissa, mutta viihdyinkin todella hyvin. Jo ensimmäisen kauden jälkeen oli mahdollisuuksia siirtyä hyviin seuroihin, mutta päätin jäädä vielä vuodeksi ja toivoa, että kausi menisi yhtä hyvin kuin edellinenkin.

Meni vielä paremmin, joten tänä vuonna oli varaa mistä valita.

Mutta miksi siis nimenomaan Suomi eikä Ruotsi?

– En tiedä miten sanoisin tämän, ettei kuulostaisi pahalta... Monet ruotsalaispelaajat ovat olleet hiukan jumissa Ruotsissa. He ovat sitten tulleet Suomeen ja päässeet tätä kautta eteenpäin, Hári selittää.

Kuvaus sopii esimerkiksi HIFK:n viime kausien pistetykkeihin Erik Thorelliin ja Patrik Carlssoniin, miksei myös viime kauden Pelicans-pakkiin Henrik Nilssoniin.

– Tämä on myös vähän hauskempi liiga pelata kuin Ruotsin SHL, Hári näkee.

Hári pelaa Pelicansissa ensisijaisesti sentterinä, mutta myös laitahyökkääjän tontti on hänelle tuttu. Kuva: Antti Yrjönen

Ei politiikkaa, tällä kertaa

Maajoukkuetasolla Hári on Unkarin miehiä.

Unkari käväisi korkeimman tason MM-kisoissa viimeksi keväällä 2016, mutta putosi suoraan takaisin ykkösdivisioonaan eikä ole sen koommin palannut. Nousu takaisin on kovan työn takana. Toisin kuin kyynikot mielellään väittävät, monien pienempien kiekkomaiden taso on noussut tuntuvasti tällä vuosituhannella.

– B-ryhmässä on kovempi taso kuin ennen. On Valko-Venäjää, Kazakstania ja Sloveniaa. Ensi kaudeksi tulee myös Ranska, joka putosi A-tasolta pitkästä aikaa, ja Itävaltakin putosi tavanomaisen Italian sijaan, Hári viittaa turnausten yllätyksellisyyteen.

Urheilun ulkopuolella Unkari on saanut viime vuosina paljon kansainvälistä huomiota, koska maan hallituksen toimet ovat murentaneet oikeusvaltion perusteita.

Hári sanoo seuraavansa niin Unkarin kuin Ruotsin politiikkaa, mutta nyt hän ei lähde synnyinmaansa asioita kommentoimaan.

– Liian pitkä aihe, siitä olisi niin paljon sanottavaa.

Kuka?

János Hári #16

Syntynyt 3. 5. 1992 Budapestissa.

Pituus/paino: 175 cm/77 kg.

Laita- tai keskushyökkääjä, kätisyys left.

Pelannut aiemmin Liigassa HIFK:ssa 2013–14, jolloin teki 44 ottelussa 19 (8+11) pistettä.

Muutti Ruotsiin 12-vuotiaana. Lukioiässä pelasi yhden kauden Kanadan QMJHL-junioriliigassa.

Ammattilaisuran seurat: MODO, Djurgården, Leksand (Ruotsi), Fehérvár (Unkari/EBEL-liiga).

Pelannut Unkarin maajoukkueessa 74 A-maaottelua, joissa 54 (17+37) tehopistettä. Pelannut A-tason MM-kisoissa kerran.

Sopimus Pelicansin kanssa kevääseen 2021 asti.

Mikael Hoikkala
mikael.hoikkala@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi