Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
It's Hockey Time

Analyysi: Räiskyykö Pelicansin ilotulitus pienemmin paukuin?

Kesän pelaajamarkkinat lohkaisivat Pelicansilta maalintekovoimaa ja taitoa erityisesti puolustuksesta.

Sami Lettojärvi
Jesse Ylöseen kohdistuu isoja odotuksia tällä kaudella.

Isku Areenan ovet kävivät kesän aikana jälleen tiuhaan. Loistavan viime kauden ansiosta parhaita pelaajiaan siirtomarkkinoilla menettänyt Pelicans kohtaa kauden 2019–2020 alkaessa tutun kysymyksen: kuka nyt tekee maalit ja pisteet?

Tässä analyysissa tarkastelimme maalintekoa viidestä eri näkökulmasta.

Kuva: Anssi Hietamaa

1 Lähteneiden mukana meni lähes puolet maaleista.

Viime kaudella Pelicans mässäili runkosarjassa 196 pelitilannemaalia (vl-kisoja ei huomioitu), mikä oli toiseksi eniten Kärppien (202) jälkeen. Maagisen 10 maalin rajan turkooseista rikkoi yksitoista pelaajaa, joista kuusi siirtyi kesällä pois.

Eniten satutti Oliwer Kasken, Jesse Saarisen ja Hynek Zohornan menettäminen – he olivat paitsi kolme parasta maalintekijää (19, 14, 14) myös sisäisen pistepörssin kärki (51, 49, 39).

Miska Siikonen oli 13 osumallaan sisäisen maalipörssin jaettu kuudes, ja Niko Kivelä yhdeksäs 12 kihauksellaan.

Pelicansin 196 maalista lähteneiden pelaajien osuus oli 86 maalia, eli 44 prosenttia. Suurelta kuulostava lukema ei kuitenkaan ole tavaton. Vuosi sitten Pelicans menetti siirtomarkkinoilla vieläkin enemmän (48% maaleista), pystyen silti massiiviseen 34 maalin lisäykseen.

Kaikissa liigajoukkueissa lähteneiden pelaajien maaliosuuden normaali vaihteluväli on noin 20–60 prosenttia, ja esimerkiksi vuosi sitten keskiarvo oli 41.

Kuva: Anssi Hietamaa

2 Kaski ja Kousa olivat puolustuksen maalirohmut.

Pelicansin hyökkäys pysyi koossa selvästi puolustusta paremmin. Hyökkäyksestä lähti 54 maalia, ja 99 jäi, joten lähteneiden osuus on reilu kolmannes (35 %).

Puolustuksessa taas erityisesti Kasken (19 maalia) ja Mikko Kousan (10) poistuminen teki ammottavan loven, sillä lähteneiden maalien osuus on peräti 74 prosenttia. Puolustajien tekemistä 43 maalista jäljelle jäi vain 11.

Selvimmin tämä voi näkyä ylivoimapelaamisessa, johon Pelicansilla ei enää ole asettaa vastaavia spesialisteja.

Viime kaudella maalinteossa ylivoimalla onnistui Kasken (10 maalia) ja Kousan (3) lisäksi puolustajista vain Casimir Jürgens (1).

Kuva: Anssi Hietamaa

3 Maalimäärät ovat olleet neljä kautta kasvussa.

Viimeisten neljän kauden ajan Pelicans on jatkuvasti onnistunut parantamaan hyökkäystehojaan, mikä on näkynyt maalimäärien kasvuna.

Kun vielä floppikaudella 2014–2015 maaleja syntyi heikot 125, tehoilivat pelikaanit viime sesongilla peräti 74 osumaa enemmän. Seuraennätyksenä säilyy hopeakaudella 2011–2012 tehdyt 213 maalia.

Hyökkääjät tekevät keskimäärin neljä viidestä maalista. Sekä Pelicansin hyökkääjien että puolustajien kokonaismaalimäärät ovat viime vuosina kasvaneet, mutta puolustajien suhteellinen osuus maaleista on hieman lisääntynyt.

Kuva: Anssi Hietamaa

4 Hyökkäys pursuaa potentiaalia.

Kesän aikana Pelicans satsasi pelaajahankinnoissaan enemmän potentiaaliin kuin valmiiseen laatuun. Petrausta viime kauden maalimääriinsä voi odottaa esimerkiksi hyvässä kehitysiässä olevilta laitahyökkääjiltä Jonatan Tanus (10 maalia), Otto Nieminen (12) ja Frank Gymer (7).

He ovat urallaan sellaisessa vaiheessa, jossa sopivan roolin ja flow-tilan löytyessä, terveenä pysyessä, ja fyysisten ominaisuuksien parantuessa viimeistely voi tehostua nopeasti 5–10 maalin verran. Esimerkiksi Nieminen teki toissa kaudella Turun Palloseurassa kolme maalia 39 ottelussa, viime kaudella jo 14 maalia 41 ottelussa pudotuspelit mukaan lukien.

Toisaalta realismia on, että etenkin Pelicansin laitakaistoilla kilpailu on tällä kaudella äärimmäisen kovaa. Kaikki eivät voi saada optimaalista roolia ja peliaikaa.

Huippukaudet heikommissa sarjoissa pelanneille Miro-Pekka Saarelaiselle (36 maalia) ja János Hárille (22) on iso haaste saada siirrettyä tehot Liigaan. Saarelainen on profiililtaan puhdas maalintekijätyyppi, Hari enemmänkin pelintekijä.

Kuva: Anssi Hietamaa

5 Ennuste: 170–180 maalia runkosarjassa.

Odotettavissa on, että viime kautta vastaavaa maali-ilotulitusta ei Pelicansilta nyt nähdä.

Pelaajien potentiaalia ynnäten ennusteeksi voi haarukoida 170–180 maalia runkosarjassa. Sekin olisi hyvä saldo, sillä sen verran maaleja kuuden parhaan joukkoon pääsemiseksi yleensä vaaditaan.

Joukkueessa jatkavista pelaajista suurimmat odotukset kohdistuvat Jesse Ylöseen (13 maalia), Juhamatti Aaltoseen (9), Severi Lahtiseen (5) sekä Santtu Kinnuseen (1). Heidän pitäisi pystyä yhdessä tuottamaan noin 20–25 maalia enemmän kuin viime kaudella.

Aatu Raninen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi