Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
It's Hockey Time

Pelicans on kasvattamassa pelaajabudjettiaan lähelle kahta miljoonaa euroa, mutta lopullinen summa voi heittää reilustikin

Raha ei ratkaise kaikkea, vaan Liigan mestaruuden voi voittaa pienemmälläkin rahalla. Sen osoitti HPK.

Kaudella 2011-12 Pelicans pani reilusti euroja menemään menestysjoukkuetta rakentaessaan. Radek Smolenak oli yksi kesken kauden tehdyistä hankinnoista. Kuva: Kari Rouhiainen

Pelicans ilmoittaa kauden 2019–20 pelaajabudjetikseen 1,9 miljoonaa euroa.

Seurajohto painottaa, että lukema on suuntaa antava ja viestitty ulospäin siksi, koska jokin lukema on pakko ilmoittaa tässä vaiheessa vuotta. Lopullinen pelaajakulujen summa saattaa heittää tästä reilustikin.

– Onkohan ajatusmaailma jo hiukan vanhanaikainen, kun puhutaan kiinteästä pelaajabudjetista? Että jos ilmoitan sen olevan 1,85 miljoonaa, niin siinä pysytään. Vai voisiko se joskus olla jopa yli 2 miljoonaa tai joskus jäädä alle ilmoitetun, pääomistaja Pasi Nurminen pyörittelee.

– Se on liikkuva sen mukaan, kuinka paljon meidän tuote kiinnostaa. Itse uskon siihen, että liikkumavaraa pitää olla, ja asiaa pitää täsmätä yhtiön toimintojen mukaan.

Viime vuonna Pelicans ilmoitti kauden alla pelaajabudjetikseen 1,7 miljoonaa euroa. Pelit sujuivat hyvin ja seura näki menestysmahdollisuuden auenneen, joten joukkuetta vahvistettiin kauden aikana.

Pelaajayhdistyksen mukaan Pelicans maksoi pelaajapalkkoja viime kaudella lopulta 1,89 miljoonaa euroa.

Suunnilleen saman verran budjettiaan kauden mittaan lihotti HPK, joka voitti lopulta sensaatiomaisesti Suomen mestaruuden. Alun perin HPK:n pelaajabudjetti oli 1,75 miljoonaa euroa, mutta Pelaajayhdistyksen mukaan toteutunut summa oli 1,95 miljoonaa.

Hopeakaudella riskit olivat kovat

HPK:n esimerkki on muistutus siitä, että raha ei ratkaise kaikkea. Pienemmilläkin panostuksilla voi voittaa jopa mestaruuksia.

Harvinaista se kuitenkin on ollut, että kahdella miljoonalla eurolla tai alle pääsisi taistelemaan Kanada-maljasta.

Pelicansin ainoalla mitalikaudella 2011–12 seura teki talven aikana isoja satsauksia, ja lopullinen palkkalasku kohosi ylivoimaiseen seuraennätykseen, noin 2,4 miljoonaan euroon.

– Riskitkin olivat aika kovia. Pitää olla valmis menestymään, Nurminen korostaa.

Viime kaudella riskit olivat jo paljon maltillisempia, vaikka budjettia kasvatettiinkin. Pelicans teki seurahistoriansa parhaan voittotuloksen, yli 250 000 euroa, vaikka mitalit jäivät saavuttamatta ja pelit päättyivät puolivälieriin.

Lahtelaiskasvatti Emil Larmi torjui HPK:n yllätysmestaruuteen viime keväänä. Kuva: Timo Heikkala / Lehtikuva

Eurot on käytetty tehokkaasti

Pelicans-konsernin liikevaihto on kasvanut vauhdikkaasti. Päättyneellä tilikaudella liikevaihto nousi yli miljoonalla eurolla edellisvuoteen verrattuna.

Alkaako vähitellen näyttää siltä, että pelaajabudjettikin kasvaisi pysyvästi lähemmäksi kahden miljoonan euron tasoa? Lahdessa tuota haamurajaa ei ole kovin usein ylitetty.

– Hyvin todennäköistä on, että sitä kohti ollaan menossa. Mahdollisesti pystyisimmekin, mutta eri asia on, haluammeko me ja kannattaako se, toimitusjohtaja Tomi-Pekka Kolu toppuuttelee.

Seurajohto on ollut tyytyväinen nykyiseen strategiaansa, johon keskeisesti kuuluu kohtuuhintaisten pelaajien metsästäminen sen sijaan että hankittaisiin valmiimpia, nimekkäämpiä ja kalliimpia pelaajia.

– Meidän urheiluosastoamme voi kehua, että pinna per euro -panostuotto on aika hyvällä tasolla, Kolu suitsuttaa urheilutoimenjohtaja Janne Laukkasen ja pelaajatarkkailija Tommi Turusen tekemää työtä.

Pelaajabudjetin suuruus on jossain määrin imagokysymys. Niillä erotellaan suurseuroja pikkuseuroista ja törsääjiä tarkan euron firmoista. Julkinen salaisuus on, että ulospäin ilmoitettuja budjetteja on monissa seuroissa vääristelty tahallisestikin, jotta lukemat eivät näyttäisi niin pahoilta.

Onko tästä näkökulmasta budjetin suuruudella Pelicansille merkitystä?

– Niin... Se on näitä vanhoja asioita, joihin tuijotetaan ja luotetaan, kun niin on aina ollut. Vähän kuin se, onko yleisömäärää relevanttia arvioida per persoona vai sisään tulevien eurojen mukaan, Nurminen vertaa.

– Imagolla on aika vähän tekemistä, jos menee päin persettä. Silloin on ihan sama, mikä on imago.

Liigaseurat

Pelaajabudjetit 2019–20

HIFK 3,3 miljoonaa euroa

Kärpät 3,0 M€

Tappara 2,85 M€

Lukko 2,5 M€

TPS 2,4 M€

Ilves 2,2 M€

KalPa 2,2 M€

JYP 2,15 M€

Pelicans 1,9 M€

SaiPa 1,9 M€

Ässät 1,9 M€

HPK 1,75 M€

KooKoo 1,7 M€

Sport 1,6 m€

Jukurit 1,5 M€

Yhteensä 32,85 M€, keskiarvo 2,2 M€.

Lähde: Liiga
Mikael Hoikkala
mikael.hoikkala@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi